Simitis KOB'u tatmin edici buldu

Güncelleme Tarihi:

Simitis KOBu tatmin edici buldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2000 00:00

Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, Türkiye-AB Katılım Ortaklığı Belgesi'nin Atina açısından tatmin edici olduğunu söyledi.
Haberin Devamı

Yunanistan Cumhurbaşkanı Kostis Stefanopulos ile görüşmesinin ardından bir açıklama yapan Simitis, Stefanopulos'a KOB'a ilişkin bilgi verdiğini söyledi.

KOB'un gayet olumlu olduğunu ve Helsinki kararlarını içerdiğini belirten Simitis, "Bu, Türkiye'nin komşu ülkelerle sorunlarını çözümleme yolunda her türlü çabayı göstermesi gerektiği anlamına geliyor. Aksi halde Türkiye'nin Uluslarası Lahey Adalet Divanı'na başvurması gerekiyor. KOB, Helsinki'den bir adım daha ileridedir ve bu uzlaşmanın kazanan ve kaybedeni yoktur" dedi.

Simitis, Türkiye'nin AB üyesi ülkelerle ilişkileri, insan hakları, demokratikleşme gibi konularda attığı adımların 2004 yılında yeniden inceleneceğini ve bu tarihe kadar Ankara'nın yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde AB'nin mali desteğini durdurabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Başbakan Simitis, KOB'un Helsinki kararlarında olduğu gibi Türkiye'nin BM Genel Sekreteri gözetiminde yürütülen çabalar çerçevesinde Kıbrıs'ta çözüm için destek vermesi gereğini kayda geçirdiğini de vurguladı.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin KOB üzerine inşa edilebileceğini de kaydeden Simitis, "KOB sayesinde yeni bir barış ve işbirliği zemini oluştu" dedi.

Bu arada, Simitis'in dün gece Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'yu telefonla arayarak, başarılı çalışmaları için teşekkür ettiği açıklandı.

İSTİKRARSIZLIK UNSURU

Yunanistan Savunma Bakanı Akis Çohacopulos da Türkiye'nin Avrupa yolunda yapması gereken şartları içermesi nedeniyle KOB'un memnun edici olduğunu söyledi.

Çohacopulos, bir çalışma ziyareti için bulunduğu İsveç'te dün gece yaptığı başka bir açıklamada ise Türkiye'nin bölgede "İstikrarsızlık unsuru" olduğunu öne sürdü.

Türkiye'nin komşularına karşı tek müzakere kozunun askeri gücü olduğunu iddia eden Çohacopulos, "Türkiye başka neye dayanabilir? Demokrasisine mi, özgürlüklerine mi, yoksa sosyal devletine mi? Böyle bir komşu ile ilişki zordur" dedi.

YUNAN BASINI

Türkiye-AB Katılım Ortaklığı Belgesi'nin onaylanması, Yunan basınında geniş yer buldu.

Belgenin içerik itibarıyla bir takım belirsizlikler taşımasına rağmen Kıbrıs ve Türk-Yunan ilişkilerinin artık Türkiye için siyasi kriter haline geldiğini öne süren Yunan basını, belgenin Helsinki zirvesinin damgasını taşıdığı yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

İlgili tüm tarafların Fransız girişimiyle formüle edilen KOB'u tatmin edici bulduklarını belirten gazeteler, Türkiye'nin resmi yanıtının bugün verilmesinin beklendiğini, ancak Ankara'nın olumlu yaklaşacağının kesin olduğunu kaydettiler.

Brüksel'deki AB Bakanlar Konseyi toplantısında Yunan şartlarının kabul edildiğini savunan Ta Nea gazetesi, KOB'un Ankara'yı da tatmin eden bir yaklaşımla kaleme alındığını belirtti.

Ta Nea, mükemmel bir diplomatik kıvraklıkla Türkiye'nin önüne AB üyeliği yolunda izleyeceği haritanın konulduğu yorumunu yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!