Skora Bakmak Yanıltır

Sakarya Büyükşehir Basketbol, Banvit’i 81-76 mağlup etti.

Haberin Devamı

Bu skor tempolu bir maça işaret ediyor olsa da durum bundan farklı. Aynı şekilde, Sakarya BŞB’nin son çeyrekte attığı 30 sayı da kusursuz bir hücum performansı anlamına gelebilir, işler yine öyle değil. Kaldı ki aynı çeyrek de Banvit de 28 attı.

Haftanın keyifsiz maçlarından biri oldu. Skorun gösterdiğinin aksine hayli düşük bir hücum temposu, yetersiz top paylaşımı, en nihayetinde kalitesiz bir basketbol vardı. Banvit ilk yarıyı 40-31 önde tamamlarken ikinci yarının skoru Sakarya BŞB lehine 50-36 oldu. Farkı yaratan ise küçük parlamalardı.

Banvit’te Adonis Thomas, Andy Rautins, Tony Taylor ve Angelo Caloiaro dörtlüsü ilk yarıda faul problemiyle uğraşınca Banvit koçu Saso Filipovski, ikinci çeyreğin önemli bir bölümünde Can Altıntığ, Erkin Şenel, Rıdvan Öncel, Şehmus Hazer, Gasper Vidmar beşiyle sahada tuttu takımını. Bu rotasyon, Can’ın topa yön veren tek oyuncu olduğu anlamına geliyor. Öte yandan kalan dörtlüden yüksek süratli topsuz hareketler beklemek kolay değil. Hal buyken hücum verimini yukarıya çekmek hiç kolay değil.

Haberin Devamı

 Ancak Sakarya BŞB koçu Selçuk Ernak, bu bölümde doğru kararları alamayınca Banvit için ikinci periyot 24-12’lik üstünlükle tamamlandı. Banvit, ikinci bir hücum merkezine sahip değilken, tek hücum merkezi olan Can’ın da topa yön verme noktasında sicilinin temiz olmadığı da hesaba katıldığında, tam saha presi Banvit’i fazlasıyla zorlardı. Koç Ernak’ın tercihi bu yönde olmadı. Sakarya BŞB baskısız, neredeyse temassız bir savunma yaptı.

Can, potaya sürekli yaptığı akınlarla Sakarya BŞB’nin tüm savunma düzenini bozdu ve Rıdvan, Erkin, Şehmus üçlüsü için yüksek konforlu oyun alanı açıldı. Sakarya BŞB’nin yanlış oyun stratejisi Banvit için eğriyi doğruya getirdi yani. Özellikle Şehmus, Can’ın servislerinde, yerleşimini kaybetmiş Sakarya BŞB savunmasını yüksek özgüvenle cezalandırdı. İlk yarıda farkı yaratan oyuncu olduğunu, bir başka ifadeyle Can’ın çok da zorlanmadan yerleşimini dağıttığı Sakarya BŞB savunmasına en ağır hasarı verdiğini söyleyebiliriz. Bu bakımdan Filipovski’nin ikinci yarıda

Haberin Devamı

Şehmus’u tercih etmemesi çok anlaşılır değil.

Banvit, ilk yarıda attığı 40 sayının 20’sini boyalı alandan buldu. Bu, boyalı alan oyuncularının üstün performansından değil, Sakarya BŞB savunmasının penetre koridorlarına baraj çekmemesi, Fall’un da potadan uzak kalmasından kaynaklandı.

Altını bir kez daha çizmek gerekir ki iki takım açısından da fazla olumlu konuşmak çok zor. Takımların, yaptıklarından ziyade yapamadıklarının maçın kazananını belirlediğini söylemek gerekir. Bu bakımdan, Sakarya BŞB’nin 20-8’lik skorla üstünlüğü, bir daha geri vermemek üzere, ele aldığı üçüncü periyodu Banvit üzerinden açıklamak doğru olacaktır. Thomas, Taylor, Rautins üçlüsü, bir araya geldikleri ilk günden bu yana birbirlerinden beslenmeyi başaramıyor ve bu anlamda olumlu bir işaret yok. Sakarya BŞB karşısında da durum bundan farklı değildi.

Haberin Devamı

GÖZÜ KAPALI GİDİYOR
Can’ın, gözü kapalı Sakarya BŞB potasına gidebiliyor olması Banvit hücumu adına önemli bir çıkış yolu gösteriyordu. Ancak topla potaya atak etmesi beklenen Thomas ve Taylor, oyunlarını potadan hayli uzakta kurguladılar. Bu durum Rautins ve hatta Kulig için topsuz hareket alanını bir hayli kısıtladı. Hareket alanı bu kadar kısıtlanınca Banvit’in verimli hücum etme olanağı da yoktu nihayetinde. Thomas ve Taylor potadan bu kadar uzak kalmaya devam ettikleri sürece, Banvit’ten daha iyi bir oyun beklemek yanlış olacaktır.

Sakarya BŞB tarafında ise Lazeric Jones’un potaya sürekli atak ederek oynamasının hücumdaki yansımalarına yoğunlaşmak gerekir gerekir. Vidmar’ın çember savunma noktasında dirayetsiz olduğu bir günde, Jones’un kararlılıkla potaya gitme kararlığına direnç koyamadı Banvit. Bahsettiğim üzere, bir oyuncunun ufak sivrilmesinin büyük etkiler yarattığı bir maçtı. Jones’un yaptığı da bu oldu.

Haberin Devamı

Diğer taraftan; Nikola Jankovic, her zaman yapması gerekse de pek çok zaman yapamadığını yaptı. Hemen her saniye doğru pozisyon aldı. Hareketlilik sorunlarını her zaman yaşayacak ancak doğru pozisyon alma konusunda iyi iş yapan her Sakarya BŞB oyuncusu için, ödülü bol bir maç oynandı Banvit karşısında. Jankovic de attığı 15 sayıyla aldı ödülünü..

Yazarın Tüm Yazıları