Eskişehir'deki 500 yılık Kurşunlu Camii

Güncelleme Tarihi:

Eskişehirdeki 500 yılık Kurşunlu Camii
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2020 12:40

Eskişehir'in Odunpazarı semtinde bulunan Kurşunlu Camisi ve Külliyesi, 16. yüzyıl Osmanlı Dönemi’ne ait bir eser.

Haberin Devamı

Cami, Osmanlı Devleti vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517 yılında yaptırılmış. Topkapı Sarayı Müzesi arşivinde bulunan vakıf kaydına göre, Büyük Kervansaray hariç, Külliye içinde bulunan binaların tamamı Vezir Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517-1525 yılları arasında inşa ettirilmiş ve muhtemelen 1525 yılında tamamlanmış. Kurşunlu Külliyesi’nin mimarının, Mimar Sinan’dan önce mimarbaşı olan, Acem Ali olduğu sanılıyor. Gerçek adı Alaeddin Ali Bey olan Acem Ali (Acem Alisi ya da Esir Ali diye de bilinir) klasik Osmanlı mimarlığında adı bilinen ilk mimarbaşı.

Eskişehirdeki 500 yılık Kurşunlu Camii



Külliye; cami, şadırvan, zaviye (küçük tekke), talimhane, harem, imaret, Mevlevi şeyhlerine ait türbe ve iki kervansaraydan oluşuyor. Caminin kubbesi kurşunla kaplı olduğundan Kurşunlu Camii adını almış. Cami, kare planlı kubbeyle örtülü, beş bölümlü, son cemaat yeri bulunan ve Külliye’de kitabeye sahip tek yapı.

Eskişehirdeki 500 yılık Kurşunlu Camii


Haberin Devamı

Günümüzde Külliye içinde yer alan kervansarayda Sıcak Cam Üfleme Atölyesi ve Cam Sanatları Merkezi bulunuyor. Tarihî Odunpazarı Evleri’nin yanında bulunan külliye ve tarihi evler adeta birbirini tamamlarken ve ziyaretçilerini de geçmişe götürecek bir yolculuğa çıkartıyor.

BAKMADAN GEÇME!