Rüzgar santralı ihalesinde en iyi teklif Alman Siemens -Türkerler-Kalyon Enerji OGG'den

Güncelleme Tarihi:

Rüzgar santralı ihalesinde en iyi teklif Alman Siemens -Türkerler-Kalyon Enerji OGGden
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2017 18:28

Rüzgar santralı ihalesinde en iyi teklif Alman Siemens -Türkerler-Kalyon Enerji OGG'den

Haberin Devamı

İstanbul, 3 Ağustos (DHA) - Türkiye'de rüzgar alanında yapılan ilk yenilenebilir enerji kaynakları (YEKA) için bugün yapılan ihalede en iyi teklifi kilowat başına 3.48 cent ile Alman Siemens -Türkerler-Kalyon Enerji Ortak Girişim Grubu verdi.
Enerji Bakanlığı'nın, Türkiye'de kurulu rüzgar enerjisi üretim kapasitesini yüzde 17 artıracak olan 1,000 megawatt (MW) gücünde rüzgar santrali kurulum ve türbin üretimi için aralarında Almanya, Çin, ABD ve Danimarka'dan şirketlerin bulunduğu katılımcılardan teklifler geçen hafta alınmıştı.
İhale sonrası değerlendirmelerde bulunan Enerji Bakanı Berat Albayrak, "Düne kadar 10.3 sent olan ortalama alım maliyeti, 3.48 sente düşerek benzer ihaleler arasında bir dünya rekoru gerçekleştirdi.
YEKA ve yerli kömür ihalelerimiz önümüzdeki günlerde de devam edecek. Türkiye bu ihale süreci ile yalnızca enerji maliyetlerini düşürmedi, enerji teknolojileri merkezi olma noktasında önemli bir adım attı" dedi.
İhaleyi kazanan OGG şartname gereği Kayseri-Niğde-Sivas, Edirne-Kırklareli-Tekirdağ, Ankara-Çankırı-Kırıkkale, Bilecik-Kütahya, Eskişehir olarak belirlenen beş ayrı bölgeye 1 milyar dolarlık yatırım yapacak.
İhaleyi kazanan OGG'de yer alan Siemens'in Rüzgar ve Yenilenebilir Enerji Türkiye Birim Yetkilisi Hakan Yıldırım, "Elektrik birim maliyetini daha da düşürmek için elimizden geleni yapacağız" dedi. OGG firmalarından Türkerler'in Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker de, "Finansmanda yerli üretim yüzde 65 civarında olacak. Yüzde 35 dışarıdan ekipman gelecek. Yurtdışından gelecek ekipmanın finansmanını yurtdışından yapacağız. Kalanını yerli bankalardan temin edeceğiz" diye ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!