Şiddeti meşrulaştıran altyapı irdelenmeli

Güncelleme Tarihi:

Şiddeti meşrulaştıran altyapı irdelenmeli
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2011 00:00

Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ayşe Devrim Başterzi, “Kadına yönelik şiddet görünür kılınmalı. şiddeti meşrulaştıran zihinsel altyapı dikkatli bir biçimde irdelenmeli” dedi.

PSİKİYATRİ uzmanları, kadına yönelik şiddetin önlenebilmesi için yasal düzenlemelerin yeterli olmadığına işaret ederek, aile içinde egemen olan ve şiddeti meşrulaştıran zihinsel altyapının irdelenmesi gerektiğini öneriyor.
Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ayşe Devrim Başterzi, yaptığı açıklamada, kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını belirtti.

Son günlerde sekiz kadının öldürüldüğünü anımsatan Başterzi, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin münferit olarak kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, “Dehşet verici bir gerçek olarak bu kadınlar en yakınları olan eşleri, kardeşleri, babaları, amcaları, ağabeyleri tarafından öldürülüyor” dedi.

Etkin politikalar

Kadın cinayetlerinin önlenebilmesi için devletin tüm kurumları ile birlikte üniversiteler, eğitim kurumları ve sivil toplum örgütlerinin işbirliği içinde etkin politikalar geliştirmesi gerektiğini belirten Başterzi, şunları söyledi:

“Kadına yönelik şiddet görünür kılınmalı. Resmi kurumlarca aylık ve yıllık olarak kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri ile ilgili veriler düzenli olarak yayınlanmalı. Kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran zihinsel altyapı dikkatli bir biçimde irdelenmeli. Kadına yönelik şiddetle ilgili veriler düzenli olarak yorumlanarak, hem risk grupları hem de şiddeti kışkırtan toplumsal etkenler tespit edilerek önleyici çalışmalar etkin kılınmalı.

Kadınların eğitim almasını ve çalışma hayatına etkin biçimde katılmasını arttıran, özendiren politik müdahaleler çoğaltılmalı. Kadına yönelik şiddet davalarında uygulanan haksız tahrik indirimleri derhal kaldırılmalı.”

Cinsiyet ayrımcılığı masaya yatırıldı

BAŞBAKANLIK Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından düzenlenen “Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılığı” konulu hizmet içi eğitim semineri sona erdi.

BYEGM’nin açıklamasında, seminerin Türkiye’de kadın erkek eşitliğinin sağlanmasında yol haritası olması amacıyla Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve ilgili tarafların katılımı ve 2008-2013 yıllarını kapsayan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ulusal Eylem Planı çerçevesinde düzenlendiği belirtildi.

Katılımcılara sertifika

Seminerde, Türk hukuk sisteminde kadın erkek eşitliği, cinsiyet ayrımcılığını yasaklayan uluslararası hukuki belgeler ve dayanaklar, kadına yönelik şiddet ve hukuk, toplumsal cinsiyet ve tabu roller gibi konular masaya yatırıldı.
Program değerlendirme anketinin de yapıldığı vurgulanan açıklamada, düzenlenen törenle katılımcılara sertifikalarının verildiği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!