Rus gazetesinden Erdoğan-Putin iddiası

Güncelleme Tarihi:

Rus gazetesinden Erdoğan-Putin iddiası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2015 11:28

Suriye sınırında düşen Rus uçağı nedeniyle Ankara ile Moskova arasında ilişkiler gerildi. Rus basını, 15 Aralık'ta St. Petersburg'da gerçekleştirilmesi planlanan Erdoğan-Putin zirvesinin iptal edildiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Rus Kommersant gazetesi, Kremlin’e yakın bir kaynağa dayandırarak verdiği haberde 15 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eşbaşkanlığında yapılması planlanan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısının iptal edildiğini duyurdu.

Gazete haberinde, “Rus makamları Aralık ayı ortasında yapılması planlanan Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısını gerçekleştirmeme kararı aldı” ifadeleri yer aldı.

Erdoğan ve Putin son olarak Antalya’da 10 gün önce gerçekleştirilen G20 zirvesi sırasında bir araya gelmiş, yapılan ikili görüşmede Türkiye ve Rusya arasında her yıl düzenlenen ÜDİK toplantısının 15 Aralık tarihinde yapılması kararı almıştı.

İŞARETİ LAVROV VERMİŞTİ

ÜDİK'in iptal edileceğine ilişkin ilk işaret ise, bizzat Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan gelmişti.

Haberin Devamı

Lavrov dün yaptığı açıklamada, "Rusya’nın herhangi bir Türk yetkiliyi davet etmek gibi bir niyeti olmadığını" vurgulamıştı. Rus Dışişleri Bakanı'nın bu sözleri, ÜDİK toplantısının iptalinin sinyali olarak algılanmıştı.

ÇAVUŞOĞLU-LAVROV GÖRÜŞMESİ

Öte yandan Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, İtalya Büyükelçisi Luigi Mattiolo’yu kabul ettiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Rusya ve Türkiye arasındaki son gelişmeleri değerlendirdi.

Bozkır, "Sayın Dışişleri Bakanımız Lavrov ile telefonda görüştü ve bendeki bilgiler iki ülke Dışişleri Bakanlığı'nın 3-4 Aralık tarihinde Belgrad’da yapılacak AGİT toplantısında bir araya gelecekleri yolunda. Bu görüşme yapılmalıdır. Böyle bir olayı ancak konuşarak aşabiliriz. Konuşmayarak, basın yoluyla mesaj vererek diplomaside, siyasette herhangi bir sorunun üstesinden gelmek mümkün değildir. Türkiye ve Rusya’nın böyle bir haspane noktaya gelme lüksü yoktur. Görüşmeyle birlikte bu krizin üstesinden gelecek adımlar atılmaya başlanabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!