GeriSeyahat Gökçeada’nın Tuz Gölü’nde çamur banyosu yaptınız mı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Gökçeada’nın Tuz Gölü’nde çamur banyosu yaptınız mı

Gökçeada’nın Tuz Gölü’nde çamur banyosu yaptınız mı

Türkiye’nin tek tuz gölü, İç Anadolu’da bulunmuyor. Gökçeada Aydıncık mevkiinde de bir tane var ve ziyaret etmek için en iyi zamanlardayız. Yazın suyunun buharlaşması sonucu ortaya çıkan tuz tabakasıyla dikkat çeken, doğal bir göl. Kıyısında bulunan kükürtlü çamurun, romatizma, sedef, kireçlenme gibi hastalıklara iyi geldiğine inanılıyor. Çamur banyosunun ardından hemen yanı başındaki denize girerek serinliyorsunuz.

Tuz Gölü, Gökçeada’nın gözde köşelerinden Aydıncık sahilinin yanı başında bulunuyor. Burası Gökçeada ilçe merkezine 13 km uzaklıkta. Özellikle yaz aylarında rağbet gören Aydıncık sahilinin uzunluğu yaklaşık 2 km. Yaz mevsiminde cıvıl cıvıl olan Aydıncık sahili, denize girenlerin yanı sıra rüzgar sörfü yapanların da ilgisini çekiyor. Bölgede 2004 yılında kurulan sörf okulu bu ilgiyi artırdı. Gökçeada Sörf Okulu, 2.5 buçuk kilometre uzunluğunda bir kumsalın kıyısında rüzgar sörfü ve kite board eğitimi için tasarlanmış. Ege Denizi kıyısında, kuzey-güney istikametinde esen rüzgar koridoru üzerinde. Karadan kesintisiz esen rüzgar, üç farklı parkurda sörf yapma imkanı sağlıyor. Dalgalı, dalgasız ya da sığ parkur seçenekleri var. Yılda ortalama 300 gün rüzgar esiyor bölgede. Gökçeada Sörf Okulu’nda konaklama imkanı da bulabilirsiniz. (286) 898 10 22

 

Bu bölgeye artık yerli turistler kadar yabancı turistler de rağbet ediyor. Hava durumu el verdiğinde Gökçeada Dalış Merkezi, dalışlar için kullanıyor.

Aydıncık sahilinin yanındaki Tuz Gölü’nün derinliği yaklaşık 1 metre. Bu lagün gölü, denizden rüzgar ve dalgalarla yığılan bir kum setiyle ayrılmış, kıyı dilinin gelişmesiyle göl biçimini almış. Denizden gelen tuzlu su ve yağmur suları ile besleniyor. Kurak dönemlerde göl kuruyor, üzerinde sadece tuz tabakası kalıyor.

 

AY IŞIĞINDA YÜRÜYÜŞ

 

Yazın su buharlaştığında Tuz Gölü’nün yatağı beyaz tuz tabakasıyla kaplanıyor. Göl bembeyaz, benzersiz bir manzara sergiliyor. Fotoğraf çekmenin yanı sıra burada ay ışığının altında unutulmaz bir yürüyüş keyfi yapabilirsiniz. Ada halkının tuz ihtiyacını gideren göl, birçok canlı türü için de önemli bir barınak.

Yine suyun çekilmesiyle ortaya çıkan koyu renkli çamurun bazı hastalıklara iyi geldiği düşünülüyor. Yapılan araştırmalarda bu çamurun içinde bol miktarda kükürt olduğu saptanmış. Romatizma, sedef, kireçlenme gibi hastalıkların tedavisinde faydalı olduğu söyleniyor. Fakat alerjik bünyelerde kaşıntı, yanma gibi istenmeyen etkiler yaptığı da biliniyor. Vücudunuza çamur uygulamak istiyorsanız şu yolu izleyin: Çamuru bütün vücudunuza sürün ve kuruyana kadar güneşte bekleyin. Yıkanmak için hemen yakınınızdaki denizi tercih edebilirsiniz. Çamuru uygulayanlar ciltlerinin bir maske uygulamış gibi yumuşadığını söylüyor.

 

ÇADIR KAMPI YAPABİLİRSİNİZ

 

Tuz Gölü, rüzgar sörfü ve kite board’a yeni başlayanlar için ilkbahar aylarında ideal bir alan. Burayı ziyaret edecekseniz Aydıncık Plajı’nı daha çok kendi çadır ve karavanlarıyla gelenlerin kullandığını hatırlatalım. Kampçıların elektrik, su, duş-tuvalet gibi ihtiyaçlarını karşılamaları için tesisler bulunuyor. Bazıları pansiyon-otel hizmeti de veriyor. Plaja 2 km uzaklıkta Eşelek Köyü var. Burası da ev pansiyonculuğuyla öne çıkıyor, konaklamak için bir başka alternatif oluşturuyor. Yaklaşık 25 pansiyon bulunuyor köyde. Bazı köylüler, yaz döneminde 2 odalı evlerini kiralıyorlar. Evlerde 4-5 kişi kalabiliyor. Köyde bakkal ve sebze-meyve satan çok sayıda tezgah bulunuyor. Ayrıca köylülerin yetiştirdiği ürünler, yol boyunca kurulan çardaklarda Aydıncık mevkiine gidenlere uygun fiyata satılıyor.

 

Şimdi gidin flamingoları izleyin

 

Gökçeada’nın Tuz Gölü, bir turizm değeri olmasının yanı sıra önemli bir doğa varlığı ve verimli bir sulak alan. Gölün tuzlu sularındaki besinler çok sayıda kuş türünü buraya çekiyor, başta flamingo olmak üzere yaban ördeği, uzunbacak gibi kuşlar burada konaklayıp besleniyor. Sonbaharda sularının yükselmesiyle göl, çok sayıda kuş tarafından ziyaret ediliyor. Kışı burada geçiren flamingolar, meraklılar tarafından izlenebiliyor. Bu önemli ekosistemin yakınındaki tepeliklerde ise maki toplulukları görülüyor. Göl çevresinde ayrıca kızböceklerine rastlanıyor. Sakin bir doğa değeri olan Tuz Gölü, bu doğal zenginliklerini korumayı başarıyor.

False