Sınıf geçmek zorlaşacak

Güncelleme Tarihi:

Sınıf geçmek zorlaşacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2004 09:49

Öğrenci Seçme Sınavı’nda ‘sıfır puan’ alan öğrenci sayısının çokluğu yüzünden Milli Eğitim Bakanlığı, liselerde sınıf tekrarına yeni düzenleme getiren bir taslak hazırladı.

Taslak Başbakanlık’ta  inceleniyor.

ORTAÖĞRETİMDE ikiden fazla dersten başarısız öğrencilerin sınıf tekrarı yapmasını öngören Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği Taslağı Başbakanlık’da inceleniyor. Taslağın bu eğitim-öğretim yılında uygulamaya konulması öngörülüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) ‘sıfır puan alan’ öğrenci sayısındaki artışı da dikkate alarak hazırladığı taslak, sınıf geçme sistemini zorlaştırıyor. Taslakta öngörülen düzenlemeye göre alt sınıflardaki sorumlu olduğu dersler de dahil 2’den fazla sorumlu dersi bulunanlar, sınıf tekrarı yapacak. Mevcut yönetmelikte ise bir üst sınıfa geçebilmesi için asgari sorumlu ders sayısında herhangi bir sınırlama bulunmuyor.

Taslakta, sınıf tekrarı yapacak öğrenciler şöyle sıralanıyor:

Yıl sonu başarı ortalamasıyla sınıf geçemeyenler,

Sorumlu olarak sınıf geçemeyenler,

Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılanlar.

SINIF TEKRARI

Ayrıca devamsızlık nedeniyle başarısız sayılanlar dışında mezun olamayan son sınıf öğrencileri, istemeleri halinde başarısız oldukları ders sayısına bakılmaksızın sınıf tekrarı yapacaklar. Sınıf tekrarı yapmak istemeyenler, sorumluluk sınavlarına girecek.

Mevcut yönetmeliğe göre, ‘9. sınıflarda okuyan ve başarısız dersi veya dersleri bulunan öğrencilerden yıl sonu başarı ortalaması 2.00’den aşağı olan ve ortalama yükseltme sınavı sonunda yıl sonu başarı ortalaması 2.00’den aşağı olanlar’ sınıf tekrar ediyor. Bunun yanı sıra bütün sınıflarda devamsızlık nedeniyle başarısız sayılanlar da sınıf tekrarı yapıyor.

Taslakta öngörülen düzenlemeyle, lise 2 ve 3. sınıf öğrencileri artık devamsızlığın yanı sıra başarısız oldukları dersler nedeniyle de sınıf tekrarı yapacak.

BAŞARI ORTALAMASI

Mevcut yönetmelikte doğrudan sınıf geçmek için gereken başarı ortalamasında sınıflar baz alınırken, taslakta düzenleme okul türlerine göre yapılıyor.

Taslakla, ‘geç gelmeyi alışkanlık haline getirenler ile sınıftan veya okuldan izinsiz ayrılanlar’ hakkında disiplin işlemi uygulamasının kaldırılması öngörülüyor.

Birinci ders dışındaki geç gelmeler, devamsızlık olarak kabul edilecek. Geç gelen öğrencilerin derse alınma şekli, ders yılı başında öğretmenler kurulunca kararlaştırılarak, veli ve öğrencilere duyurulacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!