Seçimler bitti, peki şimdi ne olacak?

Güncelleme Tarihi:

Seçimler bitti, peki şimdi ne olacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2015 11:42

1 Kasım seçimleri sona erdi. Seçimlerin bitmesiyle birlikte, gözler de TBMM'ye çevrildi. Peki TBMM ne zaman toplanacak? Yeni hükümet ne zaman kurulacak? İşte takvim; 

Haberin Devamı

YSK'NIN SONUÇLARI 12 KASIM'DA AÇIKLAMASI BEKLENİYOR

TBMM ancak, Yüksek Seçim Kurulu 1 Kasım seçimlerinin kesin sonuçlarını açıkladıktan sonra toplanacak. YSK, 7 Haziran seçimlerinde kesin sonuçları, tüm itiraz sürelerini gözeterek 11 günde açıklamıştı. Bu çerçevede YSK'nın 1 Kasım seçim sonuçlarını 12 Kasım'da açıklaması bekleniyor. 

BİR ÖNCEKİ SEÇİMDE OTURMA DÜZENİ BÖYLE OLMUŞTU

Seçimler bitti, peki şimdi ne olacak



KESİN SONUÇTAN 5 GÜN SONRA YEMİN TÖRENİ
Mevcut mevzuata göre, yeni Meclis ilk toplantısını kesin sonuçların açıklanmasından 5 gün sonra gerçekleştirecek. Bu çerçevede, TBMM'nin de en erken 17 Kasım'da toplanması bekleniyor. TBMM'nin ilk toplantısında geçici başkan olarak, TBMM'nin en yaşlı üyesi sıfatıyla, 7 Haziran seçim sonrasında olduğu gibi, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal üstlenecek. TBMM'nin yapacağı bu ilk toplantıda, tüm vekiller yemin edecek. 

10 GÜN İÇİNDE YENİ MECLİS BAŞKANI SEÇİLECEK
TBMM'nin ilk toplantısıyla birlikte Meclis Başkanlığı seçim süreci de başlayacak. Meclis Başkanlığı seçimi için 10 günlük bir süreç yaşanacak. Yeni TBMM Başkanı'nın da en geç 22 Kasım'da belli olması bekleniyor. AKP'nin 1 Kasım seçimlerinden tek başına iktidar olacak çoğunlukla çıkması nedeniyle, TBMM Başkanlığı'nın da AKP'de kalacağı bu kez kesin gibi. Hatta AKP içinde kimin Meclis Başkanı olacağı konusu da konuşulmaya başlandı. AKP kulislerine göre, TBMM Başkanlığı için İstanbul Milletvekili, İsmail Kahraman'ın adı geçiyor. Eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de Meclis Başkanı olabileceği söylentileri bulunuyor. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, YENİ HÜKÜMET KURMA GÖREVİNİ NE ZAMAN VERİR?
TBMM'nin toplanma tarihi, yeni hükümetin kurulması açısından da önem taşıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Haziran seçimleri sonrasında yeni hükümetin kurulması için görevi, ancak TBMM Başkanlık divanı oluştuktan sonra vermişti. Ancak bu seçimlerde AKP'nin tek başına iktidar kuracak çoğunluğu sağlaması nedeniyle, Erdoğan'ın TBMM Başkanlık seçimini beklemeyeceği, yeni hükümeti kurma görevini AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na TBMM'nin açılmasıyla birlikte vereceği siyasi kulislerde konuşuluyor. 

TBMM'DE OTURMA DÜZENİ DE DEĞİŞECEK
1 Kasım seçim sonuçları, TBMM Genel Kurulu'nda partilerin oturma düzeninde de de değişikliğe neden olacak. 

TBMM Başkanlık kürsüsüne tam karşıdan bakıldığında, en sağda kalan bölümler, iktidar partisi de olması nedeniyle AKPye ayrılmış durumda. Mevcut düzende, AKP'yi, milletvekilleri sayısına göre, CHP, MHP ve HDP grupları takip ediyordu.Ancak HDP'nin 1 Kasım seçimlerindeki milletvekili sayısının MHP'yi geçmesi üzerine, TBMM Genel Kurulu'ndaki oturma düzeninde de değişiklik olacak; MHP ile HDP'li vekillerin oturma yerleri değişecek. MHP, HDP'nin yerine, salonun en soluna geçecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!