7+1 partili dönem

Güncelleme Tarihi:

7+1 partili dönem
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2007 00:00

AKP’nin zaferiyle biten, CHP ve MHP’nin barajı geçtiği seçimin sonuçlarına göre Meclis’te 4 parti daha yer alacak. Bağımsızların DTP’si, CHP’den Meclis’e giren DSP, Ufuk Uras’tan ÖDP, Muhsin Yazıcıoğlu’ndan dolayı da BBP. Mesut Yılmaz’ın temsil edeceği bir parti ise şimdilik olasılık.

7 PARTİLİ MECLİS

Seçim sonuçlarının yüzde 99.9'unun açıklamasının ardından AKP açık ara liderliği yakalarken bu dönemde Meclis'te temsil edilecek parti sayısı da arttı.

Geçen dönem sadece AKP ve CHP, Meclis'e girmeyi başarmıştı. 4 yılın ardından bağımsızlar ve iki partiden istifa edenler Doğru Yol, Anavatan, Halkın Yükselişi Partisi Sosyaldemokrat halk Partisi ve Genç Parti'ye geçerek bu partilerin Meclis'te temsil edilmesini sağlamıştı.

Bu seçimde daha farklı bir tablo ortaya çıktı. AKP, CHP ve MHP'nin ardından üç parti daha Meclis'e girmeyi başardı.

DSP, CHP'nin listesinden seçime girerek barajı aşmayı başardı.
DTP'liler ise bağımsız aday olarak Meclis'te yer almaya hak kazandı.
Sivas'tan bağımsız aday olan BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu da Meclis'e girdi.
Ayrıca baraj engelini aşmak için yine bağımsız aday olan ÖDP lideri Ufuk Uras da seçilmeyi başardı.
Bağımsız olarak seçilen Mesut Yılmaz'ın ise Meclis açıldıktan sonra çalışmaya başlayıp bir grup kurma çabası içine girmesi bekleniyor.

AKP'DE İLK SEVİNÇ GÖSTERİLERİ BAŞLADI

Seçimin kesin olmayan sonuçlarına göre Meclis'e üç parti giriyor. Bu tabloya göre AKP, oy oranını geçen seçimlere göre daha da artırdı ve 341 milletvekili ile Meclis'e girmeye hak kazandı

Şu ana kadar sandıkların yüzde 99.9'u açıldı. Ve bu duruma göre AKP yüzde 46,4 oy alarak Meclis'e ezici çoğunluk girmeyi garantiledi.

Meclis'e giren ikinci parti ise CHP. Yine anamuhalefet partisi olmayı garantilen CHP, yüzde 20,7 oy oranı ile TBMM'de 112 milletvekili ile görev yapacak.

MHP seçimin üçüncü kazananı oldu. Buna göre, MHP yüzde 14,4 oy alarak 70 sandalye sayısı ile Meclis'e girmeye hak kazandı.

Bu durumda Demokrat Parti barajın altında kalıyor ve yüzde 5,2 oy alıyor.
DP'nin ardından en çok oyu bağımsızlar aldı. Türkiye genelinde bağımsız adayların oy oranı yüzde 5,2 olarak gerçekleşti.
Geçen seçimen en büyük sürprizi Genç Parti ise bu kez yüzde 3 oy oranında kalıyor

Ancak bir kez daha hatırlatmakta fayda var henüz sandıkların yüzde 99.9'u açıldı. Bunun için saniye saniye güncellenen hurriyet.com.tr istatistiklerini takip etmek için buraya tıklayın
 

BAŞBAKAN'IN İLK KONUŞMASI-1 / VİDEO

BAŞBAKAN'IN İLK KONUŞMASI-2 / VİDEO

BAŞBAKAN'IN İLK KONUŞMASI-3 / VİDEO

BAŞBAKAN'IN İLK KONUŞMASI-4 / VİDEO

2'İNCİ TAYYİP DÖNEMİ..TIKLAYIN...

KESİN
olmayan seçim sonuçlarına göre her ne kadar barajı 3 parti geçmiş gibi gözükse de, Meclis’te AKP, CHP ve MHP’nin yanına, 4. partinin daha eklenmesi bekleniyor.

Meclis’teki 4 parti, seçime bağımsız adaylarla giren ve 20 milletvekilini aşarak grup kurabilecek sayıyı bulan Demokratik Toplum Partisi (DTP) olacak.

5. parti, seçime, desteklediği 13 ismi CHP listelerinden sokarak giren Demokratik Sol Parti (DSP) olacak. CHP ile seçim işbirliğine giden DSP kökenli adayların tamamı seçildi. Böylelikle, 3 Kasım 2002 seçimlerinde Meclis dışı kalan DSP, yeniden TBMM’de temsil edilecek. DSP’den istifa ederek, CHP’den aday olan Tayfun İçli, Hüseyin Pazarcı, Emrehan Halıcı, Ahmet Tan, Hasan Erçelebi, Hasan Macit, Jale Ağırbaş, Harun Öztürk, Recai Birgün, Hüseyin Mert, Mücahit Pehlivan, Süleyman Yağız ve Mustafa Vural’ın seçilmesi DSP’yi yeniden Meclis’e taşıdı.

6. ve 7. partiler ise tek milletvekilli Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ile Büyük Birlik Partisi (BBP) olacak. Meclis’e girebilmek için partilerinin genel başkanlığından istifa eden ve bağımsız milletvekili adayı olarak seçilen ÖDP eski Genel Başkanı Ufuk Uras ve BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, büyük ihitimalle yeniden partilerinin başına geçecekler ve Meclis’te kendi başkanı oldukları parti adına faaliyet gösterecekler.

+ 1 MESUT YILMAZ

Bu 4 partiye Rize’den bağımsız milletvekili seçilen ve Mehmet Ağar’ın DP’nin başından istifa ettiği, Erkan Mumcu’lu Anavatan’ın olağanüstü kongre kararı aldığı bir dönemde merkez sağda yeni oluşum hesapları yapan Mesut Yılmaz’ın temsil edeceği bir partinin daha eklenmesi ise büyük olasılık.

GEÇEN DÖNEM

Geçen dönem parlamentosunda da benzer bir tablo yaşanmıştı. İki partinin girdiği Meclis, dönemini 7 partiyle kapatmıştı. CHP’den ayrılanların bir bölümü SHP, bir bölümü ANAVATAN’a geçerken, AKP’den ayrılanlar ANAVATAN’da grup kurmuştu. DYP, Halkın Yükselişi ve Genç Parti de Meclis’te temsil edilmişti.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!