Soykırımı kabul et

Güncelleme Tarihi:

Soykırımı kabul et
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2006 00:00

Fransa İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’nin Cezayir’e bugün yapacağı iki günlük resmi ziyaret öncesinde Cezayir Başbakanı Abdülaziz Belkadem Fransa’ya "Soykırım yaptığını kabul et" çağrısında bulundu.

Belkadem, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın, "Ülkeler yol açtıkları dramları ve yaptıkları hataları kabul ederek büyürler" şeklinde, Ermenistan’da yaptığı açıklamayı hatırlatarak, "Fransa’yı 1830’dan 1962 yılına kadar sömürgeci olarak kaldığı süre içinde Cezayir’de yaptığı soykırımı kabul etmeye çağırıyoruz, bu tanıma sadece soykırımı değil Cezayir’in ulusal kimliğini ve kültürel varlıklarını yok etmeyi de içermelidir. Fransa Cezayir’de yaptığı soykırımı tanırken kaç kişinin katledildiği dışında, yapılan talanlarla ülke zenginliğinin yok edildiği de unutulmamalıdır" dedi.

Fransa’nın sömürgecilik yıllarında yaptığı soykırımın gölgesinde gerçekleşecek görüşmelerde, merkez sağın cumhurbaşkanı adayı gözüyle bakılan Sarkozy’nin Fransa-Cezayir diyalogunu geliştirmeyi amaçladığı belirtiliyor. Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika da daha önce Fransa’nın sadece insan katliamını değil "kültürel soykırımı" da kabul etmesi gerektiğini söylemişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!