Sosyalist Kraliçe (*)

Güncelleme Tarihi:

Sosyalist Kraliçe (*)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2006 00:00

Fransız Sosyalist Partisi, Nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimi için adayını buldu. 53 yaşındaki Segolene Royal, 220 bin parti üyesinden % 60.6 oranında oy alıp iki erkek rakibini geçerek aday oldu. Royal, maço Fransız siyasetinde Elysee Sarayı’na talip olan ilk kadın.

Haberin Devamı

Sego, Sarko’ya karşı

Şık tayyör ve bluzlarıyla monoton siyaset sahnesini renklendiren hayranlarının kısaca "Sego" dediği Royal’in seçimlerde büyük olasılıkla merkez sağdan Sarkozy ile kozlarını paylaşması bekleniyor.

FRANSA’da siyaset sahnesi çoktandır böyle renklenmemişti. Savaş sonrasında dünyaya gelen yeni nesil siyasetçiler, "filler" diye adlandırılan eski moda politikacıların kontrolünde olan siyaset meydanını zorlarken muhalefetteki Sosyalist Parti ise "ceylanlar, filleri geçer" diye meydan okuyan bir kadını cumhurbaşkanı adayı seçti. Seçim alanlarında rock yıldızı muamelesi gören, sevenlerinin kendisine "Sego" diye hitap ettiği Segolene Royal’in Nisan ayındaki seçimlerde büyük ihtimalle merkez sağdan şimdiki İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’ye karşı yarışması bekleniyor.

Önceki akşam yapılan Sosyalist Parti Kurultayı’nda eski delegelerden yüzde 60.6 oranında destek alan Royal, rakipleri Dominique Strass Kahn (yüzde 20.8) ve Laurent Fabius’u (yüzde 18.5) geçti. Royal, ilk turda oyların yüzde 50’den fazlasını aldığı için ikinci tura gerek kalmadı. Böylece Fransa’nın ilk kadın cumhurbaşkanı adayı olan Royal, dün sabaha karşı belli olan sonuçları, "Bu şekilde seçilmek olağanüstü. Bu değişimi hayat geçirecek, güvenilir ve yasal olmasını sağlayacağım. Bu gece bana bu meşruluğun verildiğine inanıyorum" diye karşıladı.

Eski Çevre ve Eğitim Bakanı, milletvekili ve Poitou-Charentes Ulusal Meclisi Başkanı olan Segolene Royal, zerafet ve güzelliğini kullanarak erkekler dünyasında yer açmakla suçlandı. Görüntünün hoş, içinin ise boş olduğu suçlamalarına rağmen değişim isteyen seçmenin de desteğini alarak kararlı bir şekilde yoluna devam eden Segolene Royal, popülizm yapmak ve solcu partiyi İngiltere’de Tony Blair, İtalya’da Romano Prodi’nin yaptığı gibi merkeze taşımakla eleştiriliyor. Nitekim Nisan ayındaki seçimlerde rakibi olması beklenen Nicolas Sarkozy’nin Ermeni asıllı danışmanı Patrick Deveciyan, Segolene Royal’in seçilmesinin rakip partinin merkeze kaydığına işaret ettiğini belirterek bunun sol kesimin hoşuna gitmeyebileceğini söyledi.

Kimine göre Segolene Royal, Sosyalist Parti’nin ihtiyaç duyduğu ivmeyi sağlayacak tek kişi. Yeşiller’den Avrupa Parlamentosu üyesi olan Daniel Cohn-Bendit, "Ben Segolene Royal’den yanayım, çünkü gerçekten yeni, bu Nicolas Sarkozy’nin de korktuğu bir şey. Siyasette yeni bir tarzı var ve risk almak istiyor" diyor. Siyaset Araştırmaları Merkezi’nden Nicole Bacharan ise "O bir umut sembolü, modern; seçmenin bebekliğinden beri sahnede olan eski politikacılardan değil. Kadın ve anne, bundan da rahatsızlık duymuyor" diyor.

Zafer onundur destekliyoruz

Royal’in adaylıktaki rakipleri, eski başbakan Laurent Fabius (sağda) ile eski maliye bakanı Dominique Strauss-Kahn’dı (solda). Royal’in zaferini hemen kabullenip, "Artık bir adayımız var. Onu destekliyoruz" mesajı verdiler.

Haberin Devamı

(*) Segolene Royal’in soyadı ’krallıkla ilgili’ anlamına geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!