Sınıfta tüm çocuklar hasta bizimkine bir şey olmuyor

Güncelleme Tarihi:

Sınıfta tüm çocuklar hasta bizimkine bir şey olmuyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2016 18:15

Hemen hemen her çocuğun okullarda bir şekilde aksırıp tıksırdığı, öksürdüğü, neredeyse sağlam çocuğun olmadığı ve bunun normal olduğuna hepiniz inandınız.

Haberin Devamı

Yeni yılın girişi herkeste yeni başlangıçlar arzusu uyandırıyor. Sağlıkla ilgili de biliyorum ki, birçok anne babanın dileği bu sene çocuklarının daha az hasta olması. Hepimizin, çocuklar için dileği bu. Ancak dilekler sadece dilemekle gerçekleşmiyor. Bugüne kadar yapmadığınız bir şeyler yapmanız lazım. Bugüne kadar çocuğunuzun hasta olmasına neden olan durumları fark edip değiştirmekten geçiyor değişiklik ve güzel dileklerin gerçek olması. İşte yeni yılın ilk makalesi ile birlikte hepinizi çocuğunuzun beslenme alışkanlığını değiştirmeye davet ediyorum. Okullarda hemen hemen her çocuğun bir şekilde aksırıp tıksırdığı, öksürdüğü, neredeyse sağlam çocuğun olmadığı ve bunun normal olduğuna hepiniz inandınız. "Ne yapalım, kış ayları, hastalıklar bulaşıyor" deyip, hasta oldukça çocuğunuzu doktora götürmeyi, vitamin şurupları vermeyi seçtiniz. Ama hala çocuklar hasta. Neden?

Haberin Devamı

Sınıfta tüm çocuklar hasta bizimkine bir şey olmuyor

ÇOCUKLAR HER ZAMAN MİKROBU BİRBİRİNDEN KAPMIYOR

Nedeni sınıflardaki birçok hasta çocuğun hastalığı aslında bir diğer çocuktan kapmıyor olması. Çocuk toplumunda her 3 çocuktan birinde gizli, fark edilmeyen reflü olduğuna dikkat çekmek isterim. Çocuk mide yapısı, bütün gelişmekte olan organlar gibi 18 yaşına kadar zamanla olgunlaşır ve tam kapasite mide başını tutar hale gelir. Dolayısıyla, bu yaş altındaki birçok okul çocuğunun, siz fark etseniz de etmeseniz de midesi gevşek. Bu da demektir ki, her çocuk bir miktar reflüye, yani mide içeriğinin yemek borusundan yukarı, solunum sistemine kaçmasına müsait. Bir de eğer, kakaolu çikolata, kakaolu süt, kakaolu kahvaltılık gevrek, kakaolu fındık ezmesi gibi gıdaları, gazlı içecek, kahve, cips, fastfood yemeği, bütün çocuklar yiyor psikolojisi ile, o da haftada bir bile olsa tüketiyorsa, işte size reflüye davetiye.

Sınıfta tüm çocuklar hasta bizimkine bir şey olmuyor

Haberin Devamı

HASTALIKLARIN SORUMLUSU KREŞE GİDİYOR OLMAK MI?

Anneler her zaman aynı şeyi söylüyor. “Çocuğum okula başladı, hastalıklar da başladı”. Herkes bunu virüs bulaşmasına yoruyor. Ama farkında olunmayan gerçek, 3 yaşına kadar gül gibi baktığınız, sebze çorbaları, meyve püreleri ile beslediğiniz yavrunuzu, 3 yaşında kreşe başlayınca, tüm zararlı gıdaları tüketmesi için serbest bıraktığınız.

ÇOCUKLAR “GİZLİ REFLÜ” SONUCU KENDİ MİKROBU İLE HASTALANIYOR

Tabii ki virüsler bulaşıyor ve çocukları hasta ediyor. Ama okullarda, kreşlerde çocuklar her zaman birbirinden virüs aldığı için hasta olmuyor. Birçok çocuk reflü, yani mide asidi, burun boğaz yolarındaki normal flora dediğimiz sağlıklı mikroplarla, sağlıksız mikropların dengesini, bozduğu için hasta oluyor. Yani birçok çocuk kendi yediği gıdayla, kendi boğazındaki mikrobun hastalık aktivitesi kazanması nedeniyle hasta oluyor. Sonuç aynı nezle gripteki gibi bir tablo oluyor. Burnu akıyor, genze balgam akıyor, öksürükler başlıyor. Eğer bir de çocukta “reaktif hava yolu” denilen astıma yatkınlık varsa, reflü bu kez atakları tetikliyor. Bir de bakıyorsunuz, koruyucu spreyler, buharlar kullanmanıza rağmen öksürük bir türlü geçmiyor. Çoğu kez bu durum ses kısıklığı ya da ses kabalaşması ile giden, krup dediğimiz, “köpek havlaması öksürüğü” ile seyrediyor. Diğer bir deyişle, çocuklarda kötü beslenme sonucu gelişen ve fark edilmeyen “Gizli reflü”, uzayan balgamlı öksürüklerle başlayıp, bu tip ağır bronşit veya krup ataklarına kadar neden olabiliyor.

