Davutoğlu: Rus pilotun cenazesi Türkiye'ye teslim edildi

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu: Rus pilotun cenazesi Türkiyeye teslim edildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2015 10:21

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel'e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, 24 Kasım'da Türk hava sahasını ihlal ettikten sonra düşürülen Rus uçağının pilotunun cenazesinin Türkiye tarafından teslim alındığını açıkladı.

Haberin Devamı

Mülteci krizinin ele alınacağı AB-Türkiye zirvesi için Brüksel'e giden Davutoğlu, "Hava sahası ihlali esnasında hayatını kaybeden Rus pilot, dün gece saat 01.45 itibariyle sınırımızdan tarafımıza teslim edildi, alındı. Gece Hatay'da bulunan Ortodoks din adamları tarafından da yürütülen katkılarla kendi dini geleneği çerçevesinde, cenaze işlemleri dini tören açısından da yapıldı. Cenaze Rusya'nın talebi üzerine yaptığımız girişimler sonucu Rusya'ya teslim edilecek" dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Davutoğlu, Rusya'nın Türkiye'ye yönelik yaptırım kararlarıyla ilgili bir soruya ise, "Sorumluluğu, Türkiye tarafına atmaya dönük çabalar hem uluslararası hukuk açısından geçersizdir, gayrimeşrudur hem de Türkiye ile Rusya arasındaki yakın dostluk ve komşuluk bağları açısından da doğru değildir. Eğer bir sorumlu aranacaksa, Türkiye hava sahasını daha önce de defalarca ihlal eden tarafın da öncelikle kendisini sorgulaması icap eder. Rusya'dan son dönemde gelen açıklamalar komşu ülke ilişkileri bakımından kabul edilebilecek açıklamalar değildir" diye yanıt verdi.

Haberin Devamı

Davutoğlu, "Türkiye tek taraflı olarak Rusya'dan ekonomik çıkar elde etmiyor. Rusya'nın da çıkarları var. Komşuluk ilişkilerimiz var. Rus yetkililerin tüm bunları göz önünde bulundurarak, soğukkanlıklık içinde tutum sergilemesini beklemek en doğal hakkımız" dedi.

Başbakan, "Önceliğimiz Rusya ile iletişim kanallarını açık tutmak" ifadesini kullandı.

DHA'nın haberine göre, Rus pilot Oleg Peşkov'un cenazesi Türkmenlerden alınarak Hatay’a getirilip, buradaki havalimanından ülkesine gönderilmek üzere askeri kargo uçağıyla Ankara’ya götürüldü.

NATO GENEL SEKRETERİ İLE BİR ARAYA GELECEK

Davutoğlu, "Silahlı Kuvvetlerimiz, meşru, hukuki bir tutum içinde, aldığı talimatın gereğini yapmıştır. Ama bu talimat, bir ülkeye dönük bir talimat değildir. Bu ateş çemberinin içinde herhalde hava sahamızın elek gibi, süzgeç gibi geçilen bir hava sahası olmasını kimse arzu etmez" diye konuştu.   

Haberin Devamı

Davutoğlu ayrıca, Rus uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan gelişmelerle ilgili olarak yarın NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşeceğini söyledi.

Davutoğlu: Rus pilotun cenazesi Türkiyeye teslim edildi

CENAZE ANKARA'YA GÖNDERİLDİ

Yarbay rütbesindeki Rus pilotun cenazesi, saat 01.45 itibariyle sınırda Türkmenler tarafından Türk yetkililere teslim edildi. Cenaze daha sonra buradan alınıp, Hatay’daki bir hastaneye getirildi. Cenazenin morga konulmasının ardından hastaneye papazlar çağrıldı. Duaların edilmesinin ardından, 45 yaşındaki Peşkov'un cenazesi bugün saat 13.30’da Hatay Havalimanı’ndan Türk Hava Kuvvetleri’ne ait askeri bir kargo uçağıyla Rusya’ya götürülmek üzere Ankara’ya gönderildi. Bu sırada askeri tören mangası da Hatay Havalimanı’nda hazır bulundu.

Haberin Devamı

Davutoğlu: Rus pilotun cenazesi Türkiyeye teslim edildi

Uçaktan paraşütle atlayan pilotlardan Peşkov, Türkmen savaşçılar tarafından ölü olarak ele geçirilmişti. Diğer pilot ise Rusya'nın Esad güçleriyle birlikte düzenlediği kurtarma operasyonu sonucunda Lazkiye'deki Rus üssüne götürülmüştü.

ZİRVEDEKİ KRİTİK KONULAR

Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılması, vize serbestisi ve sığınmacı krizi gündemli Avrupa Birliği-Türkiye Zirvesi, TSİ 17.00'da başlayacak.

Türkiye'yi Başbakan Davutoğlu'nun temsil edeceği zirvede, "siyasi diyaloğun artırılması, Türkiye ve AB arasında çeşitli formatlarda zirvelerin düzenlenmesi, terörizmin her türlüsüne karşı iş birliği yapılması, Türk vatandaşları için vize serbestisinin getirilmesi, düzenli ve gelişmiş enerji ve ekonomi diyalogları ve Gümrük Birliği'nin niteliğinin yükseltilmesi" gibi konular da masada olacak.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!