2022-23 yerli futbolcuların başarısız sezonu! Türk futbolu 'Sıfır' çekti

Güncelleme Tarihi:

2022-23 yerli futbolcuların başarısız sezonu Türk futbolu Sıfır çekti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2023 07:00

Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzon transferde bir ilki yaşıyor. Geçen sezon 400’ü aşkın yerli oyuncunun top koşturduğu Süper Lig’de, 4 büyüklerin transfer listesine giren yeni isim hiç çıkmadı. F.Bahçe’nin aldığı Umut yıllardır zaten Süper Lig’de ve 30 yaşında. Beşiktaş’ın geleceğe yatırım transferi Emrecan 2. lig ekibi soma’dan geldi. Bu yıl yabancıların veya gurbetçilerin peşinde koşan 4 büyükler, son 5 sezonun her birinde en az 8 yerliyi kadrosuna katmıştı.

Haberin Devamı

İçinde bulunduğumuz yaz transfer dönemi Türk futbolu adına son derece üzücü bir olaya sahne oluyor... Her sene en iyi futbolcuları kadrolarına katan 4 büyüklerin transfer listelerinde bu kez bir tane bile Süper Lig’den yerli isim yok. Oysa hepimiz okuyoruz ki, medyada hemen her gün onlarca yabancı fubolcu ya da Avrupa ülkelerinde yetişmiş gurbetçilerin adı Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ya da Trabzonspor’la anılıyor.

EMRECAN BULUT VE UMUT NAYİR

4 büyüklerin bu yaz bugüne kadar imza attırdığı 11 futbolcunun sadece 2’si yerli isimlerden oluşurken; bunların birincisi Beşiktaş’ın 2. Lig ekibi Somaspor’dan aldığı Emrecan Bulut, diğeri ise Fenerbahçe’nin Eyüpspor’dan satın aldığı Umut Nayir... Umut’un artık 30 yaşına geldiğine dikkate alırsak, 400’ü aşkın Türk oyuncunun top koşturduğu Süper Lig’den bir tane bile yeni ismin çıkmaması gerçekten endişe verici.

Haberin Devamı

ACİLEN TEDBİR ALINMASI ŞART

Medipol Başakşehir’i de dahil edersek; Süper Lig’de şampiyonluk yaşayan 5 takımın da listesinde Türkiye’den bir tek yerlinin olmaması, muhakkak ki üzerinde uzun uzun düşünülmesi ve acil tedbir alınması gereken bir durum. Peki geçmiş yıllarda durum nasıldı? 4 büyüklerin geçtiğimiz 5 yılda yaptığı transferleri incelediğimiz her yaz Süper Lig’den en az 8 oyuncuyu aldığını görüyoruz. Şimdi gelin detaylara bakalım:

4 BÜYÜKLER SEViYESiNDE YERLi FUTBOLCU YETiŞMEMESiNiN OLASI NEDENLERi

1- Her takımın kadrosunda 14, ilk 11’inde 8 yabancıya kadar izin verilmesi yerli oyuncuların forma giyme şansını azaltıyor. Futbolcu oynayamadığı için kendini geliştiremiyor.

2- Türk futbolcuların yeterince çalışmaması. İyi antrenman yapmadığı için fiziksel ve teknik açıdan gelişme gösteremeyen oyuncular, ilerlemek bir yana, gerileme kaydediyor.

3- Teknik adamların çoğu sonuç odaklı görev yaptığı için takımlarının yıldızı olan yabancılara odaklanıyor ve bu yüzden yerli oyuncuların gelişip gelişmediğine dikkat etmiyor. 

4- 4 büyüklerde transfer konusunda söz sahibi olan yönetici ve teknik adamlar sadece yabancı futbolculara odaklanmış durumda; yerliler hak etmiş olsa da büyüklere transfer yapamıyor.

