Sarkozy’den rakibi bertaraf etme taktiği

Güncelleme Tarihi:

Sarkozy’den rakibi bertaraf etme taktiği
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2005 00:00

Fransa’da iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) başkanlık divanı, 2007 yılında düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacak kişiyi, UMP’nin delegelerinin ön seçimle belirlemesi için parti tüzüğünde değişiklik yapacak.

UMP lideri Nicolas Sarkozy başkanlığında başkanlık divanı bu konuyu ele aldı. 200 bin kişilik delegesi bulunan UMP’de çoğunluğun Sarkozy’den yana seçim yapabileceği belirtiliyor. Fransız basını, UMP delegelerinin tam desteğini alan Sarkozy’nin, bu tüzük değişikliğiyle Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın desteklediği Başbakan Dominique de Villepin’in ‘şimdiden önünü kesmeyi hedeflediği’ yorumunu yapıyor.

UMP’nin mevcut tüzüğü, parti üyelerinin özgürce cumhurbaşkanlığına adaylıklarını koymalarına imkan tanıyor. Sarkozy, önceki gün yaptığı açıklamada, sadece UMP delegelerinin seçtiği adayın, cumhurbaşkanlığı kampanyasında partinin mali desteğini alacağını belirterek, bir anlamda Chirac ve yandaşlarına gözdağı vermişti.

Bu arada, Chirac’ın şu anda siyasetteki ‘sağ kolu’ olarak bilinen Meclis Başkanı Jean Louis Debre, parti içinde ön seçimle aday adayı belirlenmesine karşı olduğunu açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!