Sakarya otomotiv sektöründe önemli bir merkez olacak

Güncelleme Tarihi:

Sakarya otomotiv sektöründe önemli bir merkez olacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2016 17:07

Sakarya otomotiv sektöründe önemli bir merkez olacak

Haberin Devamı

Sakarya otomotiv sektöründe önemli bir merkez olacak

ADAPAZARI(Sakarya), (DHA) - SAKARYA Üniversitesi'nde düzenlenen "Otomotiv Zirvesi" zirvesinde konuşan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya'nın otomotiv sektöründe önemli bir merkez olacağına dikkat çekerek, her türlü desteğe hazır olduklarını belirtti.

Sakaryü Üniversitesi'nin kültür merkezinde düzenlenen zirveye Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Vali Yardımcısı Bekir Dınkırcı, Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya Teknoket Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya'nın otomotiv sektöründe rol almak için çaba gösterdiğini belirterek, "Sakarya'da faaliyet gösteren firmalar otomotiv sektöründe, yan sanayisinde, teknolojisinde ve yazılımda önemli rol almak istiyor. Bu çalışmalar devam ettikçe Sakarya otomotiv sektöründe Türkiye’nin önemli merkezilerinden biri olacak. Biz Sakarya Üniversitesi olarak da bu çabaları destekliyoruz. Bunun için birimlerimiz, laboratuvarlarımız, akademisyenlerimiz ve insan kaynağımız hazır" dedi.

Türkiye'nin 2002 yılından sonra yaşadığı ekonomik gelişme ve istikrarın, önemli yatırımları Türkiye'ye çektiğine dikkat çeken Hasan Ali Çelik ise, "İmalat sektörü ekonomimiz içinde lokomotif durumda. İmalat sektörünün en önemli bölümünde otomotiv endüstrisi yer alıyor. 2014 yılı verilerine göre dünya ticareti 18 trilyon dolar, otomotiv sektörünün bunun içindeki payı ise 1,38 trilyon dolar. Ülkemizde ise otomotiv sektörü 2014 yılında 18 milyar dolar ihracat yapmış, 15.7 milyar dolar da ithalat yapmış. Yani 2.3 milyar dolar dış ticaret fazlası olmuş. Cumhuriyet tarihinde ilk defa pozitif bir yönde kazanç var. Türkiye olarak 2015 yılında 1 milyon 414 adetlik kara taşıtı üretimimiz var. Dünyada 2 sıra birden artarak 15’inci olduk. Avrupa Birliği'ne baktığımızda toplam üretimde 5’inci sıradayız. Yerli üretim ve marka için çalışmalarımız devam ediyor. 2016 yılı başı itibariyle Ar-Ge merkezlerinin sayısı önemli bir artış gösterdi. Otomotiv ana sanayiinde 14 tane Ar-Ge merkezi, yan sanayide de 54 tane toplamı 68 tane Ar-Ge merkezi kuruldu. 2023 yılında hedefimiz gelişmiş ülkeler seviyesinde olan Ar-Ge çalışmalarının Gayri Safi Milli Hasıla içindeki payını yüzde 3'e çıkarmak" diye konuştu.

Bursa'da kurulacak otomotiv test merkezi ile 21 milyon Euro'nun Türkiye'nin cebinde kalacağını kaydeden Çelik, "Ülkemizde üretilen otomobiller, yurt dışında test merkezlerinde analiz ediliyor. Dolayısıyla her adım yönetim, test, deney her birisine ayrı ayrı bedeller ödüyoruz. Kurulacak test merkezi ülkemizin ekonomisine önemli katkıda bulunacak. Fizibilite çalışmaları tamamlandı ve önümüzdeki aylarda inşaatına başlıyoruz. Test merkezinin yanı sıra bir motor mükemmeliyet merkezi de kurulacak" şeklinde konuştu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!