‘PYD, ABD sayesinde alan hâkimiyeti sağladı’

Güncelleme Tarihi:

‘PYD, ABD sayesinde alan hâkimiyeti sağladı’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2017 23:10

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye’de PYD ve YPG’nin ABD desteği sayesinde alan hâkimiyeti sağladığına dikkat çekerek, “Bu destek kesildiği zaman bu sahaya hâkim oldukları yönündeki argümanların da geçerliliği kalmayacaktır” dedi.   

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANLIĞI Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, “PYD ve YPG bugün bulunduğu bölgelerde bir alan hâkimiyeti sağladıysa bu özellikle ABD’nin onlara verdiği destek sayesinde olmuştur. Bu destek kesildiği zaman bu sahaya hâkim oldukları yönündeki argümanların da geçerliliği kalmayacaktır, dolayısıyla burada bizim ABD yönetimine telkinlerimiz, tekliflerimiz hep bu yönde oldu” dedi. Dünkü basın toplantısında ağustos ayında başlayan El Bab operasyonunun başarıyla sürdüğünü belirten Kalın, hedefin güvenli bölge kurulması olduğunu belirterek şöyle konuştu:

‘AMAÇ GÜVENLİ BÖLGE’: “Amaç El Bab da dahil olmak üzere iki bin küsur kilometrekarelik alanın tamamen terörden arındırılmış güvenli bir bölge haline getirilmesidir. El Bab’ın DAEŞ’ten tamamen temizlenmesi Cerablus, Azez, Dabık da olduğu gibi burada da bir barış istikrar ve siyasi düzen ortamının kurulması DAEŞ ile mücadele açısından büyük önem arz ediyor. El Bab’da elde edilecek başarı DAEŞ’in Suriye’deki son kalesi olan Rakka’nın bu terör örgütünden tamamen temizlenmesi açısından da önemli.”

Haberin Devamı

‘SDF/SDG KILIFI’: Menbiç operasyonuna ilişkin bir soru üzerine İbrahim Kalın, “PYD/YPG unsurlarının SDF/SGD kılıfı altında orada var olmaya devam ettiğini Trump yönetimiyle görüşüyoruz. Bu terör örgütünü aklamaya çalışanlar, raporları okudukları zaman durumun vahametini anlayacaklardır. Açık suçları yok saymamız mümkün değil. DEAŞ’la mücadele konusunda tüm bu hususları masada tutacağız” dedi.

‘GÖRÜŞME MAYISTA’: Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump görüşmesine ilişkin olarak da, “Mayıs ayı içinde bir ara zirve yapılacak, NATO Liderler Zirvesi, oraya Sayın Cumhurbaşkanımız katılacaklar. Orada mutlaka bir görüşme olacak, planlanacak ama öncesinde de bir görüşme yapılması için hazırlıklarımız devam ediyor” diye konuştu.

‘BARZANİ GELİYOR’: Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin Türkiye’ye yapacağı ziyaretine ilişkin Sözcü Kalın, “Sayın Barzani’nin Sayın Cumhurbaşkanımızla bir görüşmesi olacak. Konuşacağımız çok konu var. Irak bizim için çok önemli. Erbil yönetimi hem DEAŞ hem PKK ile mücadele konusunda Türkiye ile aynı noktada bulunmaktadır. Bağdat-Erbil gerginliklerini de düşününce biz bunları dikkate alarak hareket ettik” dedi.

Haberin Devamı

‘İRAN’IN YAPTIKLARINI GÖRMEZDEN GELEMEYİZ’

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’a bazı İranlı yetkililerin Türkiye’ye yönelik eleştirileri de soruldu. “İran ile ikili ilişkiler ve bölgesel sorunların çözümünde işbirliğini önemsiyoruz ama bu zaman zaman İran’ın nüfuz elde etme çabalarını görmezden gelmemiz anlamına gelmiyor” diyen Kalın, “Suriye’de 600 binden fazla insanın katili olan rejimle iş tutup bunun meşru olduğunu düşünüyorlarsa bu İranlıların karar vermesi gereken konudur... İran’ın Körfez ülkeleri ile ilişkilerinin neden sıfırlama noktasına gelindiği konusunda muhasebe yapması gerekir” ifadesini kullandı. İran, Türkiye’den gelen eleştiriler üzerine hafta başında Tahran’daki Türk büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!