Rusya, Halep tasarısını veto etti

Güncelleme Tarihi:

Rusya, Halep tasarısını veto etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2016 23:32

Suriye’de Esad rejimiyle muhalifler arasında yoğun çatışmaların yaşandığı Halep kentinde çatışmaların durmasını ve askeri uçakların kent üzerinde uçuşuna son verilmesini içeren BM Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını Rusya veto etti.

Haberin Devamı

Fransa tarafından sunulan ve 40’tan fazla ülkenin destek verdiği tasarı, dün BMGK’de oylandı.

Tasarıyı daimi üye Rusya veto etti. 15 üyeden 11’i olumlu oy kullanırken Venezuela ret oyu verdi. Çin ve Angola ise çekimser kaldı.

Bu veto ile Rusya, Esad yönetimiyle ilgili BMGK tasarılarını beşinci kez veto etmiş oldu. Çin ise bu konuda ilk kez veto yetkisini kullanmayarak çekimser kalmayı tercih etti.

KENDİ SUNDUĞU TASARI YETERLİ DESTEĞİ BULAMADI

Konsey'in ekim ayı başkanlığını yürüten Rusya, Fransa'nın "Halep'te hava saldırılarının durmasını" isteyen tasarısına karşı, kendi hazırladığı başka bir tasarıyı BMGK'de oylamaya sundu.

Hava saldırılarına atıfta bulunmayan ve sadece ateşkes çağrısı ile insani yardımların ulaştırılmasını talep eden tasarıya sadece Rusya, Çin, Venezuela ve Mısır olumlu oy verdi.

Haberin Devamı

Angola ve Uruguay'ın çekimser kaldığı tasarıya ABD, Fransa, Yeni Zelanda, Japonya, İspanya, Malezya, İngiltere, Ukrayna ve Senegal ret oyu verdi.

Bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az dokuzunun desteğini alması ve beş daimi üyenin (ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere) tasarıyı veto etmemesi gerekiyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!