Haberin Devamı

ÇOCUĞUNUZUN YEDİKLERİNİ TAKİP EDİN

Alerjik çocuklarda daha fazla görülmekle birlikte, bütün çocukların sorunu olan “kötü beslenme ve reflü ilişkisi”ne hepinizin dikkatini çekmek isterim. Şimdi oturup, bu tip kakaolu gıdaları ve abur cubur gıdayı çocuğunuzun haftada kaç kez tükettiğini hesaplayın. Okulunuzda doğum günü kutlaması ile çikolatalı pasta ne zamanlar tüketiliyor? Okul ve kreşlerde sabah kakaolu fındık ezmesi veriliyor mu? Çocuğunuz bunları ne sıklıkla tüketiyor? Hafta sonları, hamburger, patates kızartması, lahmacun, pizza gibi fastfoodları yemeye gidiyor musunuz? Ne sıklıkla?

Sınıfta tüm çocuklar hasta bizimkine bir şey olmuyor

SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN BİR ADIM ATIN

Haberin Devamı

Şimdi ise, yeni yılda dileğinizin gerçekleşmesi için yeni bir adım atalım. “Acaba çocuğum gerçekten reflü mü”, “değilse bunları kesmeme ne gerek var”, “yok benim ki okuldan virüs alıyordur”, demeden, kendinize cayma sebepleri bulmadan, bütün insanlar için sağlıklı bir bedene sahip olma kriteri kabul edilen bu sağlıklı beslenme alışkanlığını oturtmaya çalışın. İlk başta hepsini birden kesmeniz zor olabilir ancak siz yine de azaltmaya başlayın.

KAKAO- NEZLE VE ÖKSÜRÜK İLİŞKİSİNİ GÖZLEYİN

Sonra, çocuğunuzun hangi gün hangi zararlı gıdayı tükettiğini tespit edip, yedikten 1-2 gün sonra burun tıkanıklığı, balgam, öksürük başlıyor mu bakın. Aradaki ilişkiyi görün. Siz aradaki ilişkiyi gördükçe, zamanla bu beslenmeyi uyguladıkça, çocuğunuzun hastalık sıklığının azaldığını göreceksiniz. “Sınıfta bütün çocuklar hasta bizimkine bir şey olmuyor” diyeceksiniz.

Haberin Devamı

Ardından çocuğunuzun bu gıdayı tüketmesini azaltmak için gidip okula, “Doğum gününde çikolatalı pasta vermeyin”, “Sabah kakaolu fındık ezmesi vermeyin”, “Kantinleri kaldırın” demeye başlayacaksınız. Sizden gören diğer anneler acaba gerçekten ilişkisi var mı, ben de kesersem çocuğum iyileşir mi diye sorgulamaya başlayacak. Böylece zircirleme bir sağlıklı beslenme hareketi başlayacak. İşte dilekler böyle gerçek oluyor .

Şimdi aşağıda kesmeniz gereken gıdaları veriyorum. Unutmayın, tamamını kesmeseniz de azaltmanız bile yeterli. Ve gözleyin; çocuğunuzun beslenmesindeki bu gıdaları gözleyin ve hastalıkla ilişkisini fark edin. Çocuğunuzun beslenmesinde takip edeceğiniz zararlı gıdalar;

1- Kakaolu tüm gıdaları (Çikolata, gofret, kakaolu bisküvi, kakaolu pasta, kakaolu fındık ezmesi, kakaolu süt, kakaolu kahvaltılık gevrekler, kahve, buzlu çay, kolalı içecekler)

2- Çiğ sarımsak, soğan (Sarımsaklı yoğurt, kısır, mercimek köftesi vb) ve “antibiyotik niyetiyle sarımsak, soğan”

3- Acı ve baharat (Sucuk, cips, çiğ köfte)

4- Kızartma patates, ketçap, mayonez, hamburger, pizza, lahmacun gibi fastfood gıdalar

5- Pastaneden alınmış, açma, poğaça, kek, pasta vb gıdalar

6 -Paketli hazır kek, çubuk kraker

7- Gece yatmadan önceki 2 saat içinde tüketilen süt, meyve veya herhangi bir gıda.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!