‘Şarkılarınızla büyüdüm, sahnede söylemekten gurur duydum’

Güncelleme Tarihi:

‘Şarkılarınızla büyüdüm, sahnede söylemekten gurur duydum’
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2017 11:44

22 yaşındaki Sapir Saban, İzmir’den göçen Seferad Yahudisi bir ailenin kızı. Tatlıses şarkılarını babasından öğrenmiş. Ailesinin göç hikâyesini konuşmak istemiyor. Tek istediği, hiç durmadan şarkı söylemek. Kendisini sosyal medyadan tebrik eden Tatlıses’e bir de mesajı var...

Haberin Devamı

Üzerinde gümüş rengi bir elbise... Çıt çıkmayan stüdyoda, gözleri sımsıkı kapalı... Küçüklüğünden beri en sevdiği şey şarkı söylemek olan Sapir Saban nihayet sahnede; üstelik bir ses yarışmasının finalinde...

Saban’ın adını ilk kez bundan üç ay önce, ‘O Ses İsrail’ programı sayesinde duyduk. Sahnede İbrahim Tatlıses’in ‘Bebeğim’ şarkısını söylemiş, ‘Türk asıllı İsrailli şarkıcı’ olarak Türkiye medyasının ilgisini çekmişti. Geçen cumartesi akşamı, Tatlıses’in bir başka şarkısı olan ‘Haydi Söyle’ ile yine sahnedeydi; üstelik yarışmanın finaliydi. O gece ‘O Ses İsrail’in şampiyonu seçilince, kendisini daha yakından tanımak istedik. 

Saban, hâlâ ailesiyle beraber yaşadığı Yehud’da doğdu, büyüdü. Kendisinden küçük bir kız, bir de erkek kardeşi var. Üniversitede inşaat mühendisliği bölümünü seçti ama hayatının merkezinde müzik var. Küçük yaşlardan beri hayali, şarkıcı olmak. 

Haberin Devamı

‘Şarkılarınızla büyüdüm, sahnede söylemekten gurur duydum’

Genç kız okulda ve aile toplantılarında durmadan şarkı söylüyordu ama ‘O Ses’ yarışmasına katılma kararı vermekte hayli zorlandı. Yarışmacının yüzünü görmeyen jüri üyelerinin ona döneceğini hiç sanmıyordu ama ‘Bebeğim’ ile dört jüriyi de kendine döndürmeyi başardı. Aklında her zaman, babasına benzettiği şarkıcı, jüri üyesi Shlomi Shabat’la çalışmak vardı. Shabat, tıpkı onun gibi Yehud’da doğmuş, Türkiye’den İsrail’e göçmüş Seferad Yahudisi bir ailenin çocuğuydu. ‘Bebeğim’i söylerken yüzünü ona dönen ilk jüri üyesi Shabat oldu. Sapir Saban, hayatını anlatırken babasına olan düşkünlüğü ön plana çıkıyor. Yarışmada söylediği iki Türkçe şarkıyı da küçüklüğünden beri babasıyla beraber söylerlermiş.  Final günü, kendi dilinde bir şarkı değil de, ‘Haydi Söyle’yi seçmesi de babasına hazırladığı bir sürprizmiş zaten; onu mutlu etmek istemiş. 

Hikâyesinin derinlerinde, büyükanne ve büyükbabasının doğdukları İzmir’i terk edip İsrail’e yerleşmeleri var. Türkiye’ye küçük yaşta birçok kez gelmiş. Türk şarkılarını biliyor, dizileri izliyor (Favorisi ‘Gümüş’) ama ne İzmir’le ilgili dinlediği anıları ne de göçlerini konuşmak istiyor. 

Haberin Devamı

‘Şarkılarınızla büyüdüm, sahnede söylemekten gurur duydum’

Şarkısını söylerken Saban’a eşlik eden jüri üyesi Shlomi Shabat da Türkiye’den İsrail’e göçmüş bir Seferad Yahudisi.

Jüri üyesi olarak seçtiği Shlomi Shabat, Türkçe söylemesiyle bilinen bir şarkıcı. Finalde yarışmacısının performansını izlerken nakarata katılışı izlemeye değerdi. Saban, stüdyoda ona Türkçe eşlik eden İsrailli izleyicilere epey şaşırmış bu arada: “Bu bana, sözlerini anlamasanız da kalben söylendiği sürece bir şarkının herkesi etkileyebileceğini öğretti. Ben o şarkıyı bütün ruhumu vererek söylemiştim. Burada Türkiye’yle bağı olanlar, zaten o şarkıyı bilir.” 

Saban, Tatlıses’in kendisi için Instagram’da yazdığı mesajı okumuş. Bizim aracılığımızla onun da Tatlıses’e söylemek istediği bir şey var: “Sizin şarkınızı söylemek benim için gurur vericiydi. Performansımı beğenmeniz de beni çok mutlu etti. Sizin şarkılarınızla büyüdüm ve bu şarkıların bir gün beni bu kadar heyecanlandıracağını tahmin edemezdim. Umarım bir gün tanışırız.”

BAKMADAN GEÇME!