Simavlı çiftçi mevsim normalleri dışındaki yağmurdan memnun

Güncelleme Tarihi:

Simavlı çiftçi mevsim normalleri dışındaki yağmurdan memnun
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2018 18:26

Simavlı çiftçi mevsim normalleri dışındaki yağmurdan memnun

Haberin Devamı

KÜTAHYA'nın meyve sebze ve tahıl ambarı konumundaki Simav'ın Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, ilçe genelinde son günlerde mevsim normallerinin üzerinde kaydedilen yağmurun tarımsal üretimi olumlu yönde etkilediğini söyledi.

Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, son günlerde mevsim normallerinin üzerinde kaydedilen yağmurla ilgili açıklama yaptı. Patates dışındaki tüm ürünler de yağışın olumlu etkilerinin gözlendiğini kaydeden Bütüner, "Son 10 gün içerisinde belirli aralıklarla neredeyse her gün gerçekleşen yağmurlar, bereketi de beraberinde getirdi. Özellikle buğday, arpa, şeker pancarı ve yem bitkileri son yağışlardan çok olumlu bir şekilde etkilendi. Bölge çiftçimize adeta bayram sevinci yaşatan yağmurların aynı zamanda yer altı su seviyelerinde de ciddi bir artışa neden olduğunu gözlemliyoruz. Bütün ürünlerimizin yanı sıra özellikle buğday ve arpada en az yüzde 30'luk bir artış bekliyoruz. Diğer ürünlerimizde de verim ve kalite artışı bekliyoruz" diye konuştu.

Son yağışların meralardaki bitki örtüsünü yeniden yeşillendirdiğine de dikkat çeken Bütüner, "Doğal olarak hayvancılığımız da yağışlardan olumlu etkilendi. Simav hayvancılık açısından önemli ilçeler arasında yer alıyor. Süt ve besiciliğin her geçen gün arttığı ilçemizde son yağışların meralarımızdaki ot varlığını daha da zenginleştirmesi bu sektördeki üreticilerimizi de sevindirdi. Meralarımızda ot miktarının artması yem ve besicilik girdi fiyatlarının yükseldiği günümüzde hayvan yetiştiricilerimizin de yüzünü güldürdü" diye konuştu.

Yağışların bazı riskleri de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Bütüner, "Özellikle yağışlar nedeniyle nemli hale gelen tarlalar bir süre sulanmamalı. Nemli tarlalarda ürünü sulamak sarı pas hastalığına yol açabilir. Bu hastalık verim ve kalitede yüzde 50'lere varan kayıplara neden olur" dedi.

Mehmet YENEN / SİMAV (Kütahya), (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!