Sorgun’da Çiğdem Şenliği

Güncelleme Tarihi:

Sorgun’da Çiğdem Şenliği
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2016 15:11

Sorgun’da Çiğdem Şenliği

Haberin Devamı

Halit YILMAZ/ SORGUN, (Yozgat), (DHA)- YOZGAT’ın Sorgun ilçesine bağlı Aşağıcumafakılı Köyünde ‘çiğdem gezdirme’ geleneğini yaşatmak amacıyla bu yıl 2’inci geleneksel Çiğdem Şenliği düzenlendi.
Baharın gelişini müjdeleyen Çiğdem Şenliği renkli görüntülere sahne olurken, kırlardan toplanan çiğdem çiçekleri ağaç dallarına dizen çocuklar, eşek üstüne binip toplu halde “Çiğdem çiğdem çiçecik, emmim oğlu köçecik, yağ verenin oğlu olsun, bulgur verenin kızı olsun” şeklinde mani söyleyerek, yağ ve bulgur topladılar. Toplanan yağ ve bulgur köy meydanında çiğdem çiçekleri ile karıştırılıp 'Çiğdem Pilavı' olarak pişirildi. Pişirilen çiğdem pilavları şenliğe katılan vatandaşlara ikram edildi.
Unutulmayan yüz tutmuş çiğdem gezdirme geleneğini yeniden yaşatmak istediklerini belirten Aşağıcumafakılı Köyü Muhtarı Yakup Yılmaz ,”Unutulmaya yüz tutmuş çiğdem şenliğini bundan böyle her yıl Mart ayında baharın andıracak bir şenlik düzenlemeyi düşünüyoruz. Geçen yıl küçük çaplı yaptığımız Çiğdem Şenliğimizi bu yıl daha geniş kapsamlı yapmayı planladık. Bu nedenle kırlardan topladığımız çiğdem çiçeklerini köy meydanında pişirilen pilavların üzerine koyarak gelen davetlilerimize ikram ettik” diye konuştu.
Köy halkından olan aynı zaman şehit babası Osman Atmaca ise, “Köyümüzün kırları çiğdem yatağıdır. Mart aylarında buralarda çok çiğdem olur” dedi.
FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!