GeriSeyahat Sıcak denizlerin gözde limanları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Sıcak denizlerin gözde limanları

Sıcak denizlerin gözde limanları

Dünyanın kuzey yarım küresi kışı yaşarken, güney yarım kürede yazın en güzel günleri devam ediyor. Karayipler, Latin Amerika, Çin Denizi, Avustralya ve Yeni Zelanda’da nisana kadar fiyat avantajlarından yararlanıp, kruvaziyer yolculuğuna çıkmayı planlayanlar için en cazip rotaları, bu rotaların en popüler limanlarını araştırdık.

BAHAMALAR
Korsanların adası şimdi ihtişamın merkezi

Sıcak denizlerdeki kruvaziyer turları arasında en kısa olanları Bahama Adaları’nda. 3-4 gün süren turlar, ABD’de Karayiplerle birlikte en popüler rotalar arasında. Bu turlara katılanlar tropikal sahillerde yunuslarla yüzebiliyor, parasailing gibi aktivitelere katılabiliyor, tropik atmosferde eğlenebiliyor. Bahamalar’da mayıs sonuna kadar gündüz sıcaklıkları 20-27 derece arasında. Haziranda yağmur mevsimi başlıyor.

* Florida Key West: Kruvaziyerlerin ilk durağı, ABD’nin en güneyindeki limanı Key West. Küba sahillerine sadece 150 kilometre uzaklıktaki tropik ada, bembeyaz kumla kaplı sahilleri, etkileyici bitki dokusuyla öne çıkıyor. İki turistik tren hattından Conch Tour Train veya Old Town Trolley Train’i seçip ada turu yapabilir, ünlü yazar Ernest Hemingway’in evini keşfedebilir, Mallory Dock’da egzotik kokteyller eşliğinde günbatımı kutlamasına katılabilirsiniz. * Nassau: Bahama turlarının ikinci durağı New Providence Adası’ndaki başkent Nassau. Geçmişte Karayip korsanlarının yerleştiği ada, günümüzde canlı eğlence hayatı, ihtişam ve tropik rahatlığın kendine özgü karışımını sunuyor turistlere. Doğanın kucağında dingin bir tatil geçirmek için de uygun. Bahamalar geçmişte İngiliz sömürgesiydi. Bugün adayı cazip kılan mimarisinden, kültürüne İngiliz ve Batı Afrika etkisinin görülmesi. Eşsiz bir manzara için Queen’s Staircase’den Fincastle Kale’sine tırmanabilir veya yüzmek ve şnorkelle dalış için ideal bir yer olan Pradise Island’a gidebilirsiniz.

KARAYİPLER
Kruvaziyer ideal seçim

Türkiye’nin kışı yaşadığı aylarda sıcak denizlerde çıkılacak kruvaziyer yolcululuklarının en popüler rotası Karayipler. Herbiri birer doğa cenneti olan adaları teker teker gezmek için bir dizi uçak yolculuğu yapmak gerekir. Oysa üç ayrı bölgede düzenlenen kruvaziyer turlarında birden fazla adayı bir arada görebilirsiniz. Bu adaların beyaz kumlu plajlarda yüzebilir, antik Maya şehirlerini keşfedip balıkçı limanlarında hayatın tadını çıkmayı, eğlenmeyi seven, misafirperver halkla karşılaşırsınız. Karayip turları genellikle yedi gün sürüyor. Tur uzunluklarına göre uğranılan şehirler değişse de her rotanın popüler limanları bulunuyor.

