Sanayi ciro endeksi 2016 Nisan’a göre yüzde 29.5 arttı

Güncelleme Tarihi:

Sanayi ciro endeksi 2016 Nisan’a göre yüzde 29.5 arttı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2017 10:53

Sanayi ciro endeksi 2016 Nisan’a göre yüzde 29.5 arttı

Haberin Devamı

İstanbul, 13 Haziran (DHA) – Sanayi ciro endeksi Nisan ayında, baz etkisiyle geçen yılınh aynı ayına göre yüzde 29.5 ve bir önceki aya göre de yüzde 2.2 yükseldi. 

TÜİK’in Türkiye ekonomisi  içerisinde  önemli  bir  paya  sahip olan   sanayi   sektöründeki ciro değişimlerini ortaya koyabilmek amacı ile hesaplanan sanayi ciro endeksi Nisan ayı sonuçları açıklandı. Buna göre takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde; yıllık bazda madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 48.1 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 29.1 arttı. 2016 yılı Nisan ayına göre artış baz etkisinden kaynaklandığı yorumlandı. 

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde aylık bazda yüzde 2.2 artan endeksin alt sektörlerden madencilik ve taşocakçılığı endeksi yüzde 3.5 ve imalat sanayi endeksi yüzde 2.1 yükseldi.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ana sanayi grupları (MIGs) incelendiğinde, 2017 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 9 ile sermaye malında gerçekleşti.

En yüksek artış diğer ulaşım araçlarının imalatında

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2017 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 166,6 ile diğer ulaşım araçlarının üretiminde gerçekleşti.

Bu artışı yüzde 13.4 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı ve yüzde 7.2 ile mobilya dışındaki ağaç, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri üretimi izledi.

En fazla azalış makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2017 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en fazla azalış yüzde 15.1 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında gerçekleşti. Bu azalışı yüzde 10.4 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı ve yüzde 7.7 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı takip etti.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!