Serik'te olgunlaşma enstitüleri konferansı

Güncelleme Tarihi:

Serikte olgunlaşma enstitüleri konferansı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2017 14:10

Serik'te olgunlaşma enstitüleri konferansı

Haberin Devamı

 

Namık Kemal KILINÇ/SERİK, (DHA) - ANTALYA'nın Serik ilçesinde 'Gelenekten Geleceğe Olgunlaşma Enstitüleri' konferansı düzenlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanlığı tarafından yürütülen Olgunlaşma Enstitüleri Projesi kapsamında 'Gelenekten Geleceğe Olgunlaşma Enstitüleri' konferansı düzenlendi. Serik'e bağlı Belek turizm merkezindeki bir otelde yapılan konferansın açılışına Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sedat Abdulhakimoğulları, Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü personeliyle 19 ilde bulunan 20 Olgunlaşma Enstitüsünün yönetici ve öğretmenleri katıldı.

Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, olgunlaşma enstitülerinin eğitim faaliyeti yapmakla beraber 1800'lü yıllarla başlayan ve cumhuriyetle modernizasyondan geçmiş, kız çocukları için mesleki eğitimin ötesinde birer hanımefendi şeklinde yetişmelerini merkeze koyan kurumlar olduğunu söyledi. Bu enstitülerin kız çocuklarının sadece mesleki eğitimlerini misyon edinen yapılar olmadığını anlatan Demirci, onları münevver evrensel birer insan olarak yetiştirmeyi amaçladığını aktardı.

Yüzyılların birikimi olan kültürel ve sanatsal mirası kayıt altına almak gerektiğine işaret eden Ercan Demirci, "Bu sadece Milli Eğitim Bakanlığının misyonu değildir. Kültür Bakanlığı ve diğer kurumların da, sivil teşekküllerin de misyonudur. Sonuca en çok muhtaç olan kurum, bu kurumun içerisindeki çocuklar, öğrencilerimiz ve öğretmenlerdir. Olgunlaşma enstitülerinin hocaları öğrencileriyle beraber köy köy geziyorlar, var olan birikimi kayıt altına alıp bir şekilde arşivliyorlar. Müzeci edası ile üzerine titriyorlar. Bu hassasiyeti kurumsallaştırmalıyız. Bunu asli işerimizin merkezine koymalıyız. Çünkü geleceğimiz açısından çok önemli. Çocuklarımızın kimliği, karakteri açısından çok önemli" dedi.

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül, "Sanatsal, kültürel, ekonomik ve yönetim anlamında hayatın pek çok anlamında geçmişten devir aldığımız güzel mirası gelecek kuşaklara sağlıklı bir biçimde aktaramadığımız takdirde ciddi manada bir kopuşun yaşanması mukadder olduğu bir gerçektir" diye konuştu.

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sedat Abdulhakimoğulları da şöyle dedi:

"Bu toprakların insanları hayatlarını türkülere, nakşa, oymacılığa, ahşaba aktarmıştır. Geleneksiz bir gelecek mümkün değildir. Geleceğin kültürü bugünün geleceğinde gizlidir. Olgunlaşma enstitüleri kadın mesleki eğitiminin en önemli kurumlarından biri olmuştur. Eğitim ve öğretimin yanı sıra kültürel değerleri ve geleneksel Türk el sanatlarını korur. Olgunlaşma enstitülerimiz hem toplum için hem sanat için hem de ülkemiz içindir. Geçmiş hazineleri toprağın altında arayan arkeologlar gibi biz de kültür hazinelerimizi arıyor, buluyor ve toplumumuzun gözleri önüne seriyoruz."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!