Sömürüye soruşturma

Güncelleme Tarihi:

Sömürüye soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türban yasağını depremin nedeni olarak gösteren Yeni Asya Gazetesi sahibi Mehmet Kutlular hakkında soruşturma başlatıldı. Gazetenin dağıttığı, ‘‘ilahi ihtar’’ kitabı da inceleniyor.

Nur cemaatinin liderlerinden, Yeni Asya Gazetesi sahibi Mehmet Kutlular'ın, Saidi Nursi için Kocatepe Camisi'nde okutulan mevlitteki sözleri nedeniyle dün iki ayrı soruşturma başlatıldı.

Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel, Kutlular'a, TCK'nın 312/2 maddesindeki, ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ten soruşturma yürütürken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı TCK'nın 159'uncu maddesindeki, ‘Anayasa kuruluşlarını ve kamu şahsiyetlerini tahkir’den işlem yapıyor.

Her iki başsavcılık da Yeni Asya Gazetesi ile ‘‘hediye olarak' dağıtılan ‘İlahi İkaz Deprem' adlı kitabı dün incelemeye aldı. Kitapta deprem, ‘İnsanların günah ve hataları karşısında toprağın isyanı' ve ‘ilahi ihtar' olarak değerlendiriliyor.

Kutlular hakkında yeterli delil toplandığı ve suç oluştuğu sonucuna varılırsa; 4.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılacak.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da Kutlular'ın, Tuğgeneral Yalçın Işımer'i hedef alan olay sözlerine el koydu. Suç oluştuğu sonucuna varırsa, Kutlular'ın 159. maddeden bir yıldan altı yıla kadar ağır hapisle yargılanması için dava açılabilecek.

Adalet Bakanlığı, deprem sonrasında dini duyguları istismar ederek halkı kin ve düşmanlığa kışkırtan, bölücü propaganda içeren konuşma ve yayınlar hakkında işlem yapılmasını isteyen bir genelge göndermişti.

Nurcu cemaatin liderlerinden Yeni Asya Gazetesi sahibi Mehmet Kutlular, din sömürüsü yaparak halkı tahrikle suçlanıyor.

Nurcu lider neler söyledi

28 Şubat planlarının, Gölcük'teki Deniz Kuvvetleri'nde Güven Erkaya'nın başkanlığında yapıldığı kesin zaten. Orada depremin olduğunu ben söylemiyorum ki, Kandilli Rasathanesi'nin müdürü söylüyor. Devlet başkanlarına brifing verirken, (bunun üssü Gölcük) diyor. (Bu, böyle) dendiğinde, söyleyenlere birşey denmiyor da, (böyle olmuş) diyene suizan etmenin ne mantığı var? Allah'ın kendi kullarını, isyan içinde olduğundan dolayı ikaz etmesi kadar doğal bir şey olamaz. Biz mümin olarak şuna inanıyoruz, böyle şeyler tesadüfi değildir.

Kutlular, Tuğgeneral Yalçın Işımer'in İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'a ve İstiklal Marşı'na ‘‘saygısızlık’’ ettiğini öne sürerek, ‘‘Işımer Paşa'nın müessesesi, İstiklal Marşı'na saygısızlık yapanları mahkemeye veriyor. Kendisi niye hürmetsizlik ediyor? Yeni bir alternatifi varsa, o da Paşa'ya düşmez’’ dedi.

İrticacı da İBDA/C'den şikayetçi

İrticai terör örgütü İBDA/C, irticai kesimde bile rahatsızlık yaratıyor. İstihbarat birimleri, bazı irticai grupların yaptığı toplantılarda, İBDA/C'nin masaya yatırıldığını saptadılar. Bu toplantılarda, ‘‘İBDA/C, bizi devlet karşısında zor durumda bırakmayı amaçlayan provokatör bir örgüt’’ yorumu yapıldı. Salih Mirzabeyoğlu liderliğindeki irticacı terör örgütünün, son bir yılda PKK ve aşırı sol örgütlerle ittifak içine girdiği de ifade edildi.

İstihbarat birimlerine ulaşan bilgilere göre, İBDA/C'nin organize ettiği bazı türban gösterileri de diğer irticacı gruplar arasında rahatsızlık yaratttı.

İBDA/C'nin Furkan ve Akademya gibi yayın organlarında diğer irticai unsurlara karşı ‘‘ağır hakaretleri’’ de bu kesimde rahatsızlığı artırdı.

Aynı yayınlarda ‘‘şeriata karşı olanların öldürüleceği, şeriatın yakın zamanda hákim olacağı’’ iddiları ve ‘‘PKK'nın ve Abdullah Öcalan'ın haklı olduğu, islami esaslara dayalı bir Kürt devletinin kurulması gerektiği’’ yönündeki yazılar da tepki topladı.

İstihbarat birimleri, İBDA/C ile bazı tarikat ve cemaatler arasında yaşanan tartışmaların yakın zamanda gerginliğe dönüşebileceğini de rapor ettiler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!