Rejim Menbiç’e ilerledi

Güncelleme Tarihi:

Rejim Menbiç’e ilerledi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2017 23:54

TSK/ÖSO’nun Türkiye sınırına 25 km uzaklıktaki El Bab kentini kontrol altına almasının ardından Suriye rejim ordusu kritik bir hamle yaparak El Bab’ın güneyinden Menbiç’e ilerleyerek DEAŞ kontrolündeki bazı yerleşimleri aldı, SDG’nin kontrol ettiği bölgeye ulaştı. Reuters, doğal kaynak zengini kuzeydoğu ile sanayinin toplandığı rejim arasında bağlantı kurulduğuna işaret etti. PYD/YPG’nin ana unsur olduğu SDG gelişmeyi olumlu karşıladı. ÖSO ise rejimin Rakka yoluna set oluşturduğunu belirtti.

Haberin Devamı

SURİYE’DE Azez-Cerablus arasındaki El Bab’ın 3 kilometre güneyindeki Tadif’in Şam yönetiminin eline geçmesinin ardından rejim güçlerinin kuzeydoğu yönünde ilerleyerek PYD’nin en büyük grup olduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) elindeki Menbiç bölgesiyle önceki gün sınırdaş olmasının yankıları sürüyor.

KUZEY-BATI ROTASI

İngiliz Reuters ajansı haber analizinde Esad rejimi güçlerinin Menbiç yönünde ilerleyişinin ülkenin hükümetin elindeki batısı ile kuzeydoğusu arasında hayati bir ticari bağlantı oluşturabileceğini belirtti. Ajans, batı bölgelerde imalat sanayisinin yaygın olduğunu, büyük bölümü PYD’nin denetimindeki kuzeydoğu bölgesinin ise ülke petrolünün yüzde 70’ine evsahipliği yaptığını, ayrıca verimli tarım alanlarıyla da dikkat çektiğini aktardı.       

Haberin Devamı

Rejim Menbiç’e ilerledi

ÖSO’nun kontrol altına aldığı El Bab’ta temizlik faaliyetleri sürüyor.

SDG MEMNUN

Reuters’a konuşan terör örgütü  PKK’nın uzantısı PYD/SDG’nin ana unsur olduğu SDG’nin Sözcüsü Talal Silo da, “Ticari ve sivil cephelerden bu, mükemmel bir şey olarak görülüyor, çünkü şimdi tüm kırsal kuzey ile bağlantı var. Artık SDG’nin elindeki Menbiç ile Halep arasında doğrudan rota var” dedi. Suriye rejim ordusunun Menbiç’e doğru ilerlemesiyle Şam yönetimiyle ilişki içinde olan PYD/YPG, rejimin yeni kontrol sağladığı bölge üzerinden Menbiç’le batıdaki PYD kontrolündeki Afrin arasında bağlantı imkanına da sahip oldu. Sözcü Talal Silo, rejimle bir çatışma tehlikesi görmediklerini ifade etti.

‘SET OLUŞTURDULAR’

El Bab’ın güneyindeki son durumla ilgili Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) liderlerinden de açıklama geldi. A.A.’ya konuşan ÖSO komutanlarından Faiz Esmer, önceki gün Halep’in doğusunda Menbiç’e ilerleyen rejim güçlerinin, ÖSO kontrolündeki El Bab’ı güneyden kuşattığını anımsattı. Esmer, “PYD ve rejim, Fırat Kalkanı harekâtının Rakka’ya ulaşmasının önünde set oluşturdu. PYD ve rejim arasında Rakka operasyonu konusunda bir anlaşma var. Rusya’nın da desteği var” dedi. Muhalifler, PYD ile rejimin işbirliği yaptığını savunuyor. Rejim ile PYD, kuzeydoğudaki Haseke vilayetinde kısa süreli çatışmalar dışında genellikle karşı karşıya gelmedi. Türkiye, ABD’ye Fırat Nehri’nin batısında kalan Menbiç’in Arap yerleşimi olduğunu ve YPG’nin çekilmesi gerektiğini belirtmişti.

Haberin Devamı

Rejim Menbiç’e ilerledi

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!