/images/100/0x0/55ea794bf018fbb8f8824846

BATI KARAYİPLER
Mavi lagunlarda yüzün Ceviche’yi mutlaka tadın

* Cozumel: Meksika sahilindeki Yucatan Yarımadası’ndan sadece 19 kilometre uzaklıkta, mücevher gibi bir ada. Büyüleyici güzellikteki mercan kayalıklarında yüzlerce egzotik balık türü yaşar. Bu nedenle şnorkelle dalış için mükemmel. Kıyıda inşa edilmiş tek Maya kenti olan Tulum şehrinin antik kalıntılarını gezebilir veya Conzumel’in kristal denizinde dalış turlarına katılabilir, derinlerdeki güzellikleri keşfedebilirsiniz. Yerel pazardan mücevher, sanat eserleri ve Meksika el sanat ürünleri alabilirsiniz. Georgetown: Karayip turlarının incisi Cayman Adaları’nın başkenti. Dünyanın en güzel kumsallarından biri olarak kabul edilen ve çeşitli su sporları yapılan Seven Mile Beach ile ünlü. Kıyıdaki kumluklara gelen vatozlara yem verebileceğiniz ve dokunabileceğiniz Stingray City’e giderken şnorkellinizi yanınızda götürmeyi unutmayın. * Costa Maya: Meksika’daki Yucatan Yarımadası’nın doğu sahilinde bulunan Costa Maya eski uygarlıkların, yeşil yağmur ormanlarının ve mavi lagunların büyüleyici dünyasını keşfetmek için geçit kapısı adeta. Ormanda bir tura katılarak Antik Maya kentleri Chacchoben ve Kohunlich’i keşfedebilir veya bir ciple Yucatan Yarımadası’nda Karayipler’in en güzel, en bakir kumsallarından La Pala’ya gidebilirsiniz. Yöreye özgü limon suyunda marine edilmiş, domates ve soğanlı ahtapot ve karidesten oluşan Ceviche’yi tatmadan gelmeyin.

DOĞU KARAYİPLER
Kumsalları doğaseverlerin, AVM’leri kelepir avcılarının gözdesi

* Charlotte Amalie: Virgin Adaları’ndan St. Thomas güzel plajları ve kristal berraklığında sularıyla meşhur bir gümrüksüz alışveriş cenneti. Başkenti Charlotte Amalie’de içkiden, porselen ve kristale kadar her üründe uygun fiyatlarla alışveriş yapabilirsiniz. Limanın nefes kesici manzarasını görmek için Skyline Drive ile bir geziye katılabilirsiniz. * Philipsburg: Hollanda ve Fransa sömürgesi olan Sint Marteen Adası nadide güzellikteki kumsallarıyla doğaseverlerin gözdesi, Cupecoy sahili boyunca sıralanan gümrüksüz satış mağaları kelepir avcılarının mekanı. Başkenti Philipsburg’da kumsalın kenarındaki Fransız butikleri turistlere denize girerken bile alışveriş yapma imkanı sağlıyor.

GÜNEY KARAYİPLER
San Juan’ın mavi taş kaplı sokaklarında yürüyün, Piton Volkanı’nı otomobille gezin

* San Juan: Porto Riko’nun başkenti, aynı isimli adanın merkezi. Bu bölgedeki en eski iki şehirden biri. Pastel renkli evleri, ferfoje balkonları, heykellerle süslü meydanları, mavi taş sokakları, enerji dolu ve canlı modern kent. Egzotik kuş ve bitki türleriylee dolu El Yunque Yağmur Ormanları’nı gezebilirsiniz. * St. John’s: Çift adadan oluşan Antigua ve Barbados’un başkenti, geçmişin parke taş kaplı dar sokakları, rengarenk boyalı evleriyle harika bir kent. Bu sokaklar sizi hafif bir eğimle St. John’s Katedrali’nin gümüş tepeli kulelerine götürür. Canlı, yoğun, çok sayıda bar ve kafesi bulunan rıhtım bölgesinde dolaşın. Doğu Karayipler’in en ilginç yerlerinden biri olan Nelson’s Dockyard Ulusal Parkı’na gidin. * Castries: Ada devleti St. Lucia, yoğun ormanları ve yumuşak kumlu plajlarıyla ünlü. Başkenti Castries renkli ve canlı bir Karayip çekiciliği sunuyor. Kendine özgü süslemeleriyle bir eşi daha olmayan La Loc Battery Katedrali’ne mutlaka uğrayın. Fransız sömürgesi döneminde kurulan Soufriere’e gidip dünyanın “otomobille gezilebilen” tek volkanı küçük ve büyük Piton’u görün.

