Rauf Denktaş: Erdoğan'ın sözlerine hiç aldırmadım

Güncelleme Tarihi:

Rauf Denktaş: Erdoğanın sözlerine hiç aldırmadım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2006 17:28

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, “Denktaş, televizyonlara çıkıp da benim halkımın kafasını bulandırmasın. Benim ülkeme gelip de seçim kampanyası yapacağına kendi ülkesinde kampanya yapsın” açıklamasına cevap verdi. Denktaş, “Hiç aldırmadım, gücenmedim. Kendisine sevgim ve saygım devam ediyor. ‘Meseleyi halledeceğim’ diye adım adım, parça parça taviz vermek suretiyle tümünü kaybetmek tehlikesiyle karşı karşıyayız. Görevimizi yerine getiriyoruz gücenmesinler” dedi.

Denktaş, 2 günlük Çanakkale programını bitirip Balıkesir'in Burhaniye İlçesi'ne hareket edeceği sırada, İntepe Beldesi Belediye Başkanı CHP'li Alaaddin Özkurnaz'ın konuğu oldu. İntepe Cumhuriyet Meydanı'nda bir süre halkla sohbet eden Denktaş, burada basın mensuplarının sorusu üzerine, Başbakan Erdoğan'ın kendisiyle ilgili olarak, “Denktaş, televizyonlara çıkıp da benim halkımın kafasını bulandırmasın. Bunu özellikle kendisinden rica ediyorum. Şu ana kadar sabrettim. Benim ülkeme gelip de seçim kampanyası yapacağına kendi ülkesinde kampanya yapsın. Bunu özellikle istirham ediyorum” sözlerini değerlendirdi. Denktaş, “Başbakanı Erdoğan'ı üzdüğüm için üzgünüm. Ancak Türkiye benim memleketim, vatanım. Kıbrıs meselesi müşterek milli davamız. Ben buraya davet üzerine geliyorum. ‘Kıbrıs nereye gidiyor’ diye merak eden bir halkın aydınlatılması için bildiklerimi gördüklerimi söylemek için dolaşıyorum” dedi. Kıbrıs konusunda basının, halka pembe bir resim çizdiğini öne süren Denktaş, şöyle devam etti: “Kırmızı çizgiyi, Cumhurbaşkanı Sezer, dünyaya duyurmuştur. Hükümetin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de iki kez onaylanmış olan bu milli formülü, Avrupa Birliği'ne niye duyurmadığını ve böylelikle baskıdan kurtulmadığını anlayamıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde karara bağlanmış olan milli formül, konfederasyondur. Sayın Cumhurbaşkanı Sezer bunu, ‘Kıbrıs'ta iki eşit egemen halk vardır. Rumların devletleri vardır ve Kıbrıs üzerinde dengeler vardır. Bu dengeler Türk- Yunan dengesidir, Lozan dengesidir. Bunları kaale almayan bir anlaşma kabul edilemez’ demiştir. Biz Annan Planı'na kadar bu milli davayı ve formülü müdafaa ettik. Hükümetin, Annan Planı'na ‘evet’ deyişi ve bize de ‘evet’ dedirtmesi bu milli formülü ortadan kaldırmıştır. Rumların ‘hayır’ demesi ile felaketten kurtulduk. Felaket, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ortadan kalkması, Türk askerinin adadan çıkması, Türkiye'nin müdehale hakkının ortadan kalkması ve dolayısıyla 5- 10 yıl içerisinde Kıbrıs'ın Girit gibi kaybedilmesi anlamına gelmektedir.”

‘ELİ KANLI TERÖRİST İDAREYE LİMAN AÇIYORUZ’

ABD, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'nin, KKTC'nin ortadan kalkması, Türk askerinin adadan çıkması, Rumlar'ın yerlerine dönüşü için baskı yaptığını da kaydenen Denktaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Buna verilebilecek cevap, Türk ve KKTC hükümetinin, Cumhurbaşkanı Sezer'in formülünü, hiçbir tereddüte yer bırakmaksızın, Avrupa Birliği'ne duyurmasıdır. Sayın Erdoğan'ın bundan evvelki beyanatı, ‘Biz yapacağımızı yaptık. Artık bizden hiçbir şey istenmesin’ iken, birden bire liman açılabileceği konumuna gelmiştir. Kime liman açıyor? Avrupa Birliği'nin meşru hükümet olarak kabul ettiği ve Türkiye'ye de kabul ettirmek için baskı yaptırdığı, eli kanlı terörist idareye liman açıyoruz. Üzerimizdeki izolasyon ve ambargolar sadece limanlara değil, hayatımızın her safhasına, spor dahil, Lions ve Rotary kulüplerinin tanınması dahil, izolasyon ve ambargodur.”
Denktaş, Başbakan Erdoğan'ı üzmüş olmasından dolayı üzgün olduğunu tekrarlayarak, “Ama bu milletin üzülmemesi için ve kendisi de daha fazla üzülmesin diye bildiklerimi ve gördüklerimi söylemek mecburiyetindeyim. Beni bağışlasın, memleketime davet aldıkça geleceğim. Beni görmek isterse düşündüklerimi ve gördüklerimi kendisine DE söylemeyi görev bilirim” diye konuştu.

‘HİÇ ALDIRMADIM’

Denktaş, 40 yıldır iktidara gelen her hükümetle, işbirliği yapmanın görevi olduğuna dikkati çekerek, “Hiçbir hükümet, ‘Bozguncudur, uzlaşmaz ve Kıbrıs meselesini aleni engelleyen adamdır’ diye açıkça Türk milletine beni şikayet etmemiştir. Çünkü, Türk hükümetiyle ve devletiyle birlikte yürüdük. Sayın Erdoğan, ABD'liler, İngilizler ve Rumlar gibi beni ‘uzlaşmaz’ olarak tanımlamıştır. Hiç aldırmadım, gücenmedim. Kendisine sevgim ve saygım devam ediyor” diye konuştu. Denktaş konuşmasını şöyle tamamladı: “Şimdi, AB tarafından kandırıldığını söylüyor. Sayın Talat, Rumlar tarafından kandırıldığını söylüyor. ABD, İngiltere, BM temsilcisi Rumlar tarafından kandırıldıklarını söylüyorlar. Ben kandırılmadım. Herhalde bu suç değildir. Ancak şimdi, ‘Meseleyi halledeceğim’ diye adım adım, parça parça taviz vermek suretiyle tümünü kaybetmek tehlikesiyle karşı karşıyayız. Görevimizi yerine getiriyoruz gücenmesinler.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!