Haberin Devamı

4 BÜYÜKLERiN BU YAZ DÖNEMiNDE TRANSFER ETTiĞi FUTBOLCULAR

 

2022-23 yerli futbolcuların başarısız sezonu Türk futbolu Sıfır çekti

2018-19 SEZONU (10)

Galatasaray, kadrosuna 4 Türk katarken, Emre Akbaba için Alanyaspor’a tam 4 milyon Euro ödedi. Fenerbahçe, Bursaspor’dan kaleci Harun Tekin’e 2.75 milyon Euro, Altınordu’dan kaleci Berke Özer’e 2.5 milyon Euro, Barış Alıcı’ya da 1.5 milyon Euro verdi. Beşiktaş, Osmanlıspor’dan Umut Nayir ve Eskişehirspor’dan Dorukhan Toköz’e toplam 400 bin Euro öderken, Trabzonspor Gençlerbirliği’nden Zeki Yavru’yu bedelsiz aldı.

2022-23 yerli futbolcuların başarısız sezonu Türk futbolu Sıfır çekti

2019-20 SEZONU (8)

Beşiktaş, 2019-20 sezonunda Süper Lig’den yerli futbolcuları tercih etmezken, Fenerbahçe ve Galatasaray 3’er, Trabzonspor 2 isimle anlaşma yaptı. Sarı lacivertlilerin bonservisi için 2.5 milyon Euro ödediği Deniz Türüç bu dönemin en pahalı Türk futbolcusu. Galatasaray Taylan Antalyalı, Okan Kocuk ve Adem Büyük’ü bedelsiz alırken, Trabzonspor Erce Kardeşler ve Fıratcan Üzüm için toplam 542 bin Euro bonservis ödemesi yaptı

Haberin Devamı

2022-23 yerli futbolcuların başarısız sezonu Türk futbolu Sıfır çekti

2020-21 SEZONU (12)

4 büyüklerin son 5 yılda en çok yerli futbolcu aldığı yaz transfer dönemi. Fenerbahçe ve Galatasaray 4’er, Trabzonspor ve Galatasaray da 2’şer Türk oyuncuyu kadrosuna katı. Fenerbahçe’nin Antalyaspor’dan transfer ettiği Nazım Sangare, 1 milyon 750 bin Euro’luk bonservis bedeliyle en pahalı yerli isim olurken, Galatasaray Rizespor’la mahkemelik olduğu Oğulcan Çağlayan için 1 milyon 150 bin Euro ödedi.

2022-23 yerli futbolcuların başarısız sezonu Türk futbolu Sıfır çekti

2021-22 SEZONU (8)

Beşiktaş Alanyaspor’dan Salih Uçan’ı, Trabzonspor da Rizespor’dan İsmail Köybaşı’nı bedelsiz olarak renklerine bağlarken, Galatasaray Berkan Kutlu için Alanyaspor’a 4 milyon Euro, Barış Alper Yılmaz için de Keçiörengücü’ne 2.1 milyon Euro bonservis bedeli verdi. Fenerbahçe ise Kasımpaşa’dan Çağtay Kurukalıp’ı bedelsiz, Bursaspor’dan Burak Kapacak’ı 1.35 milyon Euro bonservis bedeliyle kadrosuna kattı.

Haberin Devamı

2022-23 yerli futbolcuların başarısız sezonu Türk futbolu Sıfır çekti

2022-23 SEZONU (10)

Galatasaray ile Fenerbahçe Abdülkerim Bardakçı için yarıştı ve sonuçta Konyaspor’un kasasına 2.8 milyon Euro bonservis bedeli girdi. Fenerbahçe Emre Mor için Karagümrük’e 2 milyon Euro öderken, Trabzonspor Eren Elmalı-Doğucan Haspolat ikilisi için Kasımpaşa’ya toplam 4.8 milyon Euro verdi. Fırtına, kiralık oynadığı Kasımpaşa’da parlayan Umut Bozok’un bonservisini de 2 milyon Euro’ya Lorient’ten aldı.

2022-23 yerli futbolcuların başarısız sezonu Türk futbolu Sıfır çekti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!