Selçuk’tan Miryokefalon Zaferi Sempozyumu

Güncelleme Tarihi:

Selçuk’tan Miryokefalon Zaferi Sempozyumu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2017 12:27

Selçuk’tan Miryokefalon Zaferi Sempozyumu

Haberin Devamı

KONYA,(DHA)- ANADOLU Selçuklu Devleti’nin zaferiyle Anadolu’yu Türk yurdu yapan Miryokefalon (Bağırsak Boğazı)’ Zaferi’nin 841. Yıldönümü anısına Konya’da bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Bu kapsamda, Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Merkezi de sempozyum düzenledi.
Selçuk Üniversitesi Müze Binası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyuma Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara, Selçuklu Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Uyanık, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Müze Müdürü Prof. Dr. Mustafa Demirci, Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ali Temizel, öğretim üyeleri, davetliler ve öğrenciler katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Selçuklu Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen, “Sözlerime Selçuklu Tarihçisi Rahmetli hocam Prof. Dr. Mehmet Altay Köymen’in sözleriyle başlamak istiyorum. Şöyle derdi: ‘Malazgirt vatan kuran, Miryokefalon ise vatan koruyan bir zaferdir’ Hakikaten de öyledir. 1071’den 1176’ya kadar geçen süre içerisinde Anadolu’da bir vatan savunması yapılmıştır. Bu zaferle birlikte özellikle Bizans aracılığıyla Batı, Türklerin üzerine Anadolu’ya gelmekten vazgeçmiştir” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından başkanlığını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihan Piyadeoğlu’nun yaptığı oturumda Prof. Dr. Muharrem Kesik ‘Miryokefalon Zaferi Öncesinde Konya’yı Hedef Alan Askeri Seferler ve Yolları’, Prof. Dr. Mehmet Akif Ceylan ‘Miryokefalon Savaşı (17 Eylül 1176) Açısından Bağırsak Boğazı’nın (Konya) Coğrafi Özellikleri’, Doç. Dr. Adnan Eskikurt ise ‘Ortaçağ Kroniklerine Göre 17 Eylül 1176 Miryokefalon Zaferi’ konulu sunumlarını gerçekleştirdi.    

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!