Şanlıurfa Barosu’ndan Seçimlerde Avukat Görevlendirmesi

Güncelleme Tarihi:

Şanlıurfa Barosu’ndan Seçimlerde Avukat Görevlendirmesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 16:50

şanlıurfa baro başkanı hikmet delebe

Şanlıurfa Barosu, 1 Kasım Genel Seçimleri’nde gözlemci avukat görevlendirmesi yapılacağını açıkladı.
Şanlıurfa Barosu Başkanı Hikmet Delebe, Pazar günü yapılacak olan 1 Kasım Genel Seçimleri öncesi vatandaşların seçim haklarını korumak ve seçim sonuçlarını takip etmek amacıyla gözlemci avukat görevlendireceklerini ifade etti. Delebe,”1 Kasım seçimlerine sayılı günler kaldı. Şanlıurfa Barosu olarak önceki dönemlerde yaptığımız gibi seçimler için gözlemci avukat görevlendirmesi yaptık. Yönetim kurulumuzdan alınan karar gereğince meslektaşlarımızın baroya müracaatlarını sağladık" dedi.
Görevlendirilen avukatların farklı siyasi parti görüşlerinin olabileceğini belirten Baro Başkanı Delebe, "Gelen müracaatlarda dikkate alınarak baro adına kartlar bastırdık. Yüzün üzerinde meslektaşımız 1 Kasım seçimlerinde gözlemci avukat görevi almak için baromuza başvurdu. Kimlik kartların avukatların bilgilerine göre dolduruyoruz. Hazırladığımız kimlik kartlarının geçerli bir belge olarak kabul edilmesini talep ediyoruz. Şanlıurfa Barosu’nda yaklaşık 700 avukat bulunuyor. Avukatlarımız siyasi olarak farklı partilere yönelik görüşü olabilir. Şanlıurfa Barosu bir hukuk teşkilatı olduğu için insan haklarını korumak, hukukun üstünlüğünü sağlamak adına seçimlerin adil bir şekilde yapılması için Anayasadaki maddelere göre, barolara, hukukçulara verilen görevlerden bir tanesi de hukukun üstünlüğü, insan haklarına ve demokrasiyi savunmak ve korumaktır. Başka sivil toplum kuruluşlarına verilmeyen bu yetki barolara tanınmıştır. Baroların, ’ben bu işin içerisinde yokum’ deme lüksleri yoktur. Avukatlık yasası, bu yükümlülüğü barolara yükletmiştir. Avukatlık yasasındaki hükümlere dayanarak, 1 Kasım seçimleri için meslektaşlarımızı görevlendirdik. Avukatlarımız, görevlerini yerine getirirken bütün siyasi partilere eşit mesafede olacaklar. Hukuka ve mevzuata aykırı bir durum tespit ederlerse tutanaklarını tutacaklar ve baroya intikal ettirecekler" diye konuştu.
Seçim sonrasında tutanakların dikkate alarak gerekli hukuki mekanizmayı harekete geçireceklerini de vurgulayan Delebe, "Şanlıurfa Barosu olarak gelen tutanakları dikkate alacağız. Mevzuata aykırı, seçimlere hile karıştıran ya da halkın iradesinin seçime objektif bir şekilde yansımasına engel olan kişiler hakkında şikayet mekanizmalarını devreye koyacağız. Bu görev 1 Kasım itibariyle yürütülecektir. Diğer kurum ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK)’lardan bu durumlara yönelik bir sıkıntı tespit ederlerse Şanlıurfa Barosu olarak üstümüze düşeni yapmaya hazırız. 1 Kasım seçimlerinin ülkemize, halkımıza hayırlar getirmesini diliyorum” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!