S-300'ler Kıbrıs'a gelmiyor

Güncelleme Tarihi:

S-300ler Kıbrısa gelmiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye’nin baskısı sonuç verdi ve Kıbrıs Rum Yönetimi, Rusya’dan satın alınan S-300 füzelerinin Ada’ya konuşlandırılmayacağını açıkladı. Füzelerin Yunanistan’ın Girit Adası’na gönderilmesi gündemde.

Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye’nin ‘vururuz’ uyarısı üzerine S-300 füzelerini Ada'ya konuşlandırmama kararı aldı. Rum Ulusal Konseyi'nin dünkü toplantısı sonrasında, Rusya'dan alınan S-300'lerin Rum Kesimi’ne yerleştirilmeyeceği açıklandı.

Kıbrıs Rum Yönetimi ulusal konseyinin, Rum yönetimi lideri Glafkos Klerides başkanlığında yaptığı toplantıda, füzelerin muhtemelen Girit'e götürülmesi için ilgili taraflarla görüşme başlatılmasına da karar verildi.

Füzelerin Girit'e götürülme kararını, Rum Yönetimi lideri Klerides, tüm sorumlulukları üstlenerek aldı. Klerides, ulusal konsey toplantısından sonra yaptığı açıklamada, füzelerin Girit'e götürülmesinin daha yararlı olacağına inandığını belirterek, ‘‘Bu kararı tehditle değil, Helenizmin ve Kıbrıs halkının yararına olduğu için aldım’’ dedi.

Klerides, bu kararı hakkında, dün görüştüğü Yunanistan Başkanı Kostas Simitis'i de aydınlattığını belirtti. Klerides, RUK toplantısı öncesinde Atina'da, Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis'le iki yıldır büyük tartışmalara yol açan S-300 füzelerinin kaderini belirlemek için buluştu. Dışişleri Bakanı Teodoros Pangalos, Bakan yardımcıları Yorgo Papandreu ve Yannos Kranidiotis'in de katıldığı zirveden sonra hiçbir açıklama yapılmadı. Ancak Atina zirvesinde S-300 füzelerinin Kıbrıs yerine Girit'e götürülüp depolara konulması kararının alındığı tahmin ediliyor.

Yunanistan Başbakanı Simitis, Rum Yönetimi’nin S-300 füzeleriyle ilgili kararını ‘‘desteklediklerini’’ bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da ‘‘Klerides'in, kararını memnunlukla karşılıyoruz ve destekliyoruz’’ açıklaması yaptı. Avrupa Birliği de duyduğu memnuniyeti belirterek kararı ‘‘alkışladığını’’ vurguladı.

Atina’da Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis ile görüşen Rum lider Glafkos Klerides, füzelerin, Güney Kıbrıs yerine Girit’e yerleştirilebileceğini söyledi.

Sıra Girit'te

Ankara S-300 füzelerinin Kıbrıs'a yerleştirilmeme kararını temkinli karşılarken, diplomatik kulislerde ‘‘Plan füzelerin Kıbrıs'a gelmesini engelleme yönünde idi. Bu gerçekleşti. Ancak çabalarımız şimdi Girit için de artarak devam edecektir’’ yorumları yapıldı.

Gece boyunca Ankara, Kıbrıs, ABD ve İngiltere hattında telefon trafiği yaşandı. Amerika, Girit teklifini kabul edilebilir olarak değerlendirdi. Hürriyet'e konu ile ilgili açıklama yapan diplomatik ve askeri kaynaklar, Rum Kesimi ve Yunanistan'ın Ortak Savunma Doktrini çerçevesinde bölgede istikrarsızlık unsuru olduğunu belirterek, ‘‘ Girit’te sonuç olarak Doğu Akdeniz'de bir Yunan adası ve istikrarsızlığa katkıda bulunacak bir konumda. Bu karar da çözüme katkıda bulunacak bir karar değil’’ diye konuştu.

Devletin zirvelerinde ise Ankara'nın, füzelerin sonuçta bölgede hiçbir yere gelmemesi yönündeki girişimlerin devam edeceğinin altı çizildi. Rum ve Yunanlılar’ın S-300'lerin alımı ile ilgili kararla başından beri bir bataklığa saptandığını belirten diplomatik kaynaklar, ‘‘Ellerine, yüzlerine bulaştırdılar. İşin içinden çıkmaya çalışıyorlar’’ dediler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!