AVUSTRALYA / YENİ ZELANDA
Uzak coğrafyaların gerçeküstü şehirleri

Avustralya ve Yeni Zelanda rotasında tatil yapacaklar ilginç bir coğrafyayla karşı karşıya kalacak. Uğranılan limanlarda bir yandan doğa, diğer yandan insanların yaşamları ile ilginç bilgilere sahip olacak. Avustralya, Yeni Zelanda turları 7 ila 14 gün sürüyor.

* Hobart: Tasmanya’nın en güney limanı olan Hobart nehir kenarına kurulmuş. Nehrin arkasındaki görkemli dağa çıkanlar limanda dünyanın her yanından gelen yatlar nedeniyle hep yoğun olan limanı ve kruvaziyer gemilerinin yanaştığı iskeleleri bir tablo gibi izleyebilir. Dünya çapında bilinen çikolata fabrikası Cadbury’in içinde bulunduğu şehir, ayrıca Yeni Zelanda’nın en iyi birasını üreten Cascade Brewery’e ev sahipliği yapıyor. Burada Aborjinler hakkında daha fazla bilgi edinmek için Tasmanya Müzesi’ni ve sanat galerisini ziyaret edin. * Auckland: Yeni Zelanda’nın kuzey adasındaki şehir pırıl, pırıl denizi, her zaman yoğun limanları ve kozmopolitliğiyle “deniz yolculuklarının şehri” unvanını almış. Su sporları için ideal. Şehre indiğinizde 328 metre boyundaki Sky Tower’dan Auckland’daki sönmüş volkanı ve etrafını izleyebilirsiniz. Şehrin ünlü sanat galerilerini ve parklarını gezmek de büyük zevk. * Christchurch: Yeni Zelanda’nın güney adasındaki en büyük şehir, 19’uncu yüzyıl İngiltere’sini çağrıştıran park ve bahçeleri, meydan ve alanlarıyla “bahçe şehir” olarak da bilinir. 459 dönümlük Hagley Parkı, 57 dönümlük Christchurch botanik bahçeleri Yeni Zelanda’nın en eski ağaçlarına ve Avon nehri boyunca yaşayan ördek nüfusunun büyük çoğunluğuna ev sahipliği yapar. Merkezdeki Christchurch Katedrali gotik mimarisinin güzel bir örneği. * Dunedin: Ülkenin en güzel tarihi binaları burada. İskoç ruhunu gözler önüne seren şehir, güney yarımkürede benzeri olmayan, inanılmaz ağaç işçiliğiyle bezenmiş bir tarihi kaleye ev sahipliği yapıyor. * Dusky Sound: Bölgedeki fiyortların en büyüğü ve en karışığı olan Dusky Sound iki yakasındaki büyük uçurumlar ve şelaleleri ile bilinir. Limana yaklaşırken fok balıkları ve yunuslar size eşlik eder. Tertemiz, oksijen dolu havası ilk günlerde başınızı döndürebilir. * Melbourne: Victoria Eyaleti’nin başkenti ve Avustralya’nın en büyük ikinci şehri olan Melbourne, Yunan, Çin, İtalyan, Vietnam ve Lübnan kültürlerinin eritildiği bir pota. Uluslararası turnuvalara ev sahipliği yapan şehirde eski dünya mimarisi ile birleşmiş Avrupa etkisi var. Şehrin merkezindeki kriket sahası ve Melbourne Hayvanat Bahçesi’ni ziyaret edebilirsiniz. * Sidney: Dünyanın ve Avusturalya’nın en güzel kentleri arasında yer alan Sidney, göz alıcı kumsalları ve dünyadaki en büyük şovların sahne aldığı Sidney Opera Binası ile bilinir. Limanını daha iyi görebilmek için Sidney Harbour Bridge’de bir gezintiye çıkabilir ya da Sidney Akvaryumu’nun su altındaki yollarında denizin zenginliklerini keşfedebilirsiniz.

