Şiddet arttı ama kadınlar daha mücadeleci

Güncelleme Tarihi:

Şiddet arttı ama kadınlar daha mücadeleci
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2017 21:32

Türkiye’de neredeyse her gün bir kadın cinayeti işleniyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Genel Temsilcisi Gülsüm Kav’a göre yasalar uygulanmadıkça cinayetler bitmeyecek ancak kadınlar artık çok daha mücadeleci.

Haberin Devamı

Türkiye’de kadın cinayetlerinin yalnızca geçen ayki bilançosu 30’du. 2016’da 328 kadın, cinayete kurban gitti. Yani neredeyse her gün bir kadın hayatını kaybetti. Ancak bununla beraber geçen bir yılda kadınlar açısından pek çok olumlu gelişme yaşandı. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Genel Temsilcisi Gülsüm Kav “Zor bir sene geçirdik” diyor: “Şiddet, çatışma ve savaş politikaları artınca ilk bedeli kadınlar ödüyor. Bunu somut verilerle de gördük. Kadın cinayetlerinde eğri sürekli yükseliyor. Buna rağmen kadınların bu hak ihlallerine sessiz kalmadığını gördük. Yaşam tarzına yönelik saldırılara ortak tepki verdiler, hangi dünya görüşüne sahip olursa olsun TBMM’ye gelen cinsel istismar tasarısına ‘Dur’ dediler.”

Peki o halde kadın cinayetleri neden azalmıyor? Kav, şöyle yanıtlıyor: “2011’de Koruma Kanunu’nun yenilendiği dönemde rakam çok düştü. Sonra kanun uygulanmayınca cinayetler arttı. Şiddet dili ve cezasızlık etkili. Kadınlar en çok boşanmaya çalışırken öldürülüyor. Devlet görevini yerine getirip kadını korumalıdır. Kadınların da mücadeleci olmaktan başka yolu yok.”

Haberin Devamı

‘15 TEMMUZ ÖNEMLİYDİ’

Kav, tüm olumsuzluklara rağmen, güzel örnekler olduğunu da söylüyor: “Örneğin kıskanç kocasından boşanıp dünyayı gezen Ayşe Teyze (Kurucu). Ayşe Teyze kıskanç kocayla evli kalmanın cehennem olduğunu, boşandığında özgürleştiğini söyledi. 15 Temmuz da kadınların direnişi açısından çok önemliydi. Kadınlar kendi mahallelerindeki toplumsal olayın öznesi oldu.”

2016’NIN FARK YARATAN KADINLARI

Şiddet arttı ama kadınlar daha mücadeleci

BOŞANDI, ÖZGÜRLEŞTİ

Fotoğraf makinesinden çıkan seyahat fotoğraflarıyla fenomen haline gelen Ayşe Kurucu babasından kalan şehitlik maaşıyla 25 ülke gezdi. 3 çocuk ve 6 torun sahibi Ayşe Kurucu, eski eşinin kendisini kıskandığı için evden dışarı bile çıkarmadığını belirterek, “Eşimden ayrılınca hür kız oldum. Bekârlık için ‘sultanlık’, derler ama boşanmak benim için ‘imparatorluk’ oldu” demişti.

Haberin Devamı

Şiddet arttı ama kadınlar daha mücadeleci

15 TEMMUZ KADINLARI

15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi de kadınların direnişine sahne oldu. ‘Demokrasi nöbeti’ne kamyonetiyle gelen biri çarşaflı diğeri başı açık iki kadının kalabalık içindeki fotoğrafı da unutulmaz kareler arasında yerini aldı. 

Şiddet arttı ama kadınlar daha mücadeleci

YASAYA DUR DEDİLER

Türk Ceza Kanunu’nda cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi halinde fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine imkân veren düzenlemeye her kesimin kadınlarından büyük tepki geldi. Dört gün sonunda geri çekildi. 

Şiddet arttı ama kadınlar daha mücadeleci

Haberin Devamı

BİLİMDEKİ YÜZ AKIMIZ

Tarihte ilk kez Türkiye’den Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyeliği’ne seçilen Dr. Canan Dağdeviren (32) geliştirdiği giyilebilir kalp pili ve cilt kanserini teşhis eden cihazın ardından Parkinson hastaları için  üzerinde çalıştıkları projeyi tamamladığını açıkladı.

KADINLAR GREVDE

Arjantinli kadınların girişimiyle bugün dünya çapında ‘Uluslararası Kadın Grevi’ örgütleniyor. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülkede kadınlar işe gitmeme, İş bırakma koşullarının olmadığı durumlarda siyah ve mor semboller taşıma, cinsiyetçilik yapan şirketlerin boykot edilmesi, seçtiğiniz yerel kadın düşmanı unsurların boykot edilmesi ve alışveriş grevi gibi eylem biçimleri sergileyecek.

 

BAKMADAN GEÇME!