Rakamlar korkutuyor

Güncelleme Tarihi:

Rakamlar korkutuyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2017 15:54

İstanbul’daki barajlarda doluluk oranının alarm vermesinin ardından Hürriyet Ankara, Başkent’in su ihtiyacını karşılayan barajların doluluk oranını mercek altına aldı.

Haberin Devamı

İçinde bulunduğumuz sonbahar aylarında yağışların beklenenden az olması gözleri barajlardaki seviyeye çevirdi. Ankara’yı besleyen barajdaki su seviyesi ASKİ’nin sitesinde geçtiğimiz yıl yüzde 30 olarak ölçülürken rakamlar bu yıl yüzde 22’ye kadar düştü. ‘Su Uzmanı’ Hasan Akyar, ASKİ tarafından yüzde 22,33 olarak ölçülen rakamın gerçekte yüzde 11,43 olduğunu açıkladı. Devlet Su İşleri’nden (DSİ) emekli Çevre ve İnşaat Yüksek Mühendisi Hasan Akyar, barajlardaki doluluk oranındaki farkın esas nedeninin hesaplamalardan kaynakladığını belirtti. Akyar şöyle konuştu:

ÖLÜ HACMİNİ DİKKATE ALARAK HESAPLIYORLAR

“Bizim itibar ettiğimiz değer, her bir barajın projesindeki aktif hacmine (etkin kapasitesine) göre mevcut (baraj gölünde biriken) suyun oranını vermektedir. ASKİ tarafından barajların, Akyar, Eğrekkaya ve özellikle Çamlıdere Barajı’nın ölü hacmi daha düşük, dolayısıyla kullanılabilir hacmi daha yüksek alınarak değerlendirildiğinden doluluk oranları daha fazla olarak hesaplanmaktadır. ASKİ’nin minimum su alma kotunun altında kabul ettiği ve baraj ölü hacminden pompaj ile çektiği seviyeyi dikkate alarak buna göre hesaplamalar yaptığı tahmin edilmektedir.”

Haberin Devamı

BARAJLARDAKİ DURUMU GÖKÇEK DE AÇIKLAMIŞTI

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, geçtiğimiz ağustos ayında twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Evet Ankara’da barajlar alarm verdiği için biz aylardır Kızılırmak’tan su veriyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Akyar’ın Hürriyet Ankara ile paylaştığı ve ASKİ’nin internet sitesindeki rakamlara göre barajlardaki doluluk oranları şöyle:

 ASKİ verileri (yüzde)DSİ verileri (yüzde)
Kurtboğazı52.7649.51
Çamlıdere20.409.24
Eğrekkaya25.491.31
Akyar14.211.22
Kavşakkaya15.8010.61
Çubuk-II30.6529.31
TOPLAM22.3311.37

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!