GÜNEY AMERİKA
Latin dünyasıyla tanışın

Güney Amerika gezilerine çıkan kruvaziyer yolcuları Brezilya, Arjantin ve Uruguay limanlarını görebiliyor. Mükemmel plajlarda yüzüyor, kulüplerden sokaklara, meydanlara taşan renkli gece hayatına katılabiliyor. Bu rotadaki turlar 7 ila 15 gün arasında sürüyor.

* Sao Paulo: Brezilya’nın en modern ve en kozmopolit şehri olduğu için muhteşem yemekleri müzeleri, galerileri ve harika plajları var. Her zevke, bütçeye uygun çok sayıda seçenek var. Sosyal hayatın merkezi olan Jardin’i ziyaret edin. Bu bölgeye özgü yemekleri tadın. Muhteşem bir sahil şeridine sahip bu modern ve hızlı kentte çok kaliteli restoranlar ve inanılmaz bir gece hayatı var. Buzios: Brezilya’nın en cazip sahil şehirlerinden Rio de Janerio yakınlarındaki bu küçük yerleşim geçmişte bir balıkçı köyüydü. Şimdi çok moda olan bir plaj cenneti. Dünya çapında mağaza ve restoranların yanı sıra mükemmel kumsalları ve spor imkânları ile gelenleri kendisine bağlıyor. Bu harika köyün parke taşlı yollarında yürüyüp çevredeki evleri incelemek büyük zevk. * Ihla Grande: Brezilya’nın en büyük adası, Rio de Janerio’nun güney sahilinin açıklarında. Doğal koruma alanı olan bu ada, sayısız lagün ve balıkçı köyüyle keşfedilmeyi bekliyor. Çok güzel ve ıssız plajlarının yanı sıra adada sayısız şelale var. Dağlık bölgedeki yağmur ormanları maceraperestler için biçilmiş kaftan. * Buenos Aires: Arjantin’in başkenti Güney Amerika’nın Paris’i olarak tanımlanıyor. İtalyan, Fransız göçmenler burada mimarisinden kültürüne tam bir Avrupa kenti kurmuş. Plaza de Mayo’daki Evita Müzesi’nden özel dükkânların ve restoranların bulunduğu şık Recoleta semtine kadar pek çok gezilecek yer var. * Montevideo: Uruguay’ın çekici ve kozmopolit başkenti, muhteşem beyaz kumlu plajları tarihi binaları ve ilgi çekici sömürge gelenekleri, canlı liman pazarı Mercado del Puerto ile öne çıkıyor. * Punta Del Este: Uruguay’ın bu küçük tatil kentinin üç tarafı Atlantik Okyanusu ile çevrili. Yarımada şeklindeki şehir, yürüyerek rahatlıkla gezilebilir. Tablo gibi manzaraları, el değmemiş kumsalları kadar yerel mutfağı da övgüye değer.

ASYA
Üç denizin sürprizleri

Kruvaziyer gezilerinin bildik rotalarından sıkılan gezginler son yıllarda Tayland, Malezya, Çin ve Japonya’daki turlara yöneldi. Güney ve doğu Çin Denizi ile Japon Denizi’ndeki turların çoğunluğu 4-7 gecelik. Dokuz günlük bir turla Kore’den çıkıp, Japonya’ya uğrayıp Rusya’ya kadar uzanmak mümkün.

