Sarkozy: Eylemlere karşı taviz yok

Güncelleme Tarihi:

Sarkozy: Eylemlere karşı taviz yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2005 15:51

Fransa İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy, hükümetin, banliyölerdeki şiddet olaylarının sorumlularına karşı tavizsiz davranılması konusunda hemfikir olduğunu söyledi.


Şiddet olaylarının, Paris'in dışında diğer kentlere de sıçraması üzerine, Başbakan Dominique de Villepin, ilgili sekiz bakanının katılımıyla son durumu değerlendirmek ve alınacak önlemleri görüşmek üzere bugün acil toplantı düzenledi.
Toplantıdan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sarkozy, dün gece meydana gelen olaylarda 258 kişinin sorgulandığını belirtti ve bu kişilerden bir bölümünün adliyeye sevk edileceğini bildirdi.

Sarkozy, “Suçluların cezasını mahkemeler verecek. Herkes araçları ateşe vermenin suç olduğunu ve cezasının ağır olduğunu bilmeli. Şiddetin kimseye faydası yok. Şiddet çözüm değil. Cumhuriyet devleti, şiddeti kabul edemez” dedi.
Bu arada Başbakan de Villepin, bakanlarla yaptığı toplantıdan sonra İslam Konseyi Başkanı (CFCM) Halil Ebubekir ile görüştü.

Fransa'nın başkenti Paris'te protestocu gençlerle güvenlik güçleri arasında süren çatışmaların 9. gecesinde, olaylar başkent Paris dışına taşarken, dün gece yakılan araç sayısının 900'ü geçtiği bildiriliyor.

Muhalefetteki Sosyalist, Yeşil ve Komünist Parti temsilcileri, yaptıkları açıklamalarda, İçişleri Bakanı Sarkozy'nin istifasını istedi. Sarkozy, sert açıklamalarla olaylı banliyölerdeki gençleri ”tahrik etmekle” suçlanıyor.
Fransız basını, Başbakan Dominique de Villepin'in büyük bir krizle karşı karşıya kaldığını yazarken, olayların “hükümeti sarstığı” yorumunu yapıyor.

Paris yakınlarındaki Clichy-Sous-Bois banliyösünde geçen hafta perşembe günü iki gencin polisten kaçarken elektrik trafosunda akıma kapılarak hayatını kaybetmesi üzerine, polisi protesto edenlerin çıkardığı olaylar giderek diğer banliyölere de yayılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!