Şifa doğada

Güncelleme Tarihi:

Şifa doğada
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2016 10:00

Şifa doğada

Haberin Devamı

BALIKESİR Üniversitesi Altınoluk Meslek Yüksekokulu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Selami Selvi, sentetik ilaçların gelişmesinde görülen ilerlemeye karşın, modern ilaçların yaklaşık yüzde 25'inin bitkilerden elde edildiğini ve günümüzde doğal ilaçlara olan ilginin giderek arttığını söyledi.
Balıkesir Üniversitesi Altınoluk Meslek Yüksekokulu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı öğrencileri Kütahya Belediyesi Hekim Sinan Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezi'ne, tıbbi bitkileri yakından görmek amacıyla teknik bir gezi düzenledi. Tıbbi bitkilerin sağlığımızı yakından ilgilendiren bir konu olduğunu kaydeden Balıkesir Üniversitesi Altınoluk Meslek Yüksekokulu Müdürü Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Selami Selvi, bir bitkiden şifa almak için o bitkinin doğru teşhis edilmesi gerektiğini vurguladı. Düzenlenen teknik gezi ile öğrencilerin teorikte aldıkları bilgileri, uygulamalı olarak pratiğe dökmelerine yardımcı olmayı amaçladıklarını belirten Selvi, uygulamalı eğitim ve gezilere hem il içi hem de il dışında düzenli olarak devam edeceklerini söyledi. Tıbbi ve aromatik bitkilerin, insanlar tarafından varoluştan buyana bütün dünyada kullanıldığını söyleyen Selvi, "Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre de Afrika ülkelerinde yaşayan insanların yaklaşık yüzde 80'i hastalıklarının tedavisinde tıbbi bitkileri kullanıyor. Sentetik ilaçların gelişimindeki ilerlemeye karşın, modern ilaçların yaklaşık yüzde 25'i de bitkilerden elde ediliyor" dedi.
"İHRAÇ EDİLEN BİTKİLER YÜKSEK FİYATLA GERİ ALINIYOR"
Günümüzde doğal ilaçlara olan ilginin giderek arttığını vurgulayan Doç Dr. Selvi, Türkiye'nin çok zengin tıbbi ve aromatik bitki kaynaklarına sahip olduğunun altını çizdi. Ülkemizde yaklaşık yüzde 30'u endemik olan 10 binin üzerinde türün doğal olarak yetiştiğini vurgulayan Selvi, "Ülkemizde sağlık ürünlerinin yüzde 70'i ihraç ediliyor. Bitkiler yurt dışına işlenmemiş hammadde olarak gidiyor, işlenmiş standardize edilmiş ve bitmiş ürün halinde yüksek fiyatlarla geri geliyor" diye konuştu.

Fatih Emrah ERDOĞAN / EDREMİT (Balıkesir), (DHA)
FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!