Selçuk Yaşar: Özal İzmir'den intikam aldı

Güncelleme Tarihi:

Selçuk Yaşar: Özal İzmirden intikam aldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2010 14:13

YAŞAR Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, İzmir sanayisinin 1950'li yıllarda geliştiğini, 1980 darbesinden sonra Turgut Sunalp'i ve Kenan Evren'i destekleyen İzmir iş dünyasının Turgut Özal tarafından cezalandırıldığını, Mesut Yılmaz'ın da İzmir sanayicisi ve bankacısının çökmesi için elinden geleni yaptığını söyledi.

İzmir Ticaret Odası (İTO) kuruluşunun 125'nci yılında, İzmir'in deneyimli sanayici ve tüccarları olan Selçuk Yaşar, Sabri Tanık, İsmet Yorgancılar, Erdoğan Tözge ve Öner Akgerman'ın da aralarında bulunduğu konuşmacılar dünden bugüne İzmir iş hayatını anlattı. Toplantıda bir konuşma yapan Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, 1950'de ilk boya fabrikasını kurarak İzmir'in ilk sanayi hareketini başlattıklarını, 1950'yi takip eden 10 yıl içinde kent sanayinin Demokrat Parti teşvikleri, Adnan Menderes ve Celal Bayar'ın katkılarıyla geliştiğini kaydetti. Kendisinin 50'lerin sanayicisi olduğunu, İzmir'in de 50'li yıllarda büyüdüğünü ifade eden Yaşar, “Ancak 1980 İhtilali'nden sonra İzmir geriye gitmiştir” dedi.

YAŞAR: İZMİR EVREN PAŞA İLE YAKINDI

O tarihlerde İTO’nun başında Dündar Soyer’in, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın başında ise yakın arkadaşı Şinasi Ertan’ın bulunduğunu kaydeden Yaşar, ihtilal öncesi İzmir’de büyük bir değişim olduğunu belirterek, “O tarihlerde Ege Ordu Komutanlığı kuruldu. İlk komutan da Kenan Evren Paşa. Kenan Paşa, İzmir’de iken İTO, EBSO ve bizim sanayici, işadamları ile çok yakın dostluk kurdu. Hatta Tuborg'un açılışında ona kurdele kestirmişimdir. İhtilalden sonra bu dostluk devam etti. Turgut (Sunalp) Paşa parti kurdu. Evren Paşa, ‘Turgut Özal seçimi kazanırsa bir daha darbe yaparım’ demişti. Ama Özal, tevizyonda seçim sonuçları açıklanırken Evren Paşa’yı yakaladı. Bir sağ, bir sol yanağından öptü. İş bitti” dedi. Selçuk Yaşar, “İzmir olarak Özal'ın partisine iyi bakmadık. Turgut Paşa'yı destekledik” diye konuştu.

“ÖZAL İZMİR'E ÖDETTİ”

Selçuk Yaşar, seçimden galip çıkan dönemin Başbakanı Özal'ın İzmir'in seçimlerde Sunalp'e verdiği desteği unutmadığını vurguladı. Yaşar, “EBSO, İTO, Turgut Paşayı destekledik. Özal iktidara geçince bunu ödetti. Şu bu derken İzmir küçüldü. Ne Metaş, ne BMC, ne bankalar kaldı. 1980'den önceki İzmir'le bugünkü İzmir arasında dağlar kadar fark var” dedi.

“MESUT YILMAZ ÇÖKÜŞ İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPTI”

İzmir'in devam eden iktidarlarla da arasının iyi olmadığına işaret eden Yaşar, “Mesut Yılmaz, Ecevit, MHP koalisyonunda İzmir'e büyük bir ceza verdi. Mesut Yılmaz İzmir'deki sanayicinin, bankacının çökmesi için elinden geleni yaptı. Bunu bana söyleyen o günün maliye bakanı. Bugün İzmir’in yeni bir atılım içinde olması gerekiyor. Yaşım 85. Artık geriye çok bir şey kalmadı. Ama ‘adam sana ne’ diyemem. Sen kimsin 85 yaşında bir adamsın. Sana ne, zaten yaklaşmışsın sona. Ama öyle değil. Kentin yeni bir atılım içine girmesi lazım. Bu sivil toplum örgütleri vasıtasıyla olur. Yeni bir strateji yaratmak lazım ki İzmir eski günlerine dönsün.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!