Sigara içmek özendirilmemeli

Güncelleme Tarihi:

Sigara içmek özendirilmemeli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2017 10:38

Sigara içmek özendirilmemeli

Haberin Devamı

SİGARA, gençler arasında sosyalleşme aracına dönüşüyor. Gençlerin sigaradan kaynaklanan rahatsızlıkları hissetmediğini, bu nedenle sigara içmeyi sürdürdüğünü belirten İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Ersil Soysal, sigaraya bağlı hastalıkların yıllar içerisinde ortaya çıktığını, tedavilerin hem maddi yük getirdiğini hem de zor süreçler taşıdığını söyledi.

İçeriğinde nikotinin yanı sıra binlerce kimyasal maddeyi barındıran sigara, solunum sistemi hastalıklarından, cinsel fonksiyon bozukluğu, kanser, mide, kalp damar ve beyin damar gibi çeşitli hastalıkların sorumlusu olduğunu kaydeden Doç. Dr. Soysal, 'sigara içmek kötüdür' sözünün bir anlam kazandırmadığına da dikkat çekti. Günlük 10 TL harcanan bir paket sigaranın yıllık 3 bin 650 TL bedel oluşturduğunu, bu rakamın eğitimden yardımlaşmaya dek sosyal alana aktarabileceğini belirten Doç. Dr. Soysal, "Gençlerin sigara içmek yerine sosyal sorumluluk projelerinde yer alabilir. Böylelikle hem tasarruf edebilirler hem de sosyal olanakları değerlendirebilir. Sigaraya bağlı hastalıklar da zaman içerisinde kendisini gösteriyor. Sigarada fiziksel bağımlılığı sağlayan madde nikotindir. Tütün yandığı zaman açığa çıkan sigara dumanında nikotinin yanı sıra 7000 civarında bileşik ve değişik türden kimyasallar bulunuyor. Sigara akciğer kanseri için en güçlü risk faktörüdür. Öyle ki sigara içen bir kişide akciğer kanseri görülme riski içmeyen bir kimseye göre 10 ile 20 kat arttırıyor. Sigara içen kişilerde dudak, ağız boşluğu, yutak bölgesi, larinks, yemek borusu, mide, pankreas, karaciğer, kalın barsak, mesane, böbrek kanserleri, kadınlarda serviks kanseri ve akut lösemi (kan kanseri) sigara içmeyenlere göre artış gösteriyor. Sigara içenler hiç içmeyenlere göre 5 ile 8 yıl daha az yaşıyor" dedi.

'ÖLÜMLER 8.3 MİLYONA ULAŞACAK'

Sigara içmeyi bırakan kişilerde kalp krizi geçirme, kanser gelişme risklerinin azaldığını ifade eden Doç. Dr. Soysal, 2000 yılında sigaranın yaklaşık 4.8 milyon kişinin erken ölümünden sorumlu etken olarak kabul edildiğini söyledi. Gençler arasında sigara kullanımının hem yaşıtları hem de çevreleri tarafından özendirici bir halden uzaklaştırılması için bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Soysal, "Çalışmalar, 2030 yılında sigara ile ilişkili ölümlerin gelişmiş ülkelerde yüzde 9 daha azalacağını gösteriyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise daha da artarak sigarayla ilişkili ölümlerin 8.3 milyona ulaşacağı öngörülüyor" diye konuştu.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF



 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!