Sarko tutuştu

Güncelleme Tarihi:

Sarko tutuştu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2005 00:00

Paris varoşlarında ayaklanıp bina ve araçları kundaklayan gençlerin durdurulamaması Fransa İçişleri Bakanı Sarkozy’nin, 2007’de cumhurbaşkanı seçilme hedefini tehdit etmeye başladı. Sarkozy’nin, polisten kaçan iki gencin elektrik çarpması sonucu ölümü üzerine bir hafta önce patlak veren ve olaylardaki tutumu eleştiriliyor.

FRANSA’da varoşlarda yaşayan göçmenlerin başlattığı isyan bir haftadır durdurulamazken, olaylar İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’yi topun ağzına itti. Olayları önlemekte yetersiz kaldığı ve gençlere ‘ayaktakımı’ dediği için eleştirilen Sarkozy’nin 2007’de Cumhurbaşkanı olma hayalleri tehlikeye düştü.

Başbakan Dominique de Villepin ve İçişleri Bakanı Sarkozy, olaylar nedeniyle dış gezilerini ertelediler. Kanada ziyaretini erteleyen Başbakan Villepin, sorunlu bölgelerdeki belediye başkanları, cemaat liderleri ve dernek temsilcileriyle dün bir toplantı düzenledi. Pakistan ile Afganistan’a 6-9 Kasım’da yapmayı planladığı geziyi erteleyen Sarkozy ise dün sabahın erken saatlerinde alışılanın aksine yanında gazeteciler olmaksızın bölgedeki bir karakolu ziyaret etti.

250 ARAÇ YAKTILAR

Paris yakınlarındaki Clichy-Sous-Bois banliyösünde geçen perşembe günü Afrikalı iki gencin polisten kaçarken elektrik trafosunda akıma kapılarak hayatını kaybetmesi üzerine, polisi protesto edenlerin çıkarttığı olaylar devam ediyor. Valilikten yapılan açıklamaya göre, protestocu gençler, çarşambayı perşembeye bağlayan gece, dokuz ayrı mahallede yaklaşık 40 otomobili ateşe verdi. Olaylar, özellikle Paris’in asayiş açısından en sorunlu bölgesi olarak bilinen Seine-Saint Dennis’ye bağlı banliyölerde yoğunlaşıyor. Banliyölerde şiddet olaylarının başlamasından bu yana, 250’nin üzerinde otomobilin ateşe verildiği tahmin ediliyor. Olaylarla ilgili olarak 30’dan fazla kişi gözaltına alındı. Clichy-sous-Bois banliyösünde gözaltına alınan gençlerden ikisi, ‘polise saldırı suçundan’ üç ay hapis cezasına çarptırıldı. Paris mahkemesi, geçen salı günü de üç gence iki ay hapis cezası vermişti.

ETNİK İÇ SAVAŞ

Fransız aşırı sağcı parti lideri Philippe de Villers, Paris banliyölerinde son bir hafta içinde meydana gelen şiddet olaylarını ‘etnik iç savaşa’ benzetti. Türkiye’nin AB üyeliğine karşı tutumuyla tanınan Fransa İçin Hareket Partisi (MPF) lideri, RTL radyo kanalına yaptığı açıklamada, ’kontrol edilemeyen göç politikalarındaki yanlışlıkların, olayların gerçek nedeni olduğunu’ iddia etti. MPF lideri, ‘Sadece şehir gerillalarına karşı değil, otomobillerin ateşe verildiği ve gerçek mermilerin kullanıldığı sivil etnik bir savaş haliyle karşı karşıyayız’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!