Son dakika.. O fotoğraf için 10 yıl sonra operasyon

Güncelleme Tarihi:

Son dakika.. O fotoğraf için 10 yıl sonra operasyon
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2017 15:39

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında 8 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Aralarında gazeteci Muammer Ay'ın da bulunduğu 6 şüpheli gözaltına alındı

Haberin Devamı

Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökalp Kökçü tarafından yürütülen Hrant Dink cinayeti soruşturmasında yeni bir gelişme yaşandı. Savcı Kökçü, Dink cinayeti hükümlüsü Ogün Samast'ın 20 Ocak 2007'de Samsun Otogarı'nda yakalandıktan sonra Samsun Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğüne bağlı birimlerde gözaltında tutulduğu sırada Mustafa Kemal Atatürk'ün "Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk edilemez." sözü bulunan Türk bayrağı önünde çekilen fotoğraflar ve videoların 2007 ve 2016 yılının Eylül ayında bazı medya kuruluşlarında yayınlanmasına ilişkin 8 şüpheli hakkında gözaltı kararı verdi.

Polis, İstanbul, Ankara, Sakarya, Kırıkkale, Elazığ ve Samsun'da operasyon yaptı.  Subay Murat Bayrak,1. sınıf Emniyet Müdürü Yakup Kurtaran, Emniyet Amiri Ahmet Çetiner, Astsubay Yüksel Avan ve Birol Ustaoğlu ile gazeteci Muhammer Ay gözaltına alındı. Hakkında gözaltı kararı bulunan emekli Subay Atilla Güçlüoğülu ve ihraç edilen 3. Sınıf Emniyet Müdürü Metin Baltayı yakalama çalışmaları devam ediyor.

Haberin Devamı

İKİ POLİS MESLEKTEN İHRAÇ EDİLMİŞTİ

19 Ocak 2007 tarihinde gazeteci­yazar Hrant Dink'i öldüren Ogün Samast, cinayetin ardından 22 Ocak'ta Samsun Otogarı'nda yakalandı. Samast'ın, götürüldüğü Terörle Mücadele Şubesi'nin çay ocağında elinde Türk bayrağı ile fotoğrafı çekildi. Samast'ın bir yanında polis şefleri, diğer yanında ise jandarma bulunuyordu. Fotoğrafta yer alan polislerden dönemin Samsun Terörle Mücadele Müdürvekili Metin Balta ve aynı şubeden Komiser İbrahim Fırat, görevi kötüye kullanma ve gizliliği ihlal suçlamasıyla yargılandı.

DAVA YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ, TERFİ ETTİLER

Dönemin Samsun Terörle Mücadele Şube Müdür Vekili Metin Balta hakkında, “İhmal suretiyle görevi kötüye kullanma” suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası, komiser İbrahim Fırat hakkında ise, “Soruşturmanın gizliliği ihlal etmek” suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandı, yerel mahkemede beraat etti. Daha sonra Yargıtay'a taşınan dava yılan hikayesine döndü. O süreç içinde terfi de ettirilen Balta 3.Sınıf Emniyet Müdürü olurken, Fırat ise emniyet amirliğine terfi ettiler. Darbe girişiminin ardınfan başlatılan Fethullah Gülen cemaati soruşturması kapsamında iki polis şefi de önce açığa alındı, ardından da ihraç edildi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!