'Skib bıraktı' başlığı gerçek mi?

Güncelleme Tarihi:

Skib bıraktı başlığı gerçek mi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2016 15:00

Köşenin isminin "Külyutmaz" olduğuna bakmayın. Herkes illa ki 'kül yutar'. Ama biraz araştırmayla, 'boğaz’dan geçen kül miktarını azaltmak mümkün. Kulaktan kulağa yayılan ve zamanla gerçek sanılarak şehir efsanesine dönüşen bir gazete manşeti de bu kategoriye sokulabilir.

Haberin Devamı

Skib bıraktı başlığı gerçek mi
22 Şubat 2009'da Ali Sami Yen Stadyumu'nda oynanan ve ev sahibi ekibin 5-2'lik şok mağlubiyetiyle sonuçlanan Galatasaray-Kocaelispor maçının ardından Fotomaç gazetesinin attığı iddia edilen başlık şöyleydi: "SKIB BIRAKTI"

O dönemki Galatasaray Teknik Direktörü Michael Skibbe'nin takma adına atıf yapıldığı öne sürülen başlığın yer aldığı sayfanın görüntüsü, kısa süre içinde internette yayıldı. Alman teknik adamın Galatasaray'ı getirdiği noktayı amiyane tabirle ifade eden bu manşet o kadar inandırıcıydı ki, yıllarca gerçek sanıldı. Hatta birçok sosyal medya kullanıcısı, söz konusu manşeti, gazetede ‘gözleriyle’ gördüğünü iddia etti.

Haberin Devamı

Ancak işin aslı böyle değildi. Gazetedeki görseli bilgisayar ortamında değiştirilerek internette 'trol'lenen haberin gerçek başlığı, "Galatasaray tam 1 yıl sonra evinde mağlup oldu: SAMİ YEN ÇÖKTÜ" şeklindeydi. Zaten Skibbe'nin istifa ettiğine dair başlığın, 23 Şubat 2009'daki gazetede yer alması kronolojik olarak imkansızdı. Zira Skibbe'nin görevine 23 Şubat'ta son verilmiş ve bu gelişme de 24 Şubat'ta gazetelere yansımıştı.

Skib bıraktı başlığı gerçek mi

Fotomaç'ta 23 Şubat'ta yayımlanan gerçek sayfa

Skib bıraktı başlığı gerçek mi

Fotomaç, Skibbe'nin görevden ayrılmasını 24 Şubat 2009'da bu haberle duyurmuştu.

“HATIRLADIKÇA GÜLÜYORUM”
Fotomaç Yazı İşleri Müdürü Bülent Can, gerçek zannedilen manşetle ilgili halen daha sorularla karşılaştığını ve bu olayı hatırladıkça güldüğünü söylüyor.

O dönem de Fotomaç'ta görev yapan Can, "Gazetenin taşra baskısında bu başlığın atıldığı, şehir baskında ise değiştirildiği iddiaları vardı. Ancak ne taşrada, ne de şehir baskısında böyle bir başlık kullanılmıştı. Zaten Skibbe'nin istifasını ertesi gün verdik. O gün değil" diyor.

Haberin Devamı

"KOVULMA SEBEBİ"
Can, dikkatli incelendiğinde sayfanın 'fotoşoplu' olduğunun ise şu detaylardan fark edildiğini belirtiyor:

"Başlık karakteri, alan dışına taşmış. Yani espas hatası var. Bu tür ayrıntılara çok dikkat ederiz. Bir operatörün böyle bir başlık yerleşimi yapması kovulma gerekçesidir. Ayrıca biz üst başlıkların sonuna kesinlikle nokta koymuyoruz. Yazdığımız sayfalara bakılırsa bu net bir şekilde görülür. Bir tane bile nokta yoktur. Fotoşopçu arkadaş bunu da atlamış!"

Ve eklemeden edemiyor:

"Ama bana kalırsa herkes yine inanmak istediğine inanacak."

cozbek@hurriyet.com.tr

 

Cengiz Özbek - KÜLYUTMAZ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!