'Sağlık ticari meta olmamalı'

Güncelleme Tarihi:

Sağlık ticari meta olmamalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2017 15:50

'Sağlık ticari meta olmamalı'

Haberin Devamı

Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Tabip Odası Başkanı Adnan İş, sağlığın bir insan hakkı olduğunu belirterek, "Sağlık ticari bir meta olmaktan çıkarılmalı, ücretsiz, kamu eliyle sunulan, koruyucu hekimliği ön plana alan entegre bir ekip hizmeti olmalı" dedi.



Antalya Tabip Odası Başkanı Adnan İş, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Oda binasındaki toplantıya yönetim kurulu üyeleri, Genel Sağlık İş Antalya Temsilcisi Selçuk Koçlar ve Türk Sağlık Sen Antalya Şube Başkanı Ali İhsan Yılmaz da katıldı.



Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin giderek artmasından şikayet eden Başkan Adnan İş, tedbir alınması gerektiğine vurgu yaptı. Sorunları ve talepleri olduğuna vurgu yapan Başkanı İş, "Hekime ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet gün geçtikçe artıyor. Alınan sağlık hizmetindeki memnuniyetsizlik karşısında, savunmasız görünen sağlıkçıya saldırı yaşanıyor. Sistemin hatası, hekime ve sağlık çalışanlarına mal ediliyor. Meclisin ve bakanlığın hızla yasal tedbirler alınmasını bekliyoruz. 1 yıl önce hazırlanan, bakanlıkta niçin bekletildiğini hala bilmediğimiz düzenlemelerin yasalaşmasını talep ediyoruz" diye konuştu.



HASTA SAYISI



Muayene sürenin dünya standartlarına getirilmesini talep eden Başkan İş, "Bu süre ortalama 15- 20 dakikadır. Bu sürenin altındaki muayenede tanı ve tedavi hataları, iletişim bozuklukları, hizmetten memnuniyetsizlik kaçınılmazdır" dedi.



Kamu hastanelerinde randevu sistemiyle 5 dakikaya bir hasta yazıldığını, bir hekimin günde 80 ile 120 hasta baktığına işaret eden Başkan Adnan İş, "Bir hekimin günde 25 hastadan fazla muayeneye zorlanmaması öncelikle hastaların yararınadır. Bu talebi bizden önce vatandaş dillendirmelidir" dedi.



EMEKLİ MAAŞLARI



Tabip Odası Başkanı Adnan İş, doktorların emekli maaşının düşük olmasından da yakındı. Maaşlarının yoksulluk sınırına yakın olduğuna değinen Adnan İş, "Önceden birikimi olmayan bir hekimin emekli maaşıyla yaşaması çok zordur. Kamuoyunda, hekim emekli maaşlarının yüksek olduğu konusunda yanlış bir algı var. Uzman hekim, bin 300 ile iki bin 600 TL arasında emekli maaşı alıyor" diye konuştu.



İHRAÇ EDİLEN DOKTORLAR



Kanun Hükmünde Kararnamelerle meslekten ihraç edilen hekimlerle ilgili yasal sürecin de acil tamamlanmasını isteyen Adnan İş, adil yargılamayla suçsuz olduğu anlaşılanların derhal göreve iade edilmesi gerektiğine değindi.



ŞEHİR HASTANELERİ



Şehir hastaneleri projesinin de gözden geçirilmesi gerektiğine değinen Başkan Adnan İş, şunları kaydetti:



"Proje, ciddi hata ve olumsuzluklarla dolu. Antalya'da yaklaşık 6 bin hasta yatağı var. Doluluk oranı ise yaklaşık yüzde 59. Bin 500 yataklı şehir hastanesi yapılınca 7500 yatak olacak. Doluluk oranı yüzde 44 olacak. Oysa hastane yapımcılarına devlet yüzde 70 doluluk oranı garantisi veriyor. Osman Gazi Köprüsü örneğinde olduğu gibi hastanenin önünden bile geçmeyen başka şehirlerdeki insanlar Antalya'nın hastanesine para ödeyecek."



Türkiye'de ortalama yaşam süresinin de 75- 78 olduğunu kaydeden Adnan İş, bunun da beraberinde ciddi yaşlılık sorunları getirdiğini, devletin bakım konusunda çalışma yapması gerektiğini vurguladı. Sağlığın bir insan hakkı olduğunu, ticari bir meta olmaktan çıkarılması gerektiğini belirten Adnan İş, "Sağlık, ücretsiz, kamu eliyle sunulan, koruyucu hekimliği ön plana alan, bölgesel bazlı, entegre bir ekip hizmeti olmalıdır. Sağlıkta tam çözümün en mantıklı reçetesi budur" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!