Şereflikoçhisar'da pancar hasadında tahmini rekolte 95 bin ton

Güncelleme Tarihi:

Şereflikoçhisarda pancar hasadında tahmini rekolte 95 bin ton
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2016 12:19

Şereflikoçhisar'da pancar hasadında tahmini rekolte 95 bin ton

Haberin Devamı

Zeynep GÖRGÜLÜ/ŞEREFLİKOÇHİSAR(Ankara), (DHA)- ANKARA'nın Şereflikoçhisar ilçesinde çevre mahalleleriyle beraber 16 bin dekar ekili alandan tahmini 95 bin ton pancar rekoltesi beklendiği açıklandı. Hasadı yapılan şeker pancarı işlenmek üzere Niğde-Bor Şeker Fabrikası'na gönderiliyor. Üreticiler, açıklanan fiyatın geçen yıl ile aynı olmasından yakındılar. 22 Eylül ile 20 Aralık tarihleri arasında tamamlanacak olan pancar hasadının 95 bin tonluk rekoltesi, 170 üretici ile gerçekleştiriliyor.

Şereflikoçhisar Pancar Şefi Kubilay Akkoca, pancar hasadıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, 2016 yılı pancar taban fiyatı geçen yılki 190 TL/Ton olarak açıklandığını, 2017 yılı Pancar taban fiyatı 210 TL/Ton olarak belirlendiğini söyledi. Pancar üreticisine üç defa nakdi avans ödemesi yapıldığını, Pancar Şefliği tarafından tonu 13 TL olmak üzere üç kez olmak üreticilere avans dağıtıldığını belirtti. Akkoca, "Pancar üreticisine ayni olarak iki defa şeker verildi. Gübre, tohum desteğinin yanı sıra hasadı yapılan üreticiye iki defa olmak üzere nakliye ödemesi yapıldı. Pancar hasadının sevkiyatı Niğde-Bor Şeker Fabrikası'na, Ziraat Bölge Şefliği tarafından yapılan programa göre gönderiliyor" dedi.

ÖDEMELER 60 GÜN İÇİNDE

2016 yılı pancar hasadı, dekara 6 ile 7 ton arasında alınıyor. Üretilen pancarın, Ticaret Kanunu'nda yapılan değişikliğine göre son iki yıldır pancar üreticisinin ürün bedeli, hasadın bitim tarihinden itibaren 60 gün içerisinde tamamının ödemesinin yapılacağı kaydedildi. Şereflikoçhisar'da pancar hasadı yapan üreticilerden Rasim Demirez, Hakan Yücel, Hasan Güzel, ve Serhat Demir, pancarın fabrikaya gönderilmesinde sıkıntı yaşamadıklarını, hasada başladıklarında havaların kurak gitmesi nedeniyle sökümü rahat yaptıklarını, firenin ise yüzde 10 civarında olduğunu, fiyatların ise geçen yıl ile aynı olmasına şaşırdıklarını belirttiler. Üreticiler, pancarın taban fiyatı 210 TL/ton olarak açıklandığını hatırlatırken, "Üç gün sora bu yıl açıklanan fiyatın 2017 yılının taban fiyatı olduğunu açıklamaları biz üreticileri şaşırttı" dediler.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!