Söz konusu memleketse rakıcı-ayrancı teferruat

Güncelleme Tarihi:

Söz konusu memleketse rakıcı-ayrancı teferruat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2017 11:54

Öldürdüklerini öldürdüler, kalanlarımızın neşesini, huzurunu, umudunu çaldılar. Geriye kala kala, elde bir tek ‘biz’ kaldı. Ama o ‘biz’ şimdi tek vücut. Reina saldırısı yeme-içme dünyasında tam bir seferlik hali yarattı. Halkla ilişkiciler arayıp “Zorda olan mekân varsa ücretsiz destek olalım” diyor. Asla bir araya gelmez markalar, dernekler ele ele ‘Hayatına Sahip Çık’ kampanyası yapıyor. Kampanyayı yürüten TURYİD Başkanı Kaya Demirer ile TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl’ün anlattıkları bu musibetin tek kazancı.

Haberin Devamı

Söz konusu memleketse rakıcı-ayrancı teferruat
Reina saldırısının ardından ‘Hayatına Sahip Çık’ kampanyası başlattınız.

- Zaten zor bir dönemden geçiyorduk. Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) olarak yılbaşı akşamı üyelerimize ‘artık iyi bir yıl olsun’ dileklerimizi iletmiştik. Bir saat sonra bu olay meydana geldi. Sabahı zor ettik. Mesajı almıştık: Sadece canlarımıza değil, yaşam tarzına değil, bütün ülkenin sosyal yaşamına kastedilmişti. Reina’ya “Yalnız değilsin” demek istedik ve bir yürüyüş düzenledik. Biz Reina’ya bunu derken, başka STK’lar da aynı şeyi bize söyledi. Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) de yanımızda yer aldı.

Haberin Devamı

Oysa bugüne kadar pek de yan yana gelmemiş iki dernek...

- Evet. Biz çoğunlukla alkollü işletmelerin toplandığı bir derneğiz. Onlarsa asla alkollü işletme kabul etmiyorlar bünyelerine. Bu artık bir memleket mevzusu. Gerisi teferruat. Yanımızda oldular. Bizle beraber en önde saf tuttular. Bu tutsaklığa karşı çıkmalıyız. Hayatımıza sahip çıkmalıyız.

Ve ‘Hayatına Sahip Çık’ kampanyası ortaya çıktı.

- Altı gün içinde seferber olundu. Çok hızlı yayıldı. Ünlüler katıldı. Bir video çekildi. Devamı da gelecek. “Korkmayın, sinmeyin” diyoruz. Biz tedirgin olursak, biz moralsiz olursak, yurtdışındaki adam niye buraya gelsin? Bu işi ‘Türkiye’ye Gelin’ kampanyasına çevireceğiz.

Peki herkesin aklındaki o insanın içini kemiren o soru: Ya güvenlik?

- Yürüyüş sorusunda Alman, İtalyan, Fransız gazeteciler de bunu bana sordu. Söze önce, kendi ülkelerinde meydana gelmiş benzer olaylardan ötürü onlara başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimle başladım. Böylece aslında gereken cevabı da vermiş olduk. Çünkü bazı haberler ülkeye zarar veriyor. Teröristler, ekonomiyi de vurmak istiyor. Bu oyunu ancak herkes kendi yaşam tarzına, hayat rutinlerine sıkı sıkı sahip çıkarsa engelleyebiliriz. Ankara da bunu söylüyor. Utanacak bir şey yok. Hayatına devam edebilmek, morallenmek de nefes almak gibi bir ihtiyaç.

Haberin Devamı

Bunun ekonomik karşılığı nedir?

- 75 milyar dolarlık bir cirodan bahsediyoruz. Kampanyaya destek veren derneklere üye iş yerlerinin doğrudan çalıştırdığı kişi sayısı 650 bin. Buna taksicisi, taşımacısı yahut memleketindeki üretici dâhil değil.

Kişisel görüş, yaşam tarzı meselesi değil bu (TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl)
İçkili yerleri bünyesinde barındıran TURYİD’le pek ortak noktamız yoktu. Mesela ticaret odasında seçimi biz kazansak, ‘Ayrancılar rakıcıları yendi’ türünde haberler çıkıyordu. Kaya Bey bize böyle bir davette bulununca “Hay hay” dedik. Kişisel görüş, yaşam tarzı meselesi değil bu. Ülkemize sahip çıkıyoruz. Farz edin iki ay kimse sokağa çıkmadı. Bütün işletmeler iflas eder. Hepimiz bir araya geldik, bundan sonrası için de çok doğru bir adım, iyi bir başlangıç oldu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!