GeriSeyahat Game of Thrones burada çekiliyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Game of Thrones burada çekiliyor

Game of Thrones burada çekiliyor

Dalmaçya’nın merkezindeki Split’te ne ararsanız var: Roma kalıntıları, önemli müzelerin yanı sıra şık kafeler, modern mağazalar. Fakat şehri gerçekten çekici kılan adalara, altın kumsallara yakınlığı değil, sırtını verdiği görkemli dağlar, önündeki masmavi Adriyatik Denizi. Ekonomik havayolu firmaları sayesinde şehre hafta sonunda turist yağıyor. Leziz yemekler, gece kulüpleri, hoş galeriler çekim merkezi.

Game of Thrones burada çekiliyor

Game of Thrones burada çekiliyor

17.00
YÜZYILLAR BOYUNCA

Diocletus Sarayı’nı keşfetmeden önce yakınındaki Güzel Sanatlar Galerisi’ne uğrayın. 14’üncü yüzyıldan günümüze 3.500 eseri görün. 1792’den kalma yapının bir zamanlar hastane olan geniş salonlarında şimdi Hırvat, Sırp, Boşnak ve Çek sanatçıların eserleri sergileniyor. Mutkala açık terasında bir kahve için, sarayın barok stili dış duvarlarını, Altın Kapı’sını seyredin. Giriş 9 TL.

19.00
ÇITIR BALIK VE MEZELER

Bu şehre yaraşan ilk öğünde Adriyatik’ten balık olmalı. Balık pazarının karşısındaki Nostromo’yu bulursanız, başka yer aramanıza gerek yok. Rayihalı balık çorbası, hamsi kızartma, ahtapot salatası gibi mezelerden sipariş vermeden önce masanıza gelen balıklardan seçim yapın. Beğendiğiniz levrek, lipsoz, orkinos, çupra 40 dakika sonra pişmiş olarak, yanında patlıcan salatası, kabak dolması, biberle dönsün. Hırvatistan’da coğrafi işaretli 300 şarap bölgesi var. Listeden seçeceğiniz şarapla birlikte iki kişilik yemek yaklaşık 300 TL.

23.00
RIHTIMDA

Game of Thrones burada çekiliyor

Yemekten sonra palmiyelerin sıralandığı Obala Hrvatskog Narodnog Preporoda, diğer ismiyle Riva rıhtımında yürüyüşe çıkın. Diocletus Sarayı’nın yanıbaşındaki rıhtımda yürürken dünyanın dört bir yanından turistlere rastlayacaksınız. Bir kafede içkinizi yudumlarken, limana girip çıkan tekneleri izleyin, çevrenizde duyduğunuz farklı lisanları sayın. Çeşitlilik size şaşırtacak.

Game of Thrones burada çekiliyor

Game of Thrones burada çekiliyor

10.00
İMPARATOR MAHALLESİ

Gösterişli saraya bakıp Roma İmparatoru Diocletianus’un avluları, geçitleriyle labirenti andıran, aynı zamanda garnizon olarak kullandığı bu kasaba benzeri yapıyı nasıl inşa ettirdiğini hayal etmeye çalışın. Kendi isteğiyle emekli olan ilk Roma imparatoru, emekliliğinde sarap yaptırıp 10 yıl lahana yetiştirdikten sonra, 305 yılında ölmüş. Sarayın keyfini sonraki imparatorlar sürmüş. 12-14’üncü yüzyıllar arasında dini merkez, sonra kale, Avusturyalıların karakolu olmuş. Hâlâ içinde yaşayanlar var. Ortaçağdan kalma yapıdaki Şehir Müzesi’ne uğrayın. Freskleri, taş oyma altarlarıyla ünlü St. Domnius Katedrali’ni ve Mısır’dan getirilmiş başsız siyah granit sfenksin koruduğu Jupiter Tapınağı’nı görün.

Game of Thrones burada çekiliyor

13.00
ŞEHİRDE KULAÇ

Bacvice, kentin en popüler plajlarından. Şezlongunuza kurulmadan (günlüğü 15 TL) rıhtımdaki sokak lezzetlerini tadın. Mesela marmelat dolu ponçikleri. Sonra turkuvaz denizin tadını çıkarın. Sükûnet arıyorsanız Ovcice plajına yürüyebilirsiniz. Sahilin üstündeki kafede şık hanımlar, beyler birbirini süzüyor. Yenisine 50 TL ödemek istemiyorsanız, mutlaka havlunuz plaj çantanızda olsun.

17.00
SARAY ALIŞVERİŞİ

Tekrar sarayın yolunu tutun. Bu kez alışveriş ve restoran terapisi için... Daracık sokaklarda harika pek çok küçük butik, elişi hediyelik, sanat ürünleri satan mağaza sizi bekliyor. Arterija’ya girin, gece zevkle giyebileceğiniz hoş bir elbise, zarif bir deri kolye alın.

20.00
ZEYTİNYAĞI ŞÖLENİ

Ayrıca bar ve restoran olan Uje Oil’de 50 çeşit Hırvat zeytinyağının yanı sıra şekerlemeler, şaraplar da bulabilirsiniz. Ahşap masaları, sarmısak demetleri asılmış, raflarına zeytinyağı şişeleri sıralanmış duvarlarlarıyla köy restoranını andırıyor. Dekoru, günlük menüleriyle çok popüler. Rezervasyon yaptırmakta yarar var. Közde biber ve peynirle başlayıp, jumbo karides, garnitürle süslenmiş bir dilim tava orkinos ile devam edin akşam yemeğinize. Şarap dahil, iki kişi ortalama 150 TL.

22.00
MUTLU SON

Geceyi sihirli dokunuşla noktalamak için Lvxor Café’nin dışındaki avluya bitişik merdivenlere oturun. Sizin için çalan sokak müzikçileri nasıl olsa garsonların da dikkatini çekecek, birazdan servis için geleceklerdir. Soğuk biranızı yudumlayın. Hafta sonunda buradaki nikah davetlerine katılan çiftlerin avludaki zarif danslarını, genç aşıkların öpüşmelerini izleyin. İşte size mükemmel bir yaz akşamı...

24.30
MOR HAZ

Müzik ortamına iyice dalmak isterseniz yakınlardaki Kafe bar Inbox iyi seçim. Mor dekorasyonu, havuzu, plazma ekranları, rahat koltukları, çember barıyla sizi mutlu edecektir. En güzel gece kulüpleri vapurla ulaşılan Hvar Adası’nda olsa da, şehirde de alternatifler var. En ünlüleri aşağılarda, Bavcice plajının çevresinde.

Game of Thrones burada çekiliyor


10.00
HIRVAT IŞIĞI

Limanın ara sokaklarından 40 dakikalık yürüyüşle ulaşacağınız Galerija Mestrovic, bir müze. En ünlü Hırvat sanatçılardan Ivan Mestrovic, ev, atölye, sergi salonu olarak yaptırmış. Fakat fikrini değiştirip II’nci Dünya Savaşı’ndan sonra ABD’ye gitmiş. Heykeltraş, ressam, mimar ve yazar Mestrovic’in bir eseri de sarayın girişinde sergileniyor. Evindeki, 1930’larda yaptığı heykelde kullandığı tüm yöntemleri birleştirmiş. Mermer oyma, bronz ve ahşap... Bahçeleri birbirinden çarpıcı heykelleriyle dolu. Fakat deniz, adalar manzarası da eserleri kadar büyüleyici. Giriş 12 TL.

Game of Thrones burada çekiliyor

12.30
DENİZ ÜRÜNLERİ

Yemek için kıyıdaki F de Mar size bekliyor. Beyaz balzamik sirkeli soğuk balıkla başlayıp, karidesli, çam fıstıklı, gün kurusu domatesli risotto ile sürdürün. Krem peyniriyle doldurulmuş, közlenmiş patlıcanın ardından beyaz çikolatalı vişne parfesiyle yemeğinizi noktalayın. İki kişi yaklaşık 300 TL. Şehirden ayrılmadan önce dalgaların sesinde, doyumsuz manzarada kaybolmak için ideal mekan...

False