GeriSeyahat Burası Paris Teröre inat el ele göz göze
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Burası Paris Teröre inat el ele göz göze

Burası Paris Teröre inat el ele göz göze

Dünyanın en çok ziyaret edilen şehri unvanını taşıyan Paris’te terör saldırılarının ardından hayat normale döndü. Fransızlar sokaklarda yaşamı renklendiriyor, kafeleri dolduruyor.

Paris’teki terör saldırılarından hemen sonra, kısa süreliğine kapatılan pazaryerleri, kütüphaneler, müze ve gösteri merkezleri gibi toplantı alanları, kitap, fotoğraf vs. salonları gerek Paris içinde gerekse yakın çevresindeki otellerde rezervasyon iptallerini de getirdi beraberinde.

Olayın ertesi günü gelmeyi planlayan turistlerin yüzde 50-60’ının rezervasyonlarını iptal ettiğini söyleyen otel sahipleri ve lokantalar olduğu gibi, seyahat acenteleri gelecek aylardaki organizasyonlarının yaklaşık yüzde 28’inin iptal edildiğini, korku hissinin geçici olduğunu vurguluyorlar.

Burası Paris Teröre inat el ele göz göze

SINIRLAR KAPANMADI

Bununla birlikte dış medyaya da yansıyan bazı haberlerin turistlerin kafasını iyice karıştırdığını belirtelim. Öncelikle ‘Fransa’da sınırların kapandığı’na dair haberi açmakta fayda var.

Fransa’da sınırlar kelimenin gerçek anlamıyla kapanmış değil! Bununla ifade edilmek istenen, Schengen dahilindeki ülkeler arasında daha önce neredeyse ‘silinmiş’ gibi görünen kara ve demiryolu sınırlarının tekrar kontrol altına alınması.Yakın zamana kadar neredeyse hiç sınır yokmuşçasına, güvenlik görevlisinden yoksun tutulan sınır çizgilerinde artık pasaport ve gerekiyorsa araç kontrolü yapılacak.

Oysa ki Türkiye’den gelen vatandaşlar için hiçbir şey değişmiyor. Yani havayolu şirketleri her zamanki gibi çalışmaya devam edip, Paris’e iniyorlar ve havalimanında her zamanki pasaport kontrolleri yapılıyor. 

Burası Paris Teröre inat el ele göz göze

Eyfel, Louvre ve Disneyland güvenlik önlemleri nedeniyle kısa süreliğine kapatıldıysa da, artık açık ve normal saatlerinde çalışmaya devam ediyor. Louvre, olaylardan hemen sonraki pazartesi öğleden sonra, Eyfel salı akşamı, Disneyland ise çarşambadan itibaren ziyaretçi almaya başladı.

Toplu taşıma trafiği ise terör olaylarından hemen sonra belli istasyon ve hatlarda durduruldu fakat pazar gününden itibaren normal akışına döndü. Çarşamba günkü terörist saldırganlarla girilen çatışma sırasında durdurulan ‘13 numaralı metro hattı’ da bir gün sonrasında açıldı.

GÜVENLİK ARTTI

Bununla birlikte Paris’in başkentliğini ettiği ‘Ile de France Bölgesi’ndeki tren garları başta olmak üzere toplu taşıma alanlarında güvenlik önlemleri artırıldı. Hatta hızlı tren TGV’ye girişte artı güvenlik kontrolü konulması gündeme geldi ancak henüz kararlaştırılmadı.

Başta Kanada ve Almanya olmak üzere yabancı ülkeler, Fransa’ya turist olarak gidecek vatandaşlarına tedbirli davranmalarını ama bununla birlikte Fransa’nın yurtdışından gelecek turistler için özel bir ‘dikkat edilecek konular’ ya da ‘uyarılar’ listesi gibi bir metin yayımlamadığını vurguladılar.

Bununla birlikte başta Eyfel olmak üzere, Paris’in en turistik noktalarında ciddi bir turist azalması olduğu kesin. Durumun artık normalleştiğinin, hayatın doğal akışına girdiğinin sinyallerini ise her fırsatta Paris’te toplanan, kafelerde oturup kahvesini içmeye, sokaklarında el ele gezmeye devam eden Fransızlar veriyor.

Burası Paris Teröre inat el ele göz göze

Başta Eyfel Kulesi ve Louvre Müzesi olmak üzere Disneyland’i, Notre Dame’ı, Şanzelize Caddesi ve bir açıkhava müzesini andıran mimarisiyle dünyanın her yerinden milyonlarca turisti çeken, hatta ‘dünyanın en çok ziyaret edilen şehri’ sıfatını taşıyan Paris’e de bu yakışır zaten.

Siyahıyla, beyazıyla, Müslümanıyla, ateistiyle, kısacası birbirinden son derece farklı kökenlerden gelen ancak hep aynı noktada, ‘özgürlük’ ve ‘barış’ta buluşan milyonlarca insanın ülkesi burası. Burası Paris, üzerine terör kanı sıçrasa da... * Paris rehberi / gazeteci

'ASLINIZA SAHİP ÇIKIN'

Burası Paris Teröre inat el ele göz göze

Fransa Konsolosluğu’nun verdiği bilgilere göre, Türkiye’den Fransa’ya seyahat etmek isteyen yolcular için hiçbir problem yok. Trenler ve metro ağları normal şekilde çalışıyor. Eyfel Kulesi, salı günü açıldı. Louvre Müzesi ve Disneyland hizmet veriyor.

Fransa’dan ya da diğer Schengen üyesi devletlerden verilen ‘Schengen vizeleri’ hâlâ geçerli ancak sınır kontrolleri sıkılaştırıldı. Fransa Konsolosluğu’ndan verilen vizeler saldırılara bağlı olarak sınırlandırılmayacak. Paris saldırılarından önce, Paris İklim Konferansı (COP21) sebebiyle hükümet zaten güvenliğin artırılması amacıyla sınır kontrollerini yeniden düzenlemişti. Yani turistler şehre gitmeye devam edebilir.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise vatandaşlara şu çağrıyı yaptı: “Bu ülke kafeleri, konserleri ve müzeleri olmadan neye benzer ki? Aslınıza sahip çıkın.”

False