Redhack YÖK’ü 2. kez hackledi

Güncelleme Tarihi:

Redhack YÖK’ü 2. kez hackledi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2013 00:27

YÖK’ün internet sitesini yılbaşı gecesi hackleyen RedHack, önceki geceyarısı YÖK’ün sitesine tekrar saldırdı.

Haberin Devamı

Redhack, aralarında üniversitelerin ‘gizli’ ibaresinin de yer aldığı binlerce dokümanı ele geçirip, belgeleri yayınlamaya başladı.  YÖK’ün Elektronik Paylaşım Sistemi ‘ebys.yok.gov.tr’yi hackleyen Redhack, binlerce dokümanı ele geçirdiklerini ve içlerinde YÖK’e yapılan ihbarlar dahil birçok dosyanın yer aldığını iddia etti. RedHack, yılbaşı gecesi YÖK’ün resmi sitesine bağlı internet eğitim sayfası olan ide.yok.gov.tr’ye saldırı düzenlemiş ve kendi afişlerini yayınlamıştı. YÖK yetkilileri, sitenin bir süreliğine koruma altına alındığını ve siteye ulaşımın engellendiğini, saldırıyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. YÖK, kurum içinde soruşturma başlattı.

KIZIL HACKERLER BİNLERCE BELGEYİ ELE GEÇİRİLDİ

ODTÜ olaylarını protesto etmek için YÖK'ün internet sitesini hackleyen Kızıl Hackerlar bir çok üniversiteye ait binlerce belgeyi ele geçirdi. Sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesapları üzerinde paylaştıkları belgelerden biri de Fırat Üniversitesi’ne ait. Ele geçirilen belgelerin birinde, üniversite harçlarının yatırıldığı bankadan alınan promosyon ile 480 bin TL'lik bir otomobilin alındığı bilgisi yer alıyor. Konu ile ilgili mevcut rektör, YÖK'e gönderdiği yazıda bir önceki rektör hakkında soruşturma açılmasını istiyor.

Haberin Devamı

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudbettin Demirbağ imzası ile YÖK'e gönderilen yazının tarihi 19 Kasım 2012. 'Gizli' ibareli yazının konusu soruşturma istemi. Mevcut rektör Prof. Dr. Demirbağ, eski rektör Prof. Dr. A. Feyzi Bingöl hakkında soruşturma yapılmasını istiyor.

Gerekçe ise, üniversite hesaplarında yapılan bir dizi usulsüzlük. İddiaya göre, üniversite zarara uğratıldı.

'Fırat Üniversitesi İç Denetim Birimi'nin hazırladığı rapora ilişkin gönderilen üst yazıda öğrenci harçlarının yatırıldığı bir banka ile yapılan protokole ilişkin bilgiler yer aldı.

Konuya ilişkin bankadan gelen yanıta göre, üniversite, 27 Eylül 2009 itibari ile 1 milyon 310 bin liralık promosyon hakkını kullanmak istediği anlatıldı.

Rektör Demirbağ imzalı yazıya göre söz konusu miktar, üniversite hesaplarından görülmedi. Yazıda söz konusu paranın bir bölümü üniversite şenlikleri için kullanıldı, aynı paradan 1 adet Audi marka A8 Long 3.0 model araç alındı.

Haberin Devamı

Yapılan bu iki harcama sonrası hesapta 823 bin 89 TL kaldı.

Raporda, yapılan denetimler sonrası protokoller sonrası elde edilen gelir konusunda üniversitenin zarara uğratıldığı anlatıldı.

Mevcut rektör Prof. Dr. Demirbağ imzasını taşıyan raporda, eski rektör Prof. Dr. A. Feyzi Bingöl hakkında soruşturma yapılması istendi.

Türkiye’de satılan en pahalı otomotivler arasında gösterilen Audi A8 Long’un satış fiyatı 480 bin TL seviyesinde.

Söz konusu modelden, Türkiye'de geçtiğimiz yıl 130 kadar aracın satıldığı öğrenildi.

Kızıl Hacker'lar, Fırat Üniversitesi dışında, İstanbul, Giresun, Gazi, Adnan Menderes, Hacettepe, Kastamonu ve Uludağ Üniversitesi'ne ilişkin belgeleri de paylaştı. Grup, YÖK'e yönelik gerçekleştirdikleri siber saldırıda 60 bin belge ele geçirdiklerini açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!