* Bankong (Laemchabang): Tayland’ın başkenti, dev gökdelenleri, ultra modern otelleriyle Asya’nın en çağdaş şehirlerinden. Müzeleri, tapınakları, yemekleri ve halkıyla sahip olduğu Tay çekiciliğini hiç kaybetmedi. Sokaklarında gezerken bir yandan modern yaşamı, diğer yandan yerel kültürü gözlemlemek mümkün. Wat Pho devasa altın kaplama heykeli ve ünlü masaj okuluyla görmeniz gereken yerlerden birisi. Yerel kıyafetler satan Bo-Be pazarına uğrayabilir, çok özel Tay yemeklerini tadabilirsiniz. * Kuala Kumpur: Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur, parkları, gökdelenleri, yerel mimari örnekleriyle dünyanın en etkileyici şehirlerinden. Yapılarından yemeklerine, Malezya, Çin ve Avrupa izleri görülür. Zengin yerel mutfağı, sanat etkinlikleri, renkli gece yaşantısıyla dünyanın en çok görülmek istenen şehirleri sıralamasında üst sıralarda. Merdaka Meydanı ve Jalan Hishamuddin’e uğrayabilir, dünyanın en yüksek ikinci binası olan Petronas Towers’ı görebilir, Kuala Lumpur World Theme Park ve Lake Gardens’ı gezebilirsiniz. Kuala Lumpur’un bir diğer özelliği ise bir alışveriş cenneti olması. * Fukuoka: Japonya’nın en büyük otelleri, barları, sinemaları ve eğlence yerleriyle görülmesi gereken kozmopolit bir şehir. Hayal edebileceğiniz tüm alışveriş, yemek, spor ve kültür etkinliklerini Fukuoka’da bulabilirsiniz. Hakata Machiya Folk Museum’u ziyaret edebilir, kimono olarak kullanılan Hakata- Ori giysilerini yapılışını izleyebilir, büyük su setleri ile çevrelenmiş Canal City Hakata’da alışveriş yapabilir, Fukuoka Castle’ı gezebilirsiniz. * Nha Trang: Vietnam’ın en güzel kıyılarından Nha Trang, su altına meraklı gezginlerin gözdesi. Cai Nehri’nin kıyısına yedinci ve sekizinci yüzyıllar arasında Hindular tarafından inşa edilen Po Nagar Cham Towers’ı ziyaret edebilir, dünyanın en iyi restoranları arasına girebilecek kalitedeki mekanlarda deniz mahsullerini tadabilirsiniz. * Cheju Adası: Güney Kore’nin en büyük adası size Hawaii’yi hatırlatabilir. Tropik iklime sahip adadaki volkanik Jeju bölgesi ve lav kanalları UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Cheju, muhteşem sahilleri, Cheonjaeyeon Şelalesi’nin nefes kesen güzelliğiyle balayı çiftlerinin Uzakdoğu’da en çok rağbet gösterdiği mekanlardan. Deniz mahsullerinin tadına bakabilir, Jeju Folk Arts Complex’te yerel eşyaları satın alabilirsiniz.

KABİN FİYATLARI

Dünya denizlerinde şu anda 230 gemi kruvaziyer turunda. Fiyatlar geminin statatüsü, bağlı bulunduğu şirketin fiyat politikası, rotanın uzak yakınlığı, kabinlerin durumu, verilen hizmetteki ayrıntılar, yolcunun bulunduğu ülkedeki acentelerin komisyonları, transferler, rehberlik hizmetleri, gerekiyorsa geminin çıkış limanına ulaşım giderleri, yolda konaklanan otellerin ücretleri, ülkeden ülkeye limandan limana değişen vergilerin toplamından oluşuyor. Böylelikle ortaya bir tur paketi çıkıyor. Bu mevsimde sıcak denizlerde, ekstraları ve liman vergilerini dikkate almadan, kabinlerin tek kişilik minimum çıplak fiyatları ise şöyle. * BAHAMALAR: İç kabinlerde 50 Euro. Dış kabinlerde 80 Euro, balkonlu kabinlerde 150 Euro. * KARAYİPLER: İç kabinlerde 100 Euro, dış kabinlerde 150 Euro, balkonlu kabinlerde 200 Euro. * ASYA: İç kabinler 80 Euro, dış kabinler 120 Euro, balkonlu kabinler 200 Euro. GÜNEY AMERİKA: İç kabinler 100 Euro, dış kabinler 150 Euro, balkonlu kabinler 200 Euro. * AVUSTRALYA & YENİ ZELANDA: İç kabinler 120 Euro, dış kabinler 180 Euro, balkonlu kabinler 250 Euro.

False