Şanlıurfa'da 'İmar Barışı' uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Şanlıurfada İmar Barışı uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2018 17:43

Şanlıurfa'da 'İmar Barışı' uyarısı

Haberin Devamı

Ali LEYLAK/ŞANLIURFA, (DHA) - ŞANLIURFA Şehir Plancıları Odası İl Temsilcisi Mehmet Selim Açar, kamuoyunda 'İmar Barışı' olarak bilinen ve 13 milyon konutun imar ve iskan sorunun çözecek olan Yapı Kayıt Belgesi konusunda uyarıda bulundu.  Açar "Herkes şehir plancısı, herkes mimar, herkes mühendis yeri geldiğinde.  Elinde tabletlerle Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün etrafında gezen ‘İmar barışından yararlanmak istiyor musunuz?’ diyen bir grup türemiştir. Bu konuda teknik elemanlara başvurmalarını vatandaşlarımıza sağlıkla öneriyoruz" dedi.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Meclis Üyesi Mehmet Paydaş ve Şehir Plancıları Odası İl Temsilcisi Mehmet Selim Açar, İmar Barışı yasasıyla beraber ortaya çıkan sorunlar konusunda kentin simgesi olan tarihi Urfa Kalesi eteğinde açıklamada bulundu. ŞUTSO Meclis Üyesi Mehmet Paydaş, yürürlüğe giren İmar Barışı yasasıyla birlikte, oluşan bilgi eksikliğinden faydalanarak, bunu kötüye kullanmaya çalışan firmalar olduğunu belirtti. Bazı kötü niyetli kimselerin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü logosunu kullanarak insanları kandırdığını aktaran Paydaş, "6 Haziran 2018 tarihinde 3194 sayılı imar yasasının, geçici 16. maddesi uyarınca İmar Barışı olarak nitelendirilen bir yasa yürürlüğe girdi. Bu yasa ile beraber kayıp olan, kaçak olan, kayıt altında olmayan yapıların kayıt altına alınması amaçlanıyor. Ancak bu yasanın içeriği ile ilgili ne yazık ki ciddi anlamda bir bilgi eksikliği ve bir boşluk oluştu. Ve bu boşluğu bazı tasvip edilmeyen, firmalar kötüye kullanarak doldurmaya çalışmakta. Dün Çevre Şehircilik İl Müdürüyle yaptığımız toplantıda da, bu bilgi kirliliği, bu boşluğu doldurmak amaçlı, müdürlüğün logosu kullanılarak, bir takım danışmanlık hizmeti sunduğunu söyleyen, bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış yetkili firma olduğunu iddia eden firmalar ortaya çıktı. Ne bakanlığın, ne de müdürlüğün bu anlamda yetkilendirilmiş bir kuruluşun olmadığını, bütün teknik arkadaşların, mimarların, mühendislerin bu danışmanlık hizmetini sunabileceklerini bize ifade ettiler" dedi.
YASAYI ANLATMAK İÇİN ÇALIŞTAY YAPILACAK
Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesinde, İmar Barışı konusunda vatandaşa bilgi veren bir beyaz masa kurulduğunu ifade eden Paydaş, önümüzdeki de çalıştay düzenleyeceklerini belirterek şunları söyledi: "Yaşanan bilgi kirliliği oluşumunun önüne geçmek için Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası 8. Komitesi olarak bir çalıştay yapma kararı aldık. Eksik bilgilerin, mevcut bu yasanın getirdiği kent anlamında olumlu olumsuz teknikleri tespiti noktasında biz çalıştay yapma kararı aldık. 1 Ağustos 2018 Çarşamba günü saat 15.00’te Ticaret Odası Meclis Salonunda, bu anlamda bir panel düzenleme kararı aldık. 2 oturumdan oluşacak. 1. oturumda Şehir Plancılığı Genel Başkanı Sayın Orhan Sarıaltun’un katılımıyla bir oturum olacak. 2. oturumda ise Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Tapu Kadastro İl Müdürlüğünden teknik arkadaşlar, bu yasanın teknik anlamda işleyişi, uygulama esaslarının neler olduğuna dair bize sunumda bulunacaklar. Amacımız bu panelle söz konusu yasanın tüm içeriğinin bilinmesi, uygulama esaslarında yalan, yanlış bir takım yönlendirmelerle farklı uygulamaların ortaya çıkmaması. Bu panelimize bütün kentimizin sivil toplum örgütlerini, meslek örgütlerini ve vatandaşlarımızı bu panele katılımlarını, katkı sunmalarını, kafalarında herhangi bir soru işareti varsa bunları bulma noktasında katkı sunmalarını bekliyoruz"
AÇAR: VATANDAŞLARI UYARDI
İmar Barışı konusuna bilgisi olan olmayan herkesin el attığını dile getiren Şehir Plancıları Odası Şanlıurfa İl Temsilcisi Mehmet Selim Açar, uzman olmayanların bu işten nemalandıklarını kaydetti. Vatandaşlara dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulunan Açar, "Bu olayın teknik boyutu, olayın diğer boyutuna gelince de bu yasa kapsamında teknik veya teknik olmayan herkes olaya el atmaktadır. Zaten bizim de en büyük problemimiz budur. Ne boyacı boyasını yapmaktadır, ne de sıvacı sıvasını yapmaktadır. Herkes şehir plancısı, herkes mimar, herkes mühendis yeri geldiğinde.  Elinde tabletlerle Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün etrafında gezen ‘İmar barışından yararlanmak istiyor musunuz?’ diyen bir grup türemiştir. Bu konuda teknik elemanlara başvurmalarını vatandaşlarımıza sağlıkla öneriyoruz" dedi.
BU YASAYLA KENT BARIŞMAZ
Sözlerine yasanın ileride problem yaratabileceğine, getirdiği olumsuzluklara değinerek devam eden Açar, "Bu yasa ile kentlerimizin birbiriyle barışması mümkün olmadığı gibi altından kalkamayacak yükler getirmiştir. Kentin şu görüntüsünü ilke ve metotlarıyla barıştıracağımızı, biz şehir plancıları olarak çözemiyoruz. Bu şehrin gelecekteki 30 senesine, 40 senesine, 50 senesine gem vuracak, şehri bu şekilde bırakacak bir yasadır. Siz yarın öbür gün burayı kentsel dönüşüm adı altında dönüştürmek istediğinizde, karşınıza verilen yapı-kayıt belgeleri çıkacaktır. Bunla kentsel dönüşümlere ekstra külfet getirmiş olacaksınız. Meralarını, hazine arazilerini, sahilleri, yaylaları, ovaları biz bu kanunla gasp edeceğiz ve yapılaşmasına izin vereceğiz. Ama bu yeri geldiğinde vatandaşa da şu şekilde problemler çıkartacaktır; sosyal donatı alanında yapılanmış kaçak yapıların, İmar Barışı kapsamında ekstra külfetler verdiği, yatırdığı harçların yanması söz konusu olabilecektir. Yolda yapısı olanlar yatırdıklarında, yine yatırdıkları harçların yanması söz konusu olacaktır. İmar Barışına başvuracak vatandaşlarımız mutlaka deneyimli bir teknik personel, şehir plancısı, mimar, inşaat mühendisi, harita mühendisiyle beraber işlemini gerçekleştirmesi lazımdır" diyerek konuşmasına son verdi.
FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!