GeriSeyahat 36 saatte Zagreb
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Zagreb

36 saatte Zagreb

Hırvatistan’ın başkenti Zagreb, adalarla dolu Adriyatik sahiline gidenlerin ilk durağı… AB’ye girmesinden bu yana turizmi yüzde 20 büyüyen ülkenin en hızlı gelişen kenti. Son yıllarda restorasyon çalışmaları hızlandı, turistik tesislerin sayısı arttı, 40’a yakın hostel açıldı. 800 bin civarındaki nüfusu sizi korkutmasın. Sava Nehri’nin kıyısındaki bu Slav şehrinde sizi modern kafeler, restoranlar, özgün tasarımların sergilendiği butikler ve parke taşlarla kaplı tarihi sokaklar bekliyor.

36 saatte Zagreb

15.00
İLK YERLEŞİM
Kenti keşfetmeye Kaprol’den başlayın. 1094’te piskoposluk merkezi olarak kurulan semt, Zagreb’in ilk yerleşimi. En ünlü yapısı Kutsal Bakire Meryem’in Göğe Yükselme Katedrali. 1880 depreminden sonra onarılan yapıya girmeden önce dev ikiz kubbelerin gölgesindeki sevimli kafede oturup neogotik yapıyı dışarıdan seyredin. Django Reinhardt’ı çağrıştıran müzikler çalan Fransız stili kafede cam kâseyle ikram edilen tatlıların tadını çıkarın. Amelie’nin özel turtası krema, badem ve yaban meyvelerinden yapılıyor (7 TL).

17.00
YİYELİM İÇELİM

Hırvatların yüzde 90’ı Katolik. Ürettikleri şarapların kalitesine bakılırsa, bu orandan çok daha fazlası şarap meraklısı. Yugoslavya döneminde açılan ilk özel şarap mağazası Vinoteka Bornstein’ın mahzeni 19’uncu yüzyıldan kalma. Koridorları labirenti andırıyor. İstriya bölgesinin beyaz üzümlerinden Coronica malvasia parlak bir seçim olacaktır (42 TL). Daha sonra semtin Gradec adlı bölgesine yürüyün. Dar bir sokaktaki Trilogija, eklektik mönüsüyle dikkat çekiyor. Fırında patates, karnabahar ve trüf sosuyla sunulan ızgara eti tadın (40 TL).

20.00
KAYIP AŞK

36 saatte Zagreb

Kırık Kalpler Müzesi'nden

Gradec’i boydan boya yürüyün. Kırık Kalpler Müzesi de burada. İki eski sevgili, Olinka Vistica ile Drazen Grubisic, çiftlerin ilişki sırasında sevgi ifadesi olarak sunduğu, ayrıldıklarında ne yapacaklarını bilemedikleri türde objeleri toplayıp 2006’da gezici sergi oluşturmuş. 100 civarında objeyi bugüne kadar 21 ülke, 23 şehirde sergilemişler. Yolda koleksiyon genişlemiş. Kürk kaplı kelepçe, eski sevgilinin ev eşyalarını parçalamakta kullanılan balta gibi yeni objelerle birlikte 2010’da müzelerini kurmuşlar (Giriş 10 TL).

22.00
SANATÇILARIN BULUŞMA NOKTASI

Birkaç sokak ileride kentin en eski tavernasına rastlayacaksınız. Pod Starim Krovovima, 14’üncü yüzyıldan kalma bir binada. 1830’da açılan meyhane şair, aktör, romancı, şarkıcı, yönetmen ve fotoğrafçıların kulübü gibi. Sahibi Domagoj Pocrnic’e göre, ‘Meşhurların’ geldiği, ortalama bir meyhane. Ahşap kirişlerin altında içki hesabı kimi zaman yıllar öncesinin fiyatlarıyla ödeniyor, huşu içinde başlayan akşamlar dans partisiyle bitiyor. Yarım litre Velebitsko birası 5 TL, Slav rakısı Rakija’nın kadehi 3 TL.

36 saatte Zagreb

09.00
RİTÜELLER

36 saatte Zagreb

Lotrscak Kulesi

Geleneklerine bağlı bir şehir Zagreb. Her gün öğle saatinde Lotrscak Kulesi’nden atılan topun sesiyle sarsılıyor çevredekiler. Ve her cumartesi, Purgerler (Zagrebliler) kentin merkezindeki Jelacic Meydanı’ndaki kafelerde görmek - görünmek için bir araya geliyor. Geleneğin yaşatıldığı, uğramanız gereken bir diğer meydan, her sabah saat 07.00’de köylü pazarı kurulan Dolac. ‘Zagreb’in göbeği’ lakaplı pazarda kırmızı şemsiyeli tezgâhların gölgesinde bin bir çeşit peynir, et ürünleri, balık, bitkisel yağlar, kuruyemişler, hediyelik eşyalar satılıyor. Sokak lezzetleri ise seyyar tezgâhlarda sunuluyor. Köy ekmeğinin üstüne biraz tereyağı sürün, üstüne taze incir dilimleyin, keyifle atıştırın (12 TL).

11.00
YEREL MODACILAR

36 saatte Zagreb

Radiceva Caddesi

Zagrebliler modayı yakından takip edip giyimlerinde farklı stilleri bir araya getiriyor. Seyahatten yeni bir imajla dönmek istiyorsanız Jelacic Meydanı’nın kuzeybatı köşesinden başlayan Radiceva Caddesi’ne uğramalısınız. Boudoir’in sahibi iki kız kardeş, Morana Saracevic ile Martina Cicko-Karapetric, anneannelerinden kalma şapka atölyesinde ipek ve satenden, elişi oyalı giysiler üretiyor. Elbise fiyatları 1200 TL civarında. Oradan ortaçağdan kalma surlardaki geçide doğru yürüyün. Kamenita Vrata’dan çıktıktan hemen sonra Dora’yı göreceksiniz. Dora Rubic, bu kadın giysi ve paltoları satan mağazada üçüncü kuşak patron. Kendi tasarımları ipekli, kaşmir, angora ya da alpakalı giysilerin fiyatları 800 TL civarında.

13.00
MÜZELİK MODERN KAYDIRAK

Yeşil Nal adını taşıyan U şeklindeki park zinciri, tren garından kent meydanına kadar uzanıyor. Burada pek çok kafe, restoran bulunuyor. Dört yıl önce açılan Lari & Penati, Hırvat lezzetlerini modern yaklaşımla yeniden yorumluyor. Patates ve lahana salatasıyla sunulan fırın pirzolaya (13 TL) en yakışan yerel şarap cabernet sauvignon’dan yapılan bir kadeh Solum (7 TL). Yemekten sonra taksiye atlayıp Çağdaş Sanatlar Müzesi’ne gidin. Burada Hırvatistan ve yurtdışından ressam, yönetmen, heykeltıraş ve fotoğrafçıların ürünleri sergileniyor. En popüler eserlerden biri Carsten Holler’in girişteki spiral şeklindeki dev çelik kaydırağı. Giriş 13 TL.

18.00
YEMEK ÜSTÜ BALE

36 saatte Zagreb

Hırvat Ulusal Tiyatrosu

Geçmişin fotoğraf kulübü Bistro Fotic’te yemek ile nostalji duygusu bir araya geliyor. Tereyağında alabalık, ıspanaklı krema ve patatesle servis ediliyor (20 TL). Elma ya da yabanmersinli turta (8 TL) tatlı olarak ağır geliyorsa ücretsiz ikram edilen erik, kayısı likörüyle yetinebilirsiniz. Yemekten sonra batı yönünde, birkaç sokak ötedeki Hırvat Ulusal Tiyatrosu’na gidin. Ülkenin en saygın sahnesinde tiyatronun yanı sıra opera ve bale izleyebilirsiniz. Bu sezonun en iddialı yapımları İbsen’in ‘Bir Bebek Evi’, Puccini’nin ‘Tosca’sı.

21.30
CAZ VE GECE VAKTİ

Ana meydanı geçip butik, restoran ve barların sıralandığı Tkalciceva Caddesi’nde turlayan halka katılın. Bir zamanlar Kaprol ile Gradec’in kavgacı sakinlerini birbirinden ayıran dere, üstü kapatılıp sadece yayalara açık caddeye dönüştürülmüş. Caz mekânlarından Melin Café’nin kokteyllerden Blakey’i tatmanızı öneririz (11 TL).

36 saatte Zagreb

10.00
ZENGİN BRUNCH

Bu yolculuğun unutulmazlarından biri de tren garı yanındaki Esplanade Zagreb Oteli’nde brunch olacak. 1925’te Orient Express’in zengin yolcuları için inşa edilen yapının çarpıcı mimarisi barok, art deco, art nouveau akımlarının bileşkesi. Otelin dev avizeli, geniş pencereli salonundaki deri koltuklardan birine kurulun, Yeşil Nal Parkı’nı seyrederek otelin özel içeceklerinden strukli yudumlayın (25 TL).

11.30
BOTANİK KEŞİFLER

Kahvenizi içtikten sonra Botanik Bahçesi’nde yürüyüşe çıkın. Geçen yıl 125’inci yaşını kutlayan bahçede 10 bin civarında bitki bulunuyor. Yorulursanız yüksek ağaçların gölgesindeki çimenlere uzanın, bu güzel hafta sonunun son kez keyfine varın.

NASIL GİDİLİR?
Temmuzun ilk haftasında biletler Air Serbia’nın İstanbul’dan Zagreb’e bir aktarmalı uçuşlarında gidiş-dönüş 524, THY’nin gidiş-dönüş direkt uçuşlarında 1024 TL’den başlıyor.

False