Ressam Doğan Akça, anıldı

Güncelleme Tarihi:

Ressam Doğan Akça, anıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2017 12:57

Ressam Doğan Akça, anıldı

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) – MERSİN’de daha çok doğa ve kentti anlattığı belgesel niteliğindeki kuş bakışı resimleri ile tanınan naif ünlü ressam Doğan Akça, ölümünün 10’uncu yıl dönümünde çeşitli etkinliklerle anıldı.
Doğan Akça için ölümünün 10’uncu yılında İçel Sanat Kulübü’nde (İSK), Mersin Liseliler Derneği’nin desteğiyle etkinlik düzenlendi. Akça’nın eşi Ayfer ile oğlu Ozan Akça da etkinliğin sunumunu yapan Abdülvahap Kokuluk, sanatçının sevdiği şiirleri seslendirerek, yazılarından kesitler paylaştı. Etkinliğin açılış konuşman İSK Başkanı Sedat Aydöner, "Bu bir vefa, anma toplantısı. Onunla sohbet etme fırsatı bulamadım ama öyle güzel şeyler dostlar, eserler bırakmış ki onu tanımadan sevdik. Onun yaptıklarına biraz daha bir şeyler katmak daha üst seviyeye katmak için çalışacağız" dedi.
Daha sonra söz alan Mersin Lisesiler Derneği Başkanı Ülker Arıkan da, Akça ile anılarını paylaşarak, “Onu çok özlüyor, hep hatırlıyoruz, bugünde işte buradayız" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Eren Kaplancık’ın hazırladığı, Doğan akça’yı anlatan kısa film izletildi. Filmin ardından söz alan İSK eski başkanlarından Semihi Vural, şunları söyledi:
"Doğan Akça kulübün vazgeçilmez bir parçasıydı. Resim yaptı, şiir okudu, insanları hem güldürdü, hem düşündürdü. O vefat ettiğinde hepimiz çok üzüldük. O’nun ardından çok şey söylendi ancak hiç kötü şey söylenmedi. O hep yaptığı güzellikler ile hatırlandı. Kuşların ressamı Doğan Akça da uçup gitti. Mersin Doğan Akça’yı unutmayacak." Ressam Lina Nasif de Doğan Akça’nın paha biçilmez bir insan olduğunu söyleyerek, adının bir sokak, park ya da caddeye verilmesi gerektiğini dile getirdi. Polifonik Koralar Derneği Başkanı Selma Yağcı da, Akça’nın başta Polifonik Koro’nun kurulması olmak üzere kentteki birçok sanat etkinliği ve galerinin kurulmasında büyük emeğinin bulunduğunu kaydetti. Akdeniz Opera ve Bale Kulübü Başkanı Fazıl Tütüner de, Doğan Akça’nın üreten kişiliği ile 40 sergiye imza atarak, sanatseverlerin gönlünde taht kurduğunu belirtti. Etkinlikte en son söz alan oğlu ozan Akça ise duygulu anlar yaşanmasına neden oldu. Ozan Akça, gözyaşları arasında "Hep ileriyi gören ve ona çalışan babamı andığımız için teşekkür ediyorum" dedi.
Etkinliğin sonunda ise Müfide İlhan Sanat Galerisi’nde açılan Retrospektif Sergi ile Akça’nın eserleri sevenleri ile buluşturuldu.  Akça’nın 26 eserin sergilendiği sergiye sanatseverler yoğun ilgi gösterirken, bu eserleri koleksiyonlarına dahil etmek isteyenler de ön sıralarda yer aldı.
Etkinlikte ayrıca Semihi Vural - Meriç Alkan’ın, 'Masalını Boyayan Ressam-Doğan Akça' isimli kitabın tanıtım, söyleşi ve imza günü de yapıldı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!