‘Saadet Zinciri’ adliyelik oldu

Güncelleme Tarihi:

‘Saadet Zinciri’ adliyelik oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2011 00:00

Ankara polisinin yaklaşık 2 yıllık çalışması sonucu aralarında Ankara’nın da bulunduğu 4 ilde “saadet zinciri” oluşturarak dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla gözaltına aldığı 53 kişi adliyeye sevk edildi.

Haberin Devamı

ANKARA Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube  Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, nitelikli dolandırıcılık suçları ile ilgili yapılan çalışmalarda daha önceden  “Quest.Net” olarak faaliyet gösteren fakat daha sonra yapılan operasyonlar  sonucu faaliyeti ve internet sitesi yasaklanan “saadet zincirinin” Qnet  Promosyon Pazarlama” adı altında ve “www.qnet.com.tr” internet sitesinden  faaliyetine devam ettiğini belirledi.

Sözde sağlık ürünleri

Katılan her yeni üyenin iki üye bularak üzerinde bulunanlara komisyon  kazandırması yöntemiyle işleyen sistemde, üye olacakların üyelik ücreti ve  sistemin genişlemesi açısından “sözde sağlığa iye gelen küpe, haç şeklinde ve  çeşitli şekillerde kolye, yine sağlığa iyi geldiği iddia edilen tabak altlıkları,  konaklama paketleri” gibi ürünleri aldıkları belirtildi. Hong Kong merkezli sistemde getirilen ürünlerin gerçek değerinin 5-20  dolar olduğu, ancak Türkiye’deki satışının 500-1200 dolar civarından yapıldığı  bildirildi.

Haberin Devamı

30 bin üyesi varmış

Kişilerin kendilerine en yakınları üye yaparak başlanılması istenilen  sisteme, Türkiye’de 30 bin civarında kişinin kayıtlı olduğu ve yaklaşık 50 milyon  dolarlık bir dolandırıcılık gerçekleştiği iddia edildi. Sistemde, dar gelirli, asgari ücretle çalışan ya da ailesinden uzak  üniversite öğrencilerinin hedef alındığı kaydedildi.

Sözde sağlık ürünleri

“Piramit sistemde” her zaman sadece tepede bulunan yüzde 15-20’lik bir  kısmın karda olduğu, kalan yüzde 80-85’lik kısmın ise her zaman zararda olduğu ve  dolandırıldığı, sistemde biriken bu paranın Hong-Kong’da ve diğer uzakdoğu  ülkelerinde bulunan merkezlere aktarılarak aslında milli servetin dışarı çıkartıldığı belirtilirken, bu sistemin Singapur, Malezya, Afganistan, Endonezya,  İran ve Sri Lanka’da faaliyetlerinin resmi makamlarca yasaklandığı kaydedildi.

61 kişi yakalandı

SİSTEMİN faaliyetlerini Türkiye’de başta Ankara olmak üzere İstanbul,  Antalya ve Çorum’da yürüten kişilerin tespit edilmesi üzerine, eş zamanlı  başlatılan operasyonlarda 61 kişi yakalandı. Cumhuriyet Başsavcılığınca verilen talimat gereği yakalanan şüphelilerden  8’i ifadelerinin alınmalarının ardından serbest bırakıldı. Zanlılardan 53’ü ise  Adliye’ye